Nechce být ve školce sama

Napsat příspěvek
Velikost písma:
81479
6.9.15 22:23
@slavuska1 píše:
Já bych si ji nechala doma, když tam nechce, a ty jsi doma :nevim: moc nechápu tohle dávání 3leťáčků do školky za každou cenu, když nemusí a nechtějí…vloni když jsem tam první den viděla sotva 3 letou malinkou holčičku, co plakala, a držela se jako klíště maminky, co měla v manduce sotva měsíční miminko, tak mi z toho bylo docela smutno..tolik zbytečných slziček :( můj 3,5 letý nastoupil, protože sám chce, kdyby se mu školka líbit přestala, neměla bych problém ho nechat doma, máme taky ještě mimčo, tak tam nutně nemusí.

mam to stejne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14679
6.9.15 22:47

Naše školka měla o prázdninách týden, kdy si mohli přijít hrát maminky s dětmi na školkovou zahrádku, aby se poznali s novými kamarády.

My jsme si o školce vyprávěli rok, protože jsme chodili kolem na autobus, dokonce se i těšila. Pořád jsme si vyprávěli co se ve školce dělá, že tam bude mít kamarády na hraní, a paní učitelky jí naučí spoustu věcí co maminky neumí. Taky jsem jí pořád opakovala, že jí tam ráno odvedu, půjdu domů uvařit a pak si pro ní příjdu. :palec:
Ale první den se mě pak nechtěla pustit ruky, když jsem odešla tak plakala. Když jsem si pro ní přišla, tak hned hlásila, že plakala a že tam nechce, nakonec šla hned se pustila a šla si hrát, ani neplakala. :palec: Taky při vyzvednutí hned hlásila, že neplakala.
Teď už hlásí, že až se napapá, tak si pro ní příjdu.

Ale jsou večery, kdy říká, že nechce do školky. Ráno už je zas v pohodě.
Ano jsem doma s mladší, mohla by být ještě s námi doma, ale zase chci dát ten čas té mladší. Ten skoro stejný čas co jsem mohla věnovat ve stejném věku té starší.

Někteří ji zvykají hůře, já osobně bych brala domů po obědě, nebo se domluvila, že si jí vyzvednete ještě dřív, třeba v 10h.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
tartaletka
6.9.15 22:48

Mám jedno dítě doma, druhé začalo chodit do školky. Ráno si zabrečí, odpoledne mě ani nepřivítá, nemá čas, je tam spokojené. Já teda vnímám potřebu kolektivu obrovskou, doma už mi od 2 let šíleně zlobí a neví co by, venku se chytá starších dětí a je spokojené.

Večer mi taky říká, jak do té školky nechce. Zatím se tam děti ještě pořádně neznají, ale teď v pátek už mi na dítko volala jedna holčička, loučila se s ním, tak věřím, že už se to pomalu prolamuje a bude dobře. Je to pro ně nové, mám děti často na hlídání, ale vždy mají šanci se s hlídačkou fyzicky osahat, popovídat si, tohle je u učitelek trochu zdlouhavější, navíc vlítnou do kolektivu 25 dětí, zatímco doteď byli jen sami doma s mámou nebo pár kousky na hřišti, je to pro ně velký svět, ať už jdou ve třech letech, nebo v pěti. V pěti jim člověk lépe vysvětlí, že nemá smysl kvůli tomu brečet, ale věřte, že prožívají úplně stejné obavy :nevim:

jinak na takové otázky odpovídám pokud možno chápavě, zkus se vžít do dítka, čeho se tam obává, nelitovat, ale říct např: Já vím, že je tam spoustu nových dětí, ale brzy se s nimi seznámíš. Můžeš v šatně zkusit některé oslovit, nenápadně je seznámit, bude to pak pro ně lehčí, že tam budou znát někoho konkrétního. Nebo říct: Když budeš cokoli potřebovat, můžeš se obrátit na paní učitelku… něco takového, to dětem pomůže. A hlavně se sama hodit do klidu

• Citovat
  • Upravit
6499
6.9.15 22:54

No a proč jednoduše nevyhovíš její potřebě a nenecháš si ji doma? Jak se jí asi bude odcházet do školky, až ty budeš doma s miminkem… v horším případě ji tam nebudeš ty ani vodit, bude chodit s tatínkem a maminka bude mít doma miminko. Jak se asi tak to dítě cítí…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
950
6.9.15 23:13
@Karleon píše:
No a proč jednoduše nevyhovíš její potřebě a nenecháš si ji doma? Jak se jí asi bude odcházet do školky, až ty budeš doma s miminkem… v horším případě ji tam nebudeš ty ani vodit, bude chodit s tatínkem a maminka bude mít doma miminko. Jak se asi tak to dítě cítí…

