nechce se potápět
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
Panuško, nám říkali, že každé dítě má takové období, kdy nechce něco dělat, třeba se i potápět. Samík měl takové „období“ 2×, když mu rostly první zuby - přesně jak píšeš, nabíral už u „ááááááá“ v tom týdnu jsme byli zrovna i na rodinném plavání s taťkou, tak se taky potápět nechtěl. O víkendu vykoukly zuby a další týden už byl v pohodě. Takže bych to nelámala a ono to snad časem přejde…
I teď vidím, když některé z ostatních dětí bojkotuje, tak ho spíš polévají, případně jsem zaslechla, že jim doporučili ještě to rodinné plavání - třeba teď mezi svátky, ať nemají děti dlouho pauzu.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj,
se starsi dcerou chodim na plavani uz temer pet let, s mladsi pres tri roky. Ze zacatku to opravdu vypada jako pouze schazeni se maminek ve vode, ale…
Kolem tretiho roku uvidite neskutecne veci.
Deti se potapi, tedy aspon podle naseho vyvoje z nekolika duvodu. Za prve jde o orientaci pod vodou (aby vedeli kde je nejaka osoba nebo kraj bazenu a tudiz vedeli, kam se maji snazit doplavat)- to vice nacvicuji od roku do dvou let, a za druhe, aby mohli nacvicovat plavecke styly. Starsi jeste donedavna preplavala bazen prsama, ale neumela vystrcit hlavu, tak to jela na jeden zatah.
Ano, plavani je desna palka, co se tyce penez, ale mame spolecnou aktivitu (troufam si rict, ze pravidelnou)s kazdou dcerou zvlast. Kdyz ted treba jdeme plavat soukrome, tak nepotrebuji dalsiho cloveka, protoze strasi od ctyr let proste plave sama. Nehlede na fakt, ze se s ni nemusim vztekat v bazene sama a premyslet, jak ji naucit plavat. Stacilo mi bohate ucit ji jezdit na kole.
No, a na zaver k puvodnimu dotazu. Obe moje holky mely obcas takovy blok, s mladsi jsem si uzila horke chvilky. Kdyz se nebude mesic potapet, tak se svet nezbori. U nas byl problem az plavani na zadech. Razila jsem metodu: zkusit jednou za lekci, ale pokud nechtely, tak je nikdo dal nenutil. Po pul roce zkouseni to vyslo a ted je bavi vsechno.
Terik
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Holky díky za odpovědi, taky doufám, že to přejde. Zatím to nevzdávám i lektorka je v pohodě a podporuje nás. Jen mi to je občas líto, že ostatní už skáčou „šipky“ a dělaj pod vodou vývrtky a my se tam „jen“ čochtáme
![]()
Jinak na plavání mám úplně stejný názor jako Terik, už takhle malá miminka musí ve vodě makat a zapojovat svaly a posilovat je. Teď je třeba učíme ležet na vodě a malá už to docela dobře zvládá. A když jsem byla občas na náhradě se staršíma dětma tak tam ten rozdíl byl vidět hodně. Instruktorky nám právě říkaly, že největší rozdíl je pak u dětí kolem 2 let tam už je to hodně poznat kdo plave už od miminka a kdo ne.
Ale samozřejmě je to každého věc, co se svým prckem bude provádět, navíc každé dítě na to taky není. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Taky plavem a taky u potapeni rveme… to prejde. Co mne ale dostalo- u vas ostatni delaji sipky a vyvrtky??? To jsou ale starsi ne? V pul roce si to nedovedu predstavit, to decka vetsinou ani nesedi.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Asho ona to není šipka jako taková,a le instuktorka si veme dítko do klubíčka a chytne mu nožičky jakoby pod sebe, takže jí v ruce jakoby sedí na boku a pak ho jakoby „hodí“ za ty nožičky po hlavě do vody - není to šipka je to jen takové zhoupnutí z bobku. No a vývrtkou jsem myslela že když je potápí tak na signál s nimi pod vodou otočí kolem jejich osy. Dělají to s půlročními dětmi a v pohodě.
Ale jak jsem psala mi už chodíme od 3 měsíců takže takové to základní potápění máme za sebou. tedy my jsme zpět u něj ale ostatní už jsou o kousek dál ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Hm, u nas se deti nehazi, u nas skacou samy, ale az kdyz sedi. To teda nevim, nevidela jsem to,ale podle popisu se mi to u pulrocaka a mladsiho mimina moc nelibi, ja u techhle akci radsi porad jistim hlavu (ale ja mam sidlo, on by si ji mozna fakt nejak vyvratil)
.Jinak ja mam nejradsi kdyz malyho stahnu az na dno a pak pustim, doufam, ze se dockam nadseni i z jeho strany
Kazdopadne se potapi daleko lip nez ja… tolik k ty poznamce, ze my jsme neplavani prezili (ono tezko nekdo umrel ze sezeni na zadku
, tenhle argument mne fakt dostava
)
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahojky,
hodně dětí mívá svoje období, kdy se jim fakt nechce, malá vcelku nikdy neprotestovala, ale bylo tam víc dětí, kterým potápění sem tam vadilo. Stejně tak, jak to přišlo, tak to zase odezní. Když Týnka protestovala, tak jsem potápěla stejně - uměla to, takže zadržela dech. Ale většinou nebyl problém.
Jinak plavčo je super a nemyslím, že je to módní záležitost - spíš znovuobjevená. Když se malá narodila, tak jsme plavali ve vaně podle videokazety Jak se rodí vodníčci, která je stará minimálně 30 let. Není nesmysl potápět malé mimčo, protože je to pro něj přirozené - vždyť devět měsíců leželo potopené ve vodě. Takže mu potápěním jenom usnadníme cestu k plavání, protože mu oživujem to, co už stejně umí. Bez potápění to zase zapomene a časem se to bude učit znovu.
K té komercionalizovanosti - je fakt, že je to drahé, myslím že mnohdy předražené - raději jezdíme do sousedního města, kde platíme 80 Kč za půl hodiny, než u nás, kde je to jednou tak drahé!!! ![]()
A půlhoďka kurzu stačí - když chodím s malou sama, tak se mácháme hoďku, hoďku a půl, ale míra a náročnost aktivit samostatně vedených v porovnání s kurzem se nedá srovnat.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Haha, tak už aj my…
Akorát přemýšlím, jak dlouho takové období může trvat? U nás to trvá už od začátku ledna (po vánoční pauze) - prostě při potápění řev, postupným zkoušením jsme to vypilovali tak, že už při „Samíku“ se prohne do luku a ani boha
Takže je celkem jedno, jestli ho chci polít nebo potopit, už se vzpírá…
Nijak doma netrénujem, myslím, že moc dobře ví, co má dělat, tak mi to přijde zbytečné (nebo bysme měli?) I instruktorka tvrdí, že to umí, ví, co bude, co má dělat, ale nechce ![]()
Myslela jsem nejdřív, že je to pauzou, pak zubama, naposledy dostal odpoledne po plavání teplotu (šestá nemoc), ale nevím… Byli jsme i úplně sami na bazéně na rozplavání, totéž. Nechci to lámat, zaplacenou zálohu máme do konce února a fakt nevím, jestli chodit dál či nechodit. Aby se pak nebál… Jinak vodu miluje - hraní, cákání, ale řízené potápění ne-e.
Já jsem se právě bála jako malá hrozně, i když na mělčině jsem byla živel. Nevěřila jsem prostě našim, že by mě při učení v hloubce nepustili (jak jsem to viděla u jiných rodičů), tak bych nechtěla, aby měl pak Samík podobné pocity… ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit