Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
hmmm tak zas nic, jsem chtěla být chytrá a věřím děckým encyklopediím
![]()
Nikiki píše:Tak slon troubí tfůůůů, tfůůů no hodně špatně se to píšezirafa prave vydava strasne moc zvuku :A žirafa je podle dětské encyklopedie jediný savec který nevydává absolutně žádné zvuky, tuším totiž nemá hlasivky
(taky mě to překvapilo, ale tuším jsem je v Zoo neslyšela ani mlaskat
![]()
![]()
Jak „dělá“ žirafa? Tedy jak se hlasově projevuje? Žirafy byly velmi dlouho považovány za němé, vlastně až do poloviny minulého století, kdy chovatelé v jedné zoo zaslechli hlasy samice s mládětem. Žirafy se skutečně hlasově projevují jen výjimečně a většinu života „mlčí“. Vokální komunikace u nich není rozvinuta tak jako u jiných savců. Přesto mají neobvykle širokou škálu zvukových projevů. Jejich hlasy se podobají chrochtání, chrapotu, bručení, kýchání, kašlání. Dokonce vydávají i velmi nízké tóny podobné bučení. Při vzrušení mečí a mručí. Výstražným signálem je pak frknutí či sykavé chrápnutí. Bylo zaznamenáno i jakési „fňukání“ a také zvuky podobné pískání či jemné flétnové tóny. Mláďata bučí podobně jako krávy a kojící samice vydává zvuk, který lze zapsat jako „wa-ray“.
zdroj: http://www.savci.upol.cz/faq/_kapsa.htm
No a ted uz to jen vysvetlit detickam
![]()
Nikiki o žirafy jsem se dlouho starala, a moc zvuků jsem je vydávat neslyšela. Teda samo kromně nějakého kašlání a vydýchávání a tak. Takže „strašně moc zvuků“ bych to nenazývala. Navíc stejně tak dělají i různé gazely, sloni, nosorožci, antilopy - prostě kašlání a různé způsoby vypouštění vzduchu, či bručení nepovažuju za typický a výrazný zvukový projev.
Medin píše:
Akorát jsme řešili s kamaradkou jak mame řict naším ratolestím jak dělá slon? Poradí někdo?
Tak u nás slon prostě troubí…
![]()
Medin píše:
Troubí jasně ale jakými zvuky to napodobujete?
NO prostě troubím to se nedá popsat..
představ si slona jak troubí tím chobotem a tak nějak se to snažím napodobit. Nejlepší je vzít děti do zoo a tam to uvidí na vlastní oči a uslyší na vlastní uši…
Jinak fakt nevím jak to popsat či napodobit… ![]()
AnastazieB píše:
Nikiki o žirafy jsem se dlouho starala, a moc zvuků jsem je vydávat neslyšela. Teda samo kromně nějakého kašlání a vydýchávání a tak. Takže „strašně moc zvuků“ bych to nenazývala. Navíc stejně tak dělají i různé gazely, sloni, nosorožci, antilopy - prostě kašlání a různé způsoby vypouštění vzduchu, či bručení nepovažuju za typický a výrazný zvukový projev.
asi se jim nechtelo s tebou povidat ![]()
já mám ještě teda čas na toto vysvětlování - ale vím, že budu říkat, že slon troubí jako když tatínek smrká ![]()
karolínka.sofinka píše:
já mám ještě teda čas na toto vysvětlování - ale vím, že budu říkat, že slon troubí jako když tatínek smrká
Makyta píše:Medin píše:NO prostě troubím to se nedá popsat..
Troubí jasně ale jakými zvuky to napodobujete?představ si slona jak troubí tím chobotem a tak nějak se to snažím napodobit. Nejlepší je vzít děti do zoo a tam to uvidí na vlastní oči a uslyší na vlastní uši…
Jinak fakt nevím jak to popsat či napodobit…
Taky mě rodiče vzali jednou do ZOO, abych se podívala, jak vypadá a co dělá slon......a ve chvíli, kdy mi mamka řekla „hele, slon bude troubit“, tak milý slon začala troubit na druhém konci těla s hmotným výsledkem
.....následujících pár měsíců jsme na každý obrázek slona reagovala slovy „slon kadí, kadí, kadí“
![]()
Angua píše:
Já dělám slona tak, že si zacpu nos a zatroubím - takové nosové tůůůůůůůůůů![]()
![]()
Někdy i druhou ruku prostrčím „okem“ v té první a udělám chobot
Taky to dělám tak. Malej to začal okamžitě napodobovat a je to hrozná sranda, když se pokouší dělat chobot… ![]()
Ahoj, u nas teda slon dela „dupy, dupy“, ani nevim proc
(jako proc jsem si to vybrala misto troubeni
)… Ted k tomu obcas pridam, ze si drzim rukou nos a delam chobot ![]()
Zirafa u nas dela „taaaakhle velika“
Jako ze malej kdyz vidi zirafu, tak zveda ruce a rika „taaaak…“ ![]()
Absolutní OT pardon zakladatelce ![]()
Želvo verunko - gratulujeme k Denískovi, hodně zdraví, štěstí a mlíčka
![]()
KArolinko. sofinko, to s tim troubeni jako smrkani se mi moc osvedcilo - dcera se naucila snadno smrkat, podle slona..
U nás slon dělá „hů hů“
To jsem zvědavá, jak bude dělat sova
![]()
MadGirlNancy píše:
KArolinko. sofinko, to s tim troubeni jako smrkani se mi moc osvedcilo - dcera se naucila snadno smrkat, podle slona..
tak to je super, doufám, že nám se to taky podaří ![]()