Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Rozhodne ho nenut!!! Ja mela s Tadeasem stejnej problem, chodili jsme na detsky cvicenicko od 3 mesicu a kolem druhyho roku se seknul a odmital spolupracovat. Nechavala jsem ho, aby si hral s cim chce, pokud nezavazel ostatnim. Nakonec jsem to po dokonceni zaplacenych lekci vzdala, dali jsme si asi pul roku pauzu a pak zacali chodit jinam, kde byl vetsi prostor, mene organizace. Taky ze zacatku nespolupracoval, ale postupne se prece jen aspon trosku zapojil (to uz mu bylo ke 3 rokum).
Hlavne to nelamej pres koleno, je dobry, ze si zvyka na kolektiv, ale nektery deti k tomu proste dozraji pozdeji.
Nemuze to byt treba v nejakem ditku v tom cviceni? U nas tam chodil chlapecek, ktery ostatni bil, kopal, delal naschvaly (ano 2 roky
) a matka nerekla ani popel. Pozdej se ukazalo, ze to byl taky jeden z duvodu proc se nezapojoval(kdyz tam kluk nebyl, byl Taja ochotny aspon sem tam delat to co ostatni).
Nenutit, ja jsem bohuzel generace pionyru, kdy program byl takrka povinny a ja to z duse nesnasela.
A diky ctyrem letu na stredni, kdy jedinou naplni na telocviku bylo hrani volejbalu z duse nesnasim a neucastnim se kolektivnich sportu.. ![]()
Starsi dcera to ma po mne, mladsi to je jedno - v telocvicne lita a bavi ji jen sbirani balonku, nejaky program je ji ukradeny, budou ji ted dva roky…
Nenutit.
Každé dítě baví něco jiného a bývá v jinou dobu zralé soustředit se,provádět organizovanou činnost..
S Adámkem jsem do MC chodila a napíšu na rovinu,že to není nic světového,bez čeho bychom nemohli žít.I když je tam plno hraček a program..
Je to spíš pro maminky,které trpí sociální izolací na dlouholeté mateřské,chtějí si popovídat.Ale dítěti to nic moc nedá.V tomto věku - kolem 2 let, si ještě kolektivně hrát neumějí,jen se tahají o hračky,maminku to stojí nervy.Musí se hádat nejen s vlastním,ale mnohdy i cizím tvrdohlavým dítětem a jeho maminkou,která na svého broučka,často jedináčka nebo benjamínka nedá dopustit..
Naštěstí Adámek byl rozumný,všem všechno půjčil.Emča taková není.Ta by se jako ségra staršího bráchy rvala do krve ![]()
U nás je program v MC podle věku,ale starší děti,kterým by to dalo hodně,už mnohdy mají mladšího sourozence,tak se tam maminka stejně nedostane - by mu narušila režim nebo už je v práci a dítě chodí do školky..Proto tam chodí výhradně jedináčci a benjamínci kolem 2 - 3 let.
S Emičkou do MC nechodím.Jednak bývá často nemocná,nechci,aby se v kolektivu nakazila a jak píšu,nevyhovuje nám to.Adámek už chodí do školky,malá je zvyklá spát od 11 do 13,tak malé dítě si v kolektivu ještě hrát nebude ani tancovat na požádání apod.
Chodíme ale na nárazové akce,které MC pořádá.U nás je to třeba karneval,kuličkiáda,sportovní dopoledne,většinou je to venku na zahradě a to se nám líbilo..
To je můj názor.Chtěla jsem Ti tím hlavně říct,pokud tam zatím chodit nebudete a začnete třeba později,až bude starší,nic se nestane.O nic ho neochudíš.
souhlasím s janou,taky MC nemusím,a ani s dcerkama jsem tam nechodila,jsou spíše introverti,takže velké hromadné akce nechtěly a ani ted si na to nepotrpí,veděla jsem,že je to zbytečné je tam tlačit,spokojené byly,když si mohly hrát samy v koutku.
děti jsou různé,individuality,prostě ho nenut,nechce,tak at si hraje jak mu vyhovuje. ![]()
Hele to co popisujes, jsem ja cely muj zivot ![]()
Od mala jsem nemela rada kolektiv deti, hluk, prani se o hracky, to nebyl muj styl, pak jsem trpela ve skole v prirode akce ted vsichni delame maskarni ples a ted vsichni bleeeeeeeeeeeeee, no na disco me neuzilo taky, byla jsem dvakrat, a ted ? nechodim mezi lidi, proste k relaxu lidi nepotrebuju, jsem rada doma
, jsem rada sama
, ale na druhou stranu, jsem ucitelka na stredni
svou praci miluju a ze tam je kolektivu plno…
nechala bych maleho byt, proste, kdyz bude chtit, prida se
jizvíková,to popisuješ zas mě
školní výlety pro mě hrůůůzaaaa..a jsem z branže-vychovatelka,,tam mi to taky nevadí ![]()
Přesně - hromadně organizované veselí, nic pro mne. A ze slova soutěž je mi na
Do jiskřiček jsem odmítla chodit, ještěže byl převrat
A tělocvik nenávidím, i když proti sportu nic nemám. Takže já bych nenutila, třeba začne chtít časem sám ![]()
zažila jsem i pionýra,děsná otrava,měli jsme nějakého vojáka a furt hráli šipkovanou
![]()
jizvíková píše:
Hele to co popisujes, jsem ja cely muj zivot
Od mala jsem nemela rada kolektiv deti, hluk, prani se o hracky, to nebyl muj styl, pak jsem trpela ve skole v prirode akce ted vsichni delame maskarni ples a ted vsichni bleeeeeeeeeeeeee, no na disco me neuzilo taky, byla jsem dvakrat, a ted ? nechodim mezi lidi, proste k relaxu lidi nepotrebuju, jsem rada doma, jsem rada sama
, ale na druhou stranu, jsem ucitelka na stredni
svou praci miluju a ze tam je kolektivu plno…
nechala bych maleho byt, proste, kdyz bude chtit, prida se
To jsem taky já
, včetně ty učitelky na střední
![]()
Tak my nechodili do MC, ale na cvičení rodičů s dětmi. Takže tam sice nebyly žádné hračky, které by odváděly Anežčinu pozornost, ale i tak Anežka rozhodně nedělala, co měla. Paní učitelka nám hned na začátku řekla, že doporučuje to hned „nevzdat“, že máme my dělat to, co ostatní rodiče. Anežka časem začala spolupracovat. Neříkám že celou hodinu dělala přesně to co měla, ale postupně se ten poměr upravoval ve prospěch společné aktivity. Naštěstí nebyla jediná, takže mně to nevadilo a určitě nepovažuju peníze za toto cvičení za vyhozené.
Emca prestala cvicit taky po 2. roce, myslela jsem, ze hlavne kvuli tomu, ze jsme s sebou meli Tomika a stvalo ji, ze se hodne venuju jemu. Ale necvicila ani, kdyz tam Tomik nebyl. Pak jsme chodili jinam - taky nic moc, povzbuzovala jsem ji, pak jsem ji nechala, nic.
Ke stejny pani pak chodila do miniskolicky a ta si ji hrozne chvalila, jak krasne vsechno zacvici…, se mnou zase nic. Takze jsme dosly k zaveru, ze proste bude cvicit jen beze mne (s tatkou i dedou to same), ze asi potrebuje mit pocit, ze je „velka“ holka a zvladne to sama ci co.
Mrzelo me to, ale pak uz jsem ji tam posilala sama a cekala s Tomikem jinde a cvici krasne ![]()
Adámek chodí cvičit do Sokola - s partnerem na cvičení rodičů s dětmi.Tam jsou žíněnky,nářadí,baví ho to.Až teď je teprve schopen udržet pozornost a dělat částečně organizovanou činnost.
Přemýšlíme,jestli ho už příští rok zapíšeme do cvičení pro děti.Uvidíme,ale tlačit na pilu nebudeme.Je čas..
Je známo,že i dítě v první třídě ZŠ je schopno udržet pozornost nejdéle 20 minut,potom je potřeba činnost vystřídat.Co bychom pak mohli chtít po dvouletém dítěti v MC..
Ahoj holky, prosím o radu. S malým chodíme do MC, kde se hraje divadýlko, pak cvičime, tancujeme, překážková dráha atd. Problém je v tom, že když přijdeme, jde si hned hrát s hračkama, co tam mají a nějakej program ho nezajímá. Takže ostatní děti tancujou, cvičí a Tomík si hraje s autíčkem. Když ho vezmu násilím, že jdeme cvičit, je řev. Takhle si může hrát doma a nebudu za to vyhazovat peníze. Mám mu říct, že buď bude spolupracovat nebo jdeme domů nebo ho nechat nebo tam nechodit…????? Malýmu je 26 měsíců, dětem v herně je přibližně stejně…Díky za rady !!!!!