Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Já nerada chodím kolem horké kaše, takže bych jí prostě řekla, jak se věci mají. Samozřejmě nějak s citem. A že se urazí? To je ale její problém. Však jí to přejde.
Matce to rekni proste uplne normalne, uprime a otevrene. Jako vazne bych se nekoukala na to ze se urazi. To je jeji problem ze se urazi.
@Anonymní píše:Teď jsme v období,kdy s malým jezdíme jednou za měsíc na týden, aby si ho prarodiče užili, jenže já raději bydlím u sestry. K máti nechci a to je ten problém, nemůže mi to odpustit. Ale jde hlavně o můj pocit, v její bytě jsou všude hromady věcí, tudíž nemožné udržet pořádek, všude je prach a špína a všechno je takové zašlé, úklid probíhá stylem šup šup, hlavně ať je to hotové, ale nemusí to být čisté.
Tomu teda nerozumím, bo prarodiče si malého asi moc neužijí, když jste u sestry.
Taky bys mámě mohla s úklidem pomoct.Tebe nenapadlo, že už ten úklid třeba nezvládá?
Matku máme jenom jednu, dala nám život, starala se o nás jak nejlíp uměla. a ty se divíš, že tě chce mít blízko.
Ty máš miminko, vše kolem výchovy tě teprve čeká, takže o ní nic nevíš, kdo ví, jak se na tebe budou v dospělosti dívat tvoje děti. Určitě bys nejásala, kdyby tě odsoudily stejně jako ty tu svou a místo aby ti pomohly si na tebe budou stěžovat.
Měla by ses nad sebou trochu zamyslet.
Ahoj, co poradit, to nevím, pravdu si asi nechce připustit, a když jí to řekneš upřímně, a otevřeně, tak to stejně nepobere, to by musela na sobě v tomto směru makat od mládí a teď se stejně předělat nedá:nevim: Jediný, co můžeš udělat, tak jí brát takovou jaká je a snažit se přimhouřit nad lecčím oči, ale samozřejmě ne proti tvýmu přesvědčení. Ale s tím úklidem jsi mě rozesmála, to přesně dělá moje tchyně
(proto anonym). Taky provádí úklid stylem šup šup a je to hotovo, nevadí, že není poznat, že je uklizeno - špína je pořád, kde je binec, tak pod tím se neuklízí. A navíc 5 minut uklízí a hodinu o tom dokáže vyprávět, jak vytřela (přejela suchým mopem), vysála (přejela jednou mechanickým čističem), umyla všechny okna (suchým hadříkem jednou otře šmouhy)
, přitom to fakt celé trvá 5 minut všechno. A kamarádky, známé jsou konsternované a radí jí, aby se tolik nedřela, ať si řekne mladejm
A to mám mladou tchyni, ale tohle prý dělá celý život. Nejspíš proto, že její máti byla tryskomyš a zvládala všechno, tak se snaží okolí urputně dokazovat, že je taky pracant
![]()
@bamba píše:
Tomu teda nerozumím, bo prarodiče si malého asi moc neužijí, když jste u sestry.
Taky bys mámě mohla s úklidem pomoct.Tebe nenapadlo, že už ten úklid třeba nezvládá?
Matku máme jenom jednu, dala nám život, starala se o nás jak nejlíp uměla. a ty se divíš, že tě chce mít blízko.
Ty máš miminko, vše kolem výchovy tě teprve čeká, takže o ní nic nevíš, kdo ví, jak se na tebe budou v dospělosti dívat tvoje děti. Určitě bys nejásala, kdyby tě odsoudily stejně jako ty tu svou a místo aby ti pomohly si na tebe budou stěžovat.
Měla by ses nad sebou trochu zamyslet.
No lépe bych to nenapsala, jen že i zakladatelka jednou bude v pozici maminky, kdy její milované děťátko bude dospělé a bude mít možnost jí odstříhnout od sebe, své rodiny, jejích vnoučat. Že i její děťátko se bude děsit, že nedej bože by mělo dát své dítě své mámě na prázdniny. Karma se tomu říká.
