Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj holky, prosím o vaše názory a zkušenosti. Mám dcerku narozenou o 6 týdnů dříve (42cm, 2,2kg). Nyní jí je 16,5 měsíce a nechodí a je malinká. Měří pouze 74cm (váha 9,5kg). Do neurologické poradny jsme nechodily, protože neuroložka říkala, že je vše v pořádku. Dětská doktorka ale říkala, že nás tam radši znovu doporučí, když Leontýnka ještě nechodí.
Starost mi také dělá, že je tak malá. Asi bych si takovou hlavu nedělala, kdyby tlak okolí nebyl tak velký (Už chodí? - to slyším skoro každý den.. Ta je nějaká malá, to bych jí tipoval/a tak rok..) Bojím se, jestli nemá nějakou poruchu růstu (já měřím tedy jen 160cm a manžel 174cm).
Jsem bezradná, dokonce jsem se dnes mámě rozbulela do telefonu ![]()
Budu Vám moc vděčná za vaše zkušenosti a postřehy ohledně těchto dvou témat. Děkuji..
Ohledně chození moc neporadím. Snad jen, že i donošené děti chodí někdy až velmi pozdě.
Co se týče růstu - moje dcera je donošená a přesto od třech let chodíme na endokrinologii pro malý růst (jen pro zajímavost - v roce a půl měla 9,5 kg a 80 cm). Doporučovala bych tvou obavu s malým růstem říct pediatrovi. Oni mají růstové grafy, podle kterých se řídí, ale opravdu nevím, jak to bývá u nedonošených dětí. Přece jenom je tam ten více jak měsíční „sklus“. Nenech se odbýt a doktorky se na to určite zeptej. Pokud by tě odbyla, zkus se zeptat někde na endokrinologii, zda by tě vzali bez doporučení aspoň na konzultaci. Pokud se mají zjistit příčiny a vyloučit jakoukoliv poruchu, trvá to nějakou dobu.
Držím palce, ať je to v pořádku!
A.
Ahoj, dětská neurologie bude základ - jestli malinká nemá nějaký problém. 16 měsíců ještě není taková tragédie, jsou děti, co se rozchodí třeba až v 18m.
Důležitý je pokrok, zda sama sedí, leze, stoupá si - teprve potom může začít chodit, všechno musí jít postupně, pokud vidíš, že pokroky jsou, tak se nestresuj, každé dítko má svůj „čas“
.
Jinak by ti mohla dětská nebo pak ten neurolog doporučit nějaké vyšetření na ten růst, jak hodně jste mimo růstové grafy (nějak si to nepamatuju)? Ale když ty máš 160 a manža taky není veliký, tak lze těžko předpokládat, že bude mít holčička 180cm.
Tyhle kecy jestli už chodí apod. miluji… Já mám osmi měsíční dvojky a všichni se ptají jestli už lezou… ![]()
Na okolí nekoukej, chodit se naučí, kamarádky syn začal až ve 20ti měsících a je v pohodě… ![]()
Ahojky,
určitě se objednej na neurologii, možná je dcerka drobnější a potřebuje delší čas aby nabrala síly na start chůze ![]()
Ne každé dítko začně běhat brzy… určitě všechno dožene, uvidíš. ![]()
Jinak já byla taky pidi díto, narozena v termínu, v roce prý 8 kg,v 1,5 r. jsem vypadala v kočárku prý tak na rok no a v 7 jsem měla do první třídy prý 17,5 kg
Kdy jsem začala chodit, to nevím a už se to nedozvím, ale v pubertě jsem tu váhu dohnala, až na 60 kg. Měřím 160cm ![]()
Pokud malá prospívá, je aktivní, lozí, sedí, hraje si, začíná mluvit, tak uvidíš, že jen bude potřebovat více času. Ale neurologa bych navštivila, jistota je jistota
… DRŽÍM PALEČKY!!!!!
Ahoj,s tim chozenim se na vsechny vyprdni,vsak ona zacne chodit
Muj synovec zacal chodit az v 17ti mesicich.
S tou vyskou a vahou bych si zas tak tezkou hlavu nedelala,pokud i vy nejste nejak velci.
Pritelova sestrenka ma dceru a ta mela v roce 69cm a 8kg a to mel nas prcek v pul roce ![]()
Ahojky.Já myslím že to nechození ještě není tak zlé.Kamarádka mi říkala že pokud je mimi narozené dříve tak se v porovnávání dovedností odečítá od věku to oč se narodila dříve.
A náš prcek začal tak nějak slušně sám chodit okolo 15 měsíce a první taky a ted už je ten větší pohybově lepší než ty co chodili daleko dříve.Takže nevěš hlavu , prostě malá potřebuje k tomu vývoji čas.Pokud se třeba staví a dělá pokroky tak bych se netrápila.Samozřejmě bych si na kontrolu zašla,ale sam v sobě bych myslela pozivně.Ten menší vzrůst- je to holka a ty jsi malinká.To je jako když mi doktorka říká že kluci jsou veliký- Manžel má 2 metry a já mám minimálně zaoblenou postavu.Tak nemůžu čekat 2 kiliové mimi.
Držím palečky. ![]()
Řeči okolí neřeš, našemu malýmu je rok a půl a všichni zase řeší, že „ještě nemluví“
a má plíny… No, prostě to tak je no… ![]()
Můj manžel byl normálně donošenej a začal chodit ve 14 měsících, takže pokud byla malá nedonošená, zašla bych pro jistotu na tu neurologii, ale katastrofu v tom nevidím… Užívala bych si, dokud za malou nemusíš, lítat a pořád ji odněkud lovit… ![]()
Ahoj,tak otázku už vám chodí?naprosto nesnáším ![]()
Malá bude mít za 14 dní 16 měsíců a taky nechodí a taky je taková menší.Má 79cm a 9800g a to jsem 14dní přenášela.
Umí vše jak stejně staré děti-jen sama nechodí.Když ji držím za ruce,nebo jednu ruku běhá,ale sama ani ránu.Stoupne si taky s přehledem začne se kroutit že tančí ale na první krok čekáme pořád marně.
Nikde na vyšetření jsme zatím nebyli