Holčička ještě ve školce nebyla, nikdo neříká, že když teď brečí, bude brečet i potom. Takže ještě neví, co ji čeká a o potřebě se mluvit nedá. Pokud bude zle i po dvou týdnech, může zakladatelka (nebo kdokoliv jiný) situaci razantně řešit. Co se týče miminka a toho, že holčičce to bude líto - zase jen spekulace. Maminka se bude věnovat dopo mimču, odpo bude mít energii na starší dítko.

Zakladatelko, jak radí ostatní - buď v klidu, čím víc budeš naměkko, tím víc to bude horší. Prostě uvidíš, jak vše bude, hlavně neměj špatné svědomí, že ji vedeš do školky a nenecháš si ji doma, i když ty doma budeš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
tartaletka
6.9.15 23:19

Jak by holčičce mělo být? Probůh, školka není za trest… To, že vy máte své vnitřní obavy, neznamená, že je musí mít i dítě. Všichni mi hustili do hlavy, jak dítko bude špatně snášet, že jde mladší sourozenec s mámou domů a to je opravdu to poslední, co by dítě zajímalo. A v okolí je nás takových víc kámošek, co mají mimino či batole doma a nevidím jediné dítě, že by to řešilo :roll: to je zase blud hysterických matek, s prominutím.

• Citovat
  • Upravit
22031
7.9.15 00:06

Ale vždyť se ještě vůbec nic nestalo, tak proč všechny ty řeči o tom, že dítě nemá jít, protože je „nepřipravené“? 8o 8o 8o 8o

Já mám předškoláka, v listopadu mu bude šest - kdybych se řídila podle toho, zda ode mne půjde zcela bez pláče, tak nejde do školky ani letos, všeobecně jakékoli změny hůř snáší. Adaptace mu chvilku trvá, ale pak není spokojenějšího človíčka.

Pláč při nástupu do školky je normální věc a rozhodně nesvědčí o tom, že by dítě mělo nějaké trauma. Záleží na spoustě dalších okolností, aby se to dalo takto kategorizovat.

@Helll, počkej dva tři týdny, jak se dcera adaptuje - zřejmě bude plakat při loučení, ale to je hlavně o nervech maminky. V první řadě záleží na dalších věcech - jak se bude chovat v době samostatného pobytu ve školce… jak bude reagovat na učitelky a na spolužáky… zda se bude zapojovat nebo ne… zda se něco změní i v životě mimo školku (špatné noční spaní, častý pláč, časté nemoci, atd. atd.). Je nesmysl předjímat, že když je holčina předem ze vstupu do školky nervózní, je to rovnou špatně, je nezralá a měla by sis ji nechat doma. To může být i vinou okolí nebo dokonce i Tvou, jestli jsi nervóznější z těhotenství, ze změny vlivem vstupu do školky, atd. atd.
Je potřeba to zkusit… chvíli vydržet… pak zhodnotit a případně vzít dítě zpět domů.

Příspěvek upraven 07.09.15 v 00:10

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101648
7.9.15 00:08

@tartaletka Tak nějak… starší teď naopak zkoušel, že nechce, aby mladší chodila do školky s ním, že si ji mám nechat doma nebo že má chodit do té soukromé :mrgreen: jasně, nemyslím, že by tam dítko muselo být 5 dní v týdnu i se spaním, ale na nějaké 2 dny proč ne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2965
7.9.15 01:02
@Jana206 píše:
Taky nechápu argumenty, že dítě potřebuje kolektiv :roll: Opravdu ho nepotřebuje, to je přežitek z doby minulé. Potřebuje hlavně dobře fungující, soudržnou rodinu a zázemí uvnitř ní. Pokud půjde do školky až jako předškolák, opravdu se mu nic nestane a nijak tím neutrpí.
:potlesk: :potlesk: :potlesk:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
PID
726
7.9.15 01:10