@terinka4444 Co vy víte, ta karma možná už funguje - rozvrátila jí vztah, předhazovala lepší děti, teď se u ní necítí dobře… Teda já pro smíření jsem taky, ale leckdy to není tak jednoduché, nejde to zpočátku od srdce. Ale věřím v dobré konce
Zkusit ji to vysvetlit, najit nejaky kompromis. Tak aby vnouce vidala ale ty jsi z toho nemela osypky. Ja vztahy s rodinou prerusila uplne, s vetou ‚jednou jsou to rodice‘ at na me nikdo nechodi. Ale tam slo o mnohem zasadnejsi veci nez neuklizeno. Jak tu nekdo psal, zkus ji nabidnout pomoc, mozna to je jen zaca4ovany kruh. A s tim pse je to tezke, manzel je silny alergik, psa nastesti ustal, a prave proto jsme ho poridili kdyz jsem byla tehotna, zatim u holek zadna podobna alergie neni, jen par potravinovych
Hele, @terinka4444… ano, matka je matka, dala nám život.. ale je matka někdo, kdo dítě nechtěl, nestaral se o něj(ve smyslu - dítě 4 hodiny v bezvědomí a já to neřeším… no co žejo, o nic nejde), dělá z něj nesvéprávnýho debílka, co potřebuje furt vodit za ručičku (to je mu 40 skoro).. naseká dluhy a platí to z peněz svých dětí a když si to dítě najde partnera, založí rodinu, tak je odstřihne, a kydá na ně jenom špínu (jakože - moje dítě si nasekalo dluhy a já to musím ze svýho důchodu, chudinka, platit… přitom je to naopak).
Vyhrožuje, že jak nebude to dítě jí platit dluhy, tak udělá to a to a to…? sry, ale ne vždycky to je tak jednoduchý ![]()
čímž samozřejmě neříkám nic proti tobě, ono je to pravda… jednou budeme v pozici rodičů (starých rodičů) my a lidi jsou různý žejo ![]()
@bamba @terinka4444 takové příspěvky mam nejradši! O situaci víte kulový a hned moralizujete. Zakl. pise, ze vztah s matkou neni idealni z vice důvodů, asi ma proto duvod, zadne dite neodsoudi mamu (coz dle me zakladatelka ani nedela) jen tak z nudy (vyjma sociopatu, coz je ovsem promile případu…). To, ze nekdo porodí dite neznamená, ze je z nej dobra matka, tu dělají uplne jiné veci. Presne kuli lidem jako vy (nedivila bych se kdyby jste dělaly obe na Ospod) jsou plny decaky. Kult matky nadevse
zamyslet by jste se mely vy a ne zakladatelka. Ale v jednom s Vami souhlasím - karma funguje - i na Vas… Jinak zakl. matce bych to rekla narovinu, jak to citis, ne nijak hnusne, ale jasne. Bud to vezme a srovná se s tim, nebo holt Vas chvili neuvidí, ale tak daleko to snad nedojde.. Starej se hlavne o „svou“ rodinu. Preji hodne stesti ![]()
@sallineccka píše:
Hele, @terinka4444… ano, matka je matka, dala nám život.. ale je matka někdo, kdo dítě nechtěl, nestaral se o něj(ve smyslu - dítě 4 hodiny v bezvědomí a já to neřeším… no co žejo, o nic nejde), dělá z něj nesvéprávnýho debílka, co potřebuje furt vodit za ručičku (to je mu 40 skoro).. naseká dluhy a platí to z peněz svých dětí a když si to dítě najde partnera, založí rodinu, tak je odstřihne, a kydá na ně jenom špínu (jakože - moje dítě si nasekalo dluhy a já to musím ze svýho důchodu, chudinka, platit… přitom je to naopak).Vyhrožuje, že jak nebude to dítě jí platit dluhy, tak udělá to a to a to…? sry, ale ne vždycky to je tak jednoduchý
čímž samozřejmě neříkám nic proti tobě, ono je to pravda… jednou budeme v pozici rodičů (starých rodičů) my a lidi jsou různý žejo
tohle zakladatelka psala? Něco z toho psala? ![]()
@saadet Nikdo nemoralizuje, jen dávám jiný pohled. A je to diskuze, tudíž si do ní můžu napsat to, co si chci napsat. A je mi jedno, co ty máš nebo nemáš nejraději.
@terinka4444 píše:
@saadet
Me prijde, ze sama nevis, co chces. Budto je ti matka ukradena a tim padem bych ji narovinu rekla proc tam nechcete byt. At se treba urazi a nemluvi s vama. Nebo by mi slo o to, aby dite neprislo o babicku a snazila se to nejak vyresit. Pomoc ji s uklidem a domluvit, aby treba pes po vasi navstevu byl v jedny mistnosti. I kdyz na druhou stranu. Manzel je alergik. V dobe kdy jsme se seznamili jsem uz mela kocku. Zije s nama od zacatku, manzel ma lepsi a horsi obdobi. Dcera se s ni muchla furt a je v pohode.Tady jde, ale spis o tvuj postoj. Bud chces a hledas kompromis, nebo nechces a zrejme hledas utechu v tom, ze ti nekdo napise at pretrhas vztahy. Ja jsem s otcem mela mnohem horsi vztah. Dlouho jsem mu nemohla odpustit tyrani mamky a jeho piti. Zmenil se, ale cestu jsem si k sobe hledali dlouho. Ja v sobe pro nej musela najit odpusteni. A hlavne jen diky tomu, ze chci aby deti meli dedu. Nikdy to nebude takovy deda, jako muj tchan. Ktery se tesi na kazdy hlidani, vozeni kocarku atd. Ale furt je to rodina. Bylo to tezky, ale da se to. Je pro me dulezity videt, ze kdyz prijedem na obed, k dceri se ma. Miluje ji a ona dedu taky.
@terinka4444 a jak jinak by jste ty své „komentáře“ nazvala? Btw spravne jste poznamenala, ze se jedna o diskuzi, kde kazdy muze vyjádřit svuj nazor, stejne tak jsem učinila ja. Bohuzel uz jste zřejmě nepochopila, ze účelem nebylo te přimet Vas k zajmu o mou osobu, coz je ovsem nad Vase schopnosti evidentne
a laskavě mi netykejte, základy slušného vychování - také zřejmě nad Vase sily. Pěkný den
zakl. se omlouvam za OT.
Potřebuji radu ohledně vztahu s mojí matkou. Je už v důchodu, ale občas pracuje. Táta se od ní odstěhoval před 5 lety, jedna sestra žije s přítelem a druhá jezdí jen na víkendy. My jsme se s manželem přestěhovali do Prahy, což máti těžko nesla. Doteď mi posílá každý inzerát na byt, který v našem rodném městě najde.
Taky jsme měsíc po odstěhování zjistili, že čekáme miminko (které má teď už tři měsíce), takže o to větší problém. Pořád mě bombardovala sms a telefony, že to určitě nezvládneme sami, ať třeba manžel pracuje přes týden v Praze a já zůstanu doma.
Navíc s máti nemáme ani dobrý vztah. V pubertě mi rozvrátila můj první „vztah“ (to by bylo na delší vyprávění) a pořád nám se sestrama předhazovala její žáky, kteří jsou lepší, chytřejší, hodnější… No na palici, nějak jsme se prostě odcizily a už si s ní nemám co říct…
Teď jsme v období, kdy s malým jezdíme jednou za měsíc na týden, aby si ho prarodiče užili, jenže já raději bydlím u sestry. K máti nechci a to je ten problém, nemůže mi to odpustit. Důvodů je víc, taky to, že má psa a manžel nechce, abysme tam s malým byli tak dlouho (sám má alergie a astma a bojí se, aby to neměl i malý). Ale jde hlavně o můj pocit, v její bytě jsou všude hromady věcí, tudíž nemožné udržet pořádek, všude je prach a špína a všechno je takové zašlé, úklid probíhá stylem šup šup, hlavně ať je to hotové, ale nemusí to být čisté.
Jak jí mám nějak rozumně vysvětlit, že k ní přijedeme na návštěvu, ale ne na dýl? Bojím se, že až bude syn starší, tak ho bude chtít na prázdniny. Na druhou stranu nechci, aby byl ochuzený o babičku. Problém je, že ona se hned kvůli všemu urazí, dřív byla schopná nemluvit s námi i dva týdny