Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Moc Vám všem děkuju za podporu a odpovědi na předchozí otázku.
Ještě mě trápí to, když se snažím dcerku přitáhnout za ručičky do sedu, tak vůbec nespolupracuje - vždycky ji zajímá vše okolo, jen ne moje cviky. Jsou jí přesně 3 měsíce, 1 týden a 4 dny. Ručičky povolí a sleduje vše kolem sebe. Stejně starý syn mé kamarádky je hrozně akční a na tyhle cviky se hrozně těší. Přitahuje se fakt skvěle.
Ještě by mě zajímalo jestli Vaše děti vždy v klidu na zádíčkách kopou zběsile nožičkama. U nás mě totiž přijde, že nožičkama kope pouze do těch hraček na hrazdičce a pokud si povídá. Je to tím, že je línější nebo mám za tím zase hledat nějaký problém
?
Možná všechno hrozně řeším, ale jsem už úplně na dně. Měla jsem dost krušný začátek těhotenství - prodělala jsem zápal plic, rentgen a antibiotika, tak mám hrozný strach, že jsem ji ublížila.Potřebuju asi jen znova uchlácholit. Je toho nějak na mě moc. Moc děkuju za odpovědi.
Miminka se přece nemají přitahovat za ručičky ne? ony se to naučí samy. Tím že maminka přitahuje, tak miminku vůbec nepomáhá, právě naopak. Já bych to teda nedělala. A už vůbec ne, pokud samo nechce! ![]()
no ja myslim ze jeste zacne asi se ji nechce ale ono se ji to zacne libit. a miminka se maji pritahovat protoze to posiluje jejich svaly. ale vzycky jen na chvilku zvednout a a pak zase polozit aby se nenicily zada. ![]()
Vichad
takhle male miminka se nemaji pritahovat do sedu protoze jeste nemaji zpevnena zadicka!!
Vcera jsem byla s malou na manipulaci a zrovna o tomhle jsme se s cvicitelkou bavily.Rikala ze miminka to sice laka a zkouset se to muze ale JEN za predpokladu ze se pritahuje dite.Nikdy v tomhle veku nesmi tahat rodic.
Hlavne nesrovnavej deti-to neni vubec dobre protoze kazde dite je jine a co dela jedno nedela druhe.
Ohledne kopani-nase mala teda kope furt ale prosim te ty za tim vubec zadny problem nehledej!!!!V zadnem pripade neni lina.
Uzivej si sve princezny,nesrovnavej co delaji ostatni a tvoje ne a hlavne se nestresuj.Tim ublizujes nejen sobe ale i sve holcicce ktera pozna ze maminku neco trapi.
moje dr teda říkala v žádném případě. Ona to vždycky vyzkoušela v poradně ale mně říkala ať to nedělám. Ale je to každého uvážení, že ![]()
Klííííd, máte ještě fůru času ![]()
Neboj, tvole malá je naprosto normální a v pořádku. A co dělá sousedovic chlapeček není ani trošku směrodatné, neboj
Nech tvé miminko ať si to miminkovství pořádně užiej ![]()
L.
Ahoj todle „přitahování“ čili trakce, se s miminkama nedělá!! K ničemu to nepřispívá, jen v poradně tím kontrolují vývoj.
Vichad,
Domca se nikdy sam nepritahoval a ani nechtel, chytil rucicky, zuzlal je, ale ze by se chtel zvednout?? Vubec.. ![]()
Na poradne u Dr. bylo miminko, ktere samo od sebe zvedalo hlavicku jako „do sedu“, to jsem teda koukala, protoze jsem to videla poprve, doma to nemam ![]()
Nozickama kope, ale treba zase vubec ne do zviratek na hrazdicce, proste jen tak..
No a treba skoro vsechny deti od nas z Dubna 2008 uz se pretocily samy na brisko. Domca vubec, je to lenoch, ani na bok se skoro nenatoci sam.. ![]()
Pisu to vse proto, abys videla, ze kazde mimi fakt dela co chce a proste je nejde zaradit presne do tabulek.. Samozrejme, ze jako mamce ti to neda, taky si rikam, kdy se uz pretoci.. Ale treba Dr. rikala, ze ma dost casu… ![]()
Nesrovnavej, uzivej si mimca a neboj…
Ahoj, nám taky doktorka vždycky říkala NEPŘITAHOVAT!!!!
Ona to vždy v poradně vyzkoušela, ale doma to prý dělat nemám.
Přesně tak, trakce je pouze vyšetřovací metoda, nikdy nedělat jako zábavu a hru s miminkem. Vývoj má odpovídat postupnému posilování svalstva od krčku, nechat miminko, ať vše dělá samo. Nedávat ho do pozic, kterých nedosáhlo samo (sed, stoj, vodění za ručičky, atd.). Jinak hrozí v pozdějším věku problémy s páteří.
Martina
Ahoj, je opravdu nutné být v souladu s vývojem mimča. Každé dítko je originál, a já sama opravdu vím, o čem mluvím
Je důležité svalstvo posilovat, ale postupně dle jejich zdatnosti a hlavně dle toho jak se mu samotnému chce a o co se snaží. Vše začíná opravdu od krčku postupně k nožičkám. Velmi důležité je také dávat miminko co nejčastěji tzv. pást koníky, je to rozhodující pro dobré držení těla. Přílišná horlivost o to, aby moje miminko dělalo vše co okolo vidím je špatná! Na srovnávání a dohánění jiných miminek ZAPOMĚŇ, všechno má svůj čas:-)
Nás naše dětská MUDr i rehabilitační taky upozorňovaly, že nesmíme přitahovat do sedu.
Tak jen se přidávám na stranu těch, co radí nepřitahovat.
A jinak si taky myslím, že máte ještě dost času. A hlavně se snaž nesrovnávat, bude se vám lépe žít
![]()
Holky moc Vám děkuju za odpovědi. Jinak jsem chtěla dodat, že hlavičku se mi zdá, že trochu přitahuje (sama), když sedí v autosedačce a chce na něco dosáhnout - asi je to pro ni mnohem jednodušší než z toho lehu. Jinak na to přitahování jsem se ptala, protože jsem to někde vyčetla - no, já vím, asi moc pečlivá nebo tak něco
.
Doktorka u nás v poradně to ještě nezkoušela, ale zkoušel to ten neurolog. Mějte krásný a snad i sluníčkový den (u nás na severu Čech to zatím tak vypadá).