Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Akorát jsme řešili s kamaradkou jak mame řict naším ratolestím jak dělá slon? Poradí někdo?
U nás taky troubí
..
Máte fajn,že zatím řešíte slona.My už s Adámkem řešíme,jak dělá např.žirafa,pakůň,antilopa,zebra,lev,tygr,gazela,liška,nosorožec,hroch,ptakopysk..Prostě všechna možná i nemožná zvířata
![]()
Vždycky se mu to snažíme přiblížit zvířetem známým,které je mu nejbližší,např.zebru přirovnáme ke koníkovi,lišku k psovi ![]()
Jak dělá slon to nevím, ale zajíc prý dělá - PLAYBOY, PLAYBOY… ![]()
Já dělám slona tak, že si zacpu nos a zatroubím - takové nosové tůůůůůůůůůů
Někdy i druhou ruku prostrčím „okem“ v té první a udělám chobot ![]()
Angua píše:
Já dělám slona tak, že si zacpu nos a zatroubím - takové nosové tůůůůůůůůůů![]()
![]()
Někdy i druhou ruku prostrčím „okem“ v té první a udělám chobot
přesně takhle to dělám taky ![]()
To jste mně děvčata připomněly - před dávnými lety jsem dostal od neteřinky zákeřnou otázku, kolik že chobotů má chobotnice…
![]()
Té neteřince už bude letos sedmnáct… to to letí… ![]()
Jura007 píše:
To jste mně děvčata připomněly - před dávnými lety jsem dostal od neteřinky zákeřnou otázku, kolik že chobotů má chobotnice…![]()
![]()
Té neteřince už bude letos sedmnáct… to to letí…
Tak to my jsme nedávno řešili, proč má chobotnice osm chapadel a sépie deset
. To teda fakt netuším.
Je to kvůli způsobu pohybu ve vodě - sépie používá těch osm z deseti jako stabilizátory a pohybuje se „vystřelováním“ vody, ty dvě delší jsou k podávání potravy. A ještě hrajou jakousi roli při páření, pokud si pamatuju z biologie (spíš nepamatuju). Kdežto chobotnice spíš „leze po dně“ a k podávání potravy používá libovolné chapadlo…
Jana206 píše:
U nás taky troubí..Máte fajn,že zatím řešíte slona.My už s Adámkem řešíme,jak dělá např.žirafa,
Tak slon troubí tfůůůů, tfůůů no hodně špatně se to píše
A žirafa je podle dětské encyklopedie jediný savec který nevydává absolutně žádné zvuky, tuším totiž nemá hlasivky
(taky mě to překvapilo, ale tuším jsem je v Zoo neslyšela ani mlaskat
![]()
Tak slon troubí tfůůůů, tfůůů no hodně špatně se to píšeA žirafa je podle dětské encyklopedie jediný savec který nevydává absolutně žádné zvuky, tuším totiž nemá hlasivky
(taky mě to překvapilo, ale tuším jsem je v Zoo neslyšela ani mlaskat
![]()
![]()
zirafa prave vydava strasne moc zvuku :
Jak „dělá“ žirafa? Tedy jak se hlasově projevuje? Žirafy byly velmi dlouho považovány za němé, vlastně až do poloviny minulého století, kdy chovatelé v jedné zoo zaslechli hlasy samice s mládětem. Žirafy se skutečně hlasově projevují jen výjimečně a většinu života „mlčí“. Vokální komunikace u nich není rozvinuta tak jako u jiných savců. Přesto mají neobvykle širokou škálu zvukových projevů. Jejich hlasy se podobají chrochtání, chrapotu, bručení, kýchání, kašlání. Dokonce vydávají i velmi nízké tóny podobné bučení. Při vzrušení mečí a mručí. Výstražným signálem je pak frknutí či sykavé chrápnutí. Bylo zaznamenáno i jakési „fňukání“ a také zvuky podobné pískání či jemné flétnové tóny. Mláďata bučí podobně jako krávy a kojící samice vydává zvuk, který lze zapsat jako „wa-ray“.
zdroj: http://www.savci.upol.cz/faq/_kapsa.htm