Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
ahoj holky, obracím se na vás s dotazem, jestli máte některá podobnou zkušenost. Malému jsme včera koupili malou motorku, tak strávil během dne asi 2 hodiny čupačky, jak vozil motorku po zemi. Vozil ji pravou rukou, takže pravá strana je na tom trochu hůř. Kulhat začal včera večer, dnes ráno zůstal jen stát a bojí se chodit. Vyžaduje si ruku na chození. Pevně věřím, že je to jen namoženýmy svaly na nožkách. Uvidíme , jak to bude dál. Snaží se už ted chodit sám, tak to rozběhá. Ale je to stějně mazec, jak včera ten prcek už musel mít bolesti, ale pořád se šmrdlal v tom dřepu s motorkou a jít do kočárku odmítal. ![]()
Ahoj, my máme dvě děti a obě začaly jezdit na motorce kolem roku, ale tohle se jim nikdy ani jedný nestalo. Ani od nikoho z okolí jsem tohle nikdy neslyšela.
Takže moc ti neporadím, jak na to, ale normální to asi není, tak ho určitě pozorujte. Držím palce
Alvapinko, pokud 2 hodiny chodil ve dřepu vedle motorky, tak si myslím, že by to mohlo být jen od namožení. Já bych ho sledovala a pokud se bude lepšit a zítra už to bude dobré nebo výrazně lepší, tak bych to neřešila. Pokud by i zítra odmítal chodit, tak bych šla k doktorce.
Držím palce.
To mně připomíná, když jsme někdy v tělocviku na základce chodili „Kachním pochodem“ v dřepu. Docela to bolelo a dostávali jsme to někdy i za trest. Takže si myslím, že si váš malý prostě jenom namohl svaly…
tak za sebou máme prochajdu, vzal si s sebou auto a opíral se o něj během chůze, kulhal, ale pak to trochu rozběhal. pak byl teda rád, že mám i kočár a seděl, ani nemukl… nejhorší to je, když je dýl bez pohybu, jak to zatuhne, tak to bolí…
díky za vaše názory ![]()
Alvapinko, můj skromný soukromý názor je, že to nebude z motorky, ale možná to bude synovitida, tedy zánět kyčelního kloubu virového původu. My jsme měli (synek teda) jednu pěkně vleklou, tak vím, jak hnusné je sledovat broučka, jak mu nožky neslouží. Bývá to prý dozvuk nějaké běžné infekce, třeba i těžší rýmy, objevuje se to 10-14 dní potom. Je to v podstatě „rýma v kloubu“. My jsme dávali Nurofen (protizánětlivý) a pokoušeli se o klidový režim. Může to trvat několik dní, než se to spraví. Na UTZ by se vidělo, je-li to opravdu synovitida (tekutina v kloubní jamce). Kulhání bývá právě horší poté, co je nožka v klidu.
Taky to mívají častěj kluci než holky.
ahojky, vzhledem k tomu, že to má návaznost na námahu, bych to spíš viděla na tu motorku než zánět v kloubu, ale pokud by to zítra nebylo lepší, asi bych zavolala mudře. já mám teda bezva mudru, která konzultuje po emailu…
nic nezkazíš, když ho po koupání namažeš jeho olejíčkem (krémem) a uděláš mu masážičku - hlazení nožiček, zadečku, zad a ručiček… pokud se nechá ![]()
Marillyn, Ty mě teda docela děsíš!! pořádnou rýmu měl naposledy před měsícem, tak nevím, jestli to ještě může být ono, nebo ne… nicméně sledujeme, odpoledne se rozběhal a bylo to dobré. zvládá i vyjít schody-ještě to bere přes kolínko. ale stačí, aby seděl 20 min.v sutosedačce a pak zase chvilku kulhal.. no uvidíme, co bude dál…
obrázek, taky bych to viděla spíš jako návaznost na tu motorku, dneska už zase drandil, ale s autem a to držé oběma rukama. masáž jsem provedla, už ráno, odpoledne a i ted večer před spaním. mám kafrovou mastičku, držel jak hloupý a jen se culil ![]()
uvidíme dál, zatím moc díky!!
ted jsem mrkla na tu synovitidu, na klin.příznaky, je tam psané, že bývá potíže s rotací v kloubu, to malý nemá, v tomto je to v pohodě… ![]()
a úlevovou polohu v ohnutí v koleni taky nijak extra nevyhledává, na té nožce stojí, v tom není problém..
tak to bude dobrý, neboj.
musíte ho víc krotit ![]()
jéé, jak já bych se taky nechala namasírovat ![]()
snad se ti po tom kafru neosype, já mám po něm červený fleky.
asi bych ho mázla něčím jemnějším, spíš třezalkovým nebo měsíčkovým olejem.
po ránu z toho kafru nic neměl, v poledne jsme ho mázli Avirilem, uvidím zítra ![]()
on má právě hroznou výdrž, je systematik, opakuje pořád ty stejné úkony, piluje si techniku.. když začínal na schodech, dal si první schodek asi 15× nahoru a dolů, až si byl jistý, že to opravdu umí.. má vytrvalost a umíněnost, však má být po kom.. takže je těžké mu něco rozmluvit, to nefunguje ![]()
Jestli se to lepší, tak bych taky nikam nešla.
Omlouvám se za strašení, ono to není nic tak hrozného. Potíže s rotací kloubu, zčervenání ani otok syn taky neměl. K dr. jsme šli, protože se mu to druhý den zhoršilo.
Dej vědět, jak se to vyvíjí. (aspoň budu poučena, že i batole si může namoct svaly
)
Marillyn, jasan, ozvu se.. myslím, že ráno to bude ještě dost kulhání, přeci jen, po noci v klidu…
ale on to brzo rozběhá, má silnou náturu,a le taky mě to zarazilo, že si neřekl dost, když ho to už bolelo… úplně se mu až podlamovalo kolínko ![]()
díky, holky ![]()
ahoj, tak dneska ráno je to o moc lepší, hned začal běhat a vozit auto čupačky, takže to bylo fakt namožené.. motorku zatím schováváme ![]()