Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
ahojky,
holky, poraďte. Vašíkovi je 14m, zoubky mu čistím kartáčkem asi 2 měsíce. Zpočátku ho to vyloženě bavilo, okusoval kartáček a já mu s ním nakonec těch 8 předních zubů trochu pošmrdlala. Ale už asi 10 dní se čištění vyloženě vzpírá. Začlo to pozvolna, ne najednou. Teď už si nechce kartáček ani dát do pusy. Zkoumala jsem jestli nemá v pusince třeba aftu, nebo něco jiného, zda ho to nebolí, ale vůbec nic jsem neobjevila (jiné předměty tam rve pořád beze změny).
Tak teď nevím, mám se s ním prát? Bojím se, aby si k čištění zubů nevypěstoval averzi. Nebo mám třeba úplně na týden, 14 dní přestat s kartáčkem a pak to zkusit znovu? Co myslíte?
Makýš
Ahojky,
urcite zabira (pokud jste uz nezkusily), cistit si zuby spolecne. Pokud tohle uz delate a nepouzivate pastu, tak zkuste nejakou vhodnou zakoupit a trosku s ni kartacek „uspinit“. Nase Nikolka uz mela takovych obdobi vic, chce to zkratka necim ozivit a udelat zajimavejsi.
Lucka a Niky /17 m/
http://nikolinka.wz.cz
Jo a taky rikame basnicku. Dokud vypravim basnicku, tak me !!vetsinou!! necha, abych ji je vycistila ![]()
Tak u nás malý taky měl období, že nechtěl čistit zoubky. Kartáček jsem mu zakázala a v tu chvíli bylo po problému. U nás totiž jaksi funguje že co se má dělat, to nééé a co je zakázané, tak to se musí okamžitě udělat. No, asi to není správný přístup, ale pomohlo to hned.
Jana
U nás taky funguje společné čištění. Malý vždycky ukáže i na můj kartáček a sám si nevyčistí nic dokud se také nepřipojím. Pak spokojeně šmidlá.
Takže výsledkem je, že já si čistím zuby tak pětkrát denně… ![]()
ahoj makýš a holky!
máme úplně stejný problém.čistíme si zuby spolu,pastu máme,přestat taky nepomohlo…ze začátku si kačka nechala čistit zuby v pohodě a pak sama šmrdlala.poslední dobou nezabírá prostě nic.jen se přiznám,že mě to nechává celkem chladnou,stejně kojím i v noci tak to beru,že ji učím návyk ty zuby si čistit.doufám,že za nějaký čas si bude zuby zase čistit ráda.
luka a kačenka
za 6dnů 14m
Ahoj holky,
tak se hlásím, že jsme na tom stejně. Trošku zabírá, když si zuby čistím já, tak mu dám kartáček a on si je SÁM trošku pročistí. Já se do toho nesmím míchat.
Makýsku, asi ho nenuť, nebo mu opravdu vypěstuješ nechuť. Spíš, ať to zkouší sám a za pár dnů zkus, jestli tě už nechá, abys mu zoubky pomohla vyčistit.
Pa Alča a Petřík (za dva dny 15 měs.)
Ahoj holky, zrovna ten samý dotaz jsem sem chtěla poslat
Ani společně si zuby čistit nechce. Už jsem zkusila i kartáček prsťáček, zpočátku to vypadalo nadějně, ale zas nic. Malému je 21m a dřív to bylo lepší. Nemáte nějakou básničku přímo o zubech?
Díky Hana
ahoj Hani,
básničky o zubech znám dvě:
Jedna, dva, tři, čtyři, pět,
cos to zoubku, cos to sněd?
Kašičky malinko,
vyčisti mě, mminko!
Snad vám to k čištění pomůže, pa taky Hanka ![]()
Ahoj holky,ja bych tohle moc neresila. Mame uplne stejny problam a to uz nam je 2,5 let tak do tech 2 let si je cistil hrozne rad a pak to pominulo ,a kdyz jsem ho nutila tak to bylo jeste horsi. Takze ted si je necisti vubec.A nijak to neresim,protoze si zive vzpominam na me a meho bratra(kluci jsou snad na to linejsi)jak jsme to taky flinkali a pak to prislo samo.Uz jsme byly i 2× u zubare a zatim dobry,oni sice rikaji cistit,ale co nadelame,prece jim tam ty kartacky nebudeme rvat nasilim spuntikum malym.
Ahoj holky,ja bych tohle moc neresila. Mame uplne stejny problam a to uz nam je 2,5 let tak do tech 2 let si je cistil hrozne rad a pak to pominulo ,a kdyz jsem ho nutila tak to bylo jeste horsi. Takze ted si je necisti vubec.A nijak to neresim,protoze si zive vzpominam na me a meho bratra(kluci jsou snad na to linejsi)jak jsme to taky flinkali a pak to prislo samo.Uz jsme byly i 2× u zubare a zatim dobry,oni sice rikaji cistit,ale co nadelame,prece jim tam ty kartacky nebudeme rvat nasilim spuntikum malym.