@Helll resim aktualne to same, s tim, mame za sebou prvni necely tyden adaptacniho programu. Syn do skolky chce, tesi se, ale chce tam byt s mamou. :roll: Je dost citlivy, hur si zvyka, ucitelky nam doporucily davam ho ze zacatku jen na 1-2 hodiny.
Nase skolka adaptacni program nastesti umoznuje, dokonce doporucuji i pro „nebrecici“ deti zacinat pomalu a postupne a neprepalit to hned na zacatku.
Uvidis, jak bude dcera naladena rano, je to strasne individualni.
Ja dost dam i na to, co mi rekne ucitelka, jsou to profici.
Ale kazdopadne bych ji ale nenechala tam spat, uz tak na prvni den bude mit zazitku vic nez dost.
Hodne stesti! :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19296
7.9.15 06:20

@Helll Co já ráno říct? To samé co večer: budou tam děti. A navíc: a najde si kamarády, jsou tam nové hračky… A že si pro ni po obědě přijdeš a půjdete do cukrárny.

A do té cukrárny opravdu běžte. Jako oslavit další velký krok v malém životě. Už je školkáček. ;)

Já jsem s dětmi problém neměla, ale tak bych to asi řešila. Nedávat, jen proto, že nechce, není podle mě dobré řešení. Až bude muset jít do školy a řekne, že tam nechce, tak taky neustoupíš. A to bude větší šok, pokud bude malá zvyklá na ústupky podle jejího přání.

Letím do práce. :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
56294
7.9.15 08:18
@Karleon píše:
No a proč jednoduše nevyhovíš její potřebě a nenecháš si ji doma? Jak se jí asi bude odcházet do školky, až ty budeš doma s miminkem… v horším případě ji tam nebudeš ty ani vodit, bude chodit s tatínkem a maminka bude mít doma miminko. Jak se asi tak to dítě cítí…

Úplně normálně. Nejde do vězení, ale do školky 8o

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
56294
7.9.15 08:25
@Helll píše:
Dcera 3,5 jde zita do skolky poprve (minuly tyden byla nemocna).. Dneska vecer usinala a uz me volala a fnukala, ze tam zitra nechce byt sama:(( rikala jsem ji, ze tam bude s pani učitelkou a detma, ze si budou hrat.. Pak usla

Ale uplne se desim rana.. Zezacne brecet.. Co ji mam rikat?

Je mi z toho zle :( ucitelka mi rikala, ze ji tam mam nechat rovnou na spinkani, ze pry je to pro deti lepsi..

Ja jsem doma v 6 m tehotetenstvi.

Jak to dopadlo?
Já bych byla v předčasných závěrech a rušení školky opatrná. Však tam ještě ani nebyla 8o 8o Může mít prostě strach z neznámého, záleží jak jsi jí to vylíčila, jestli jste si o tom povídali, co bude následovat, jestli prostředí školky zná nebo jde úplně do cizího prostředí.
Počkala bych v rozhodování, zda dát/nedat až jak to bude reálně vypadat - vyptala bych se učitelek, jak se přes den ve školce chová. Jestli pláče jen při předání a pak si hraje a je spokojená, tak se to časem podá, pokud pláče a je smutná celý den a sedí někde v koutku, tak je to jiná věc a tam bych přemýšlela o tom dítě stáhnout, rozhodně ne po večeru před prvním dnem 8o
Nesouhlasím s tím, že dítě kolektiv nepotřebuje :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
597
7.9.15 08:59

Holky, dekuji Vam moc jsem takova nervozni zevseho.. Rano vstala, rikala jsem posnidame a pujdeme do skolky.. A ona jupii ani jist nechtela, ze bude jist s detma.. A ze taam jsou takive male postylecky a bude tam spinkat.. Jak jsme vchZeli do skolky vklidu si dala vsechny veci do skdinecky a sly jsme se tam podivat.. Dala pani ucitelce uplne natesena pyžamo. 8o Pak ale znejistela, rika mami pojd si semnou hrat.. Tak ji vzala ucitelka, na ruce ze se na neco pujdou podivat, zamavala mi a ja jsem utikala.. Ted tady brecim jak se tam asi ma, a ze doma je yilene ticho.. Holky az se mi z toho chce zvracet.. A ted teda nevim kdy mam pro ni jit?? Kdyz se tak „tesila na to ypani“???
Omlouvam se za preklepy, klepou se mi ruce :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
597
7.9.15 09:02

@Moise @kerrankin
Holky dekuji za optani, vyse jsem napsala. Budurada za dalsi reakci

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek