Nechodí a nemluví ve 14 měsících

13
13.10.20 21:07

Nechodí a nemluví ve 14 měsících

Zdravím všechny! Vím, že se nemá srovnávat, ale trochu mě hlodá, že syn (příští týden 14 měsíců) se nemá k samostatnému chození, což by mi ani tak nevadilo, ale nechce ani mluvit. Umí jen mama (ale to říká na všechno, ne jen na mě), jinak nic. Žádná zvířátka, žádné zdvojování slabik, ani na, ne, ham nebo dej. Věnuju se mu dost, hodně mu zpívám, říkám říkanky, čteme a prohlížíme knížky a nic. Začínám se trochu bát, aby nebyl nějak „postižený“. K doktorce jdeme až za 4 měsíce, ale v roce bylo podle ní vše ok… Jinak je narozený v termínu, bohužel akutním císařem a 7 měsíců jsme cvičili vojtovku. Stále preferuje dost pravou stranu (používá hlavně pravou ruku a stoupá jen přes pravou nohu), sedět začal až v roce, lezl v 9 měsících a stojí od 10 měsíců.
Máte někdo podobnou zkušenost? Díky moc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
2271
13.10.20 21:11

Na oboji ma jeste spoustu casu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4523
13.10.20 21:15

Mám stejně starou dceru a taky neříká žádná cílená slova, zvatla si par slabik a ze vseho nejradsi pisti.. Důležitější je, jestli rozumí, což ano, takže jsem v klidu. Chodí už dlouho, ale znám například dva kluky, co začali chodit v 15 měsících, holku, co chodila až v 19 měsících… tabulkově má čas do roku a půl. Pokud chceš mít klid, nech ho zkontrolovat na fyzio.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13.10.20 21:20

Mám podobně starou dceru a je na tom úplně stejně. Samostatně nechodí, žvatlá si pár slabik, ale slova žádná. Taky doufám, že je v pořádku. Navíc mám starší dceru, která v jejím věku uměla už nejméně 15 slov a chodila. Zatím to nijak neřeším, ale za měsíc jdeme na očkování a pokud trošku nepokročí, asi se poradím s doktorkou. :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3702
13.10.20 21:22

@popale Pokud leze, tak chodit bude. Az bude připravený, az bude dostatečně zpevneny a až se rozhodne ;) Že nemluví - pokud je doktorka s tim ok, tak by měl být ok. Jako nase pediatricka se ptala v roce, co kluci povídali a bylo to dada, tata, mama říkají opravdu jen malokdy :D Ale určitě nemysli na to nejhorší, dej mu čas. Naši kluci maji 20 měsíců a neukazuji v knížce, ale vuuubec, přitom když ty zvířátka potkaji venku, tak udělají, jak mluvi, kdyz vidi plysaka krtecka, tak mi ho hned přinesou, protože ho hodně čteme, ale v knížce ho nikdy samotneho neukazou. Netrap se tim, ještě jednou buude určitě ukecany ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

@chaela Jak poznáš, že rozumí? Já si u nás teda jistá nejsem. Vím akorát, že slyší - reaguje zvuky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ou
24138

Vydrž, jasně že není úplně vývojově zrychlený, ale je zcela v normě.

Jestli vyloženě potřebuješ něco dělat, tak zavolej na fyzioterapii kam chodíte, poptej se toho kdo ho má v péči a jeslti máte přijít se ukázat a případně naučit i něco jiného.

Rozvojem základní motoriky se pomáhá rozvíjet i zbytek pidičlověka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
68930
13.10.20 21:25

Ano jedno mé dítě nechodilo ani nemluvilo ve 14 m. To první už chodí několikátým rokem do školy a mluví jak kniha bez zastavení od rána do večera. Druhé se rozešlo v 15 měsících a ve 20 má stále jen pár zvuků, perfektně se spolu ale dorozumíme, vnímá, chápe, tak neřeším.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4523
13.10.20 21:34

@Štrample obecná poznám to tak, že reaguje na to, co říkám, evidentně tomu rozumí, protože to udělá. Dej to do koše, vrať to do šuplíku, udělej hačí, lehni si, kde je pes,…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
362
13.10.20 21:46

Na chození je čas do 18.měsícu a s tím sezením v roce je vidět, že má pomalejší tempo (což je úplne ok). A mluvení taky nevadí, syn v jeho věku neuměl ani to „mama.“ Všímej si, jestli se snaží nějak domluvit (pohled, ukazování, podání věci) a pokud jo, je to ok. :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15995
13.10.20 22:00

Starsi syn sam chodil v 15 mesicich, nejaka jasna slova az po roce a pul, poradne se rozmluvil az temer ve 3. Od 4 mu pusa jede tak, ze mi z toho kolikrat jde hlava kolem :lol: Kluci byvaji pomalejsi, hlavne je dulezite, aby rozumel. Druhatko sice chodi od 12m, ale mluvi furt prevazne zvatlaninou I ve 2 letech, po zkusenosti s prvnim jsem docela v klidu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
37131
13.10.20 22:31

Mluvit fakt nemusi. Mam 18 mesicniho a rekne max mama, tata a nejake zvuky, jo a dobre teda umi rict NE :mrgreen: starší syn nemluvil skoro do 3 let. I na chozeni ma jeste chvili času. Holt kazde dite neumi v roce behat a vest plynule rozhovory 8)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18177
13.10.20 22:38

Taky mi přijde, že má čas. A jestli Tě to utěší, tak v okolí vidím, že děti, kterým trvá, než se rozmluví, pak mluví hned pěkně. A co se týče stoupání přes jednu nohu - to je prý v pořádku. Dcera preferovala jednu stranu na přetáčení, na pivotování, chodily jsme kvůli tomu na fyzioterapii. Teď si začala stoupat a fyzio říkala, že už se profiluje stojná noha a ta druhá (teď si nejsem jistá - výkročná?) a že nevadí, když si bude stoupat pořád přes tu samou. To samé později v chůzi do schodů - zprvu jde jedna noha do schodu, druhá se přitahuje, nestřídají se.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
PaníKadrnožková
13.10.20 22:58

Ja ti chci rict, ze muj starsi ma v prukazce z jednorocni prohlidky v kolonce mluveni: slabiky. Ta slabika byla jedna, a to ‚bú‘, coz oznacoval vsechny zviratka. Taky nevykazoval nejake extra znamky inteligence. Nakonec se vycabril v celych 3,5 letech zacal mluvit, dotahl to do krajskeho kola reciatcni souteze :P

Chapu, ze to je o nervy, ale zatim ma na vsechno dost casu :hug:

• Citovat
  • Upravit
10461
14.10.20 03:04

@popale já bych řekla, že plašíš zbytečně. Nechození je v tomto věku naprosto normální, znám děti, co začaly chodit i mnohem později a po pár letech už patřily k těm fyzicky zdatnějším. Můj syn začal chodit ve 14 měsících a stoupal si až od 12 měsíců, je mu 5 a je zdatný a sportovně nadaný, plave, lyžuje, jezdí na kolečkových bruslích a sám se učí parkour. S mluvenim to u nej bylo ještě „horší“. Do dvou let neřekl „táta“, všechny oslovoval „mámo“ včetně chlapů, žádná zvířátka neříkal, žádné paci paci nebo jak jsi veliký neukazoval, odmítal po mě opakovat. Upřímně, už jsem se začala trochu znepokojovat. Ale on je prostě ten typ dítěte, co si dává načas a projeví se později. Dneska mluví lépe, než většina vrstevníků, začíná číst, od 4 let se umí podepsat, je narozený 31.8. a podle ucitelky ve školce je z predskolaku jeden z nejsikovnejsich.
Jestli můžu poradit, rozvíjet syna dál, věnuj se mu, ale nestresuj. To, co popisujes je v jeho věku úplně béžné a třeba je to jedno z dětí, které nasává a střádá si to na později.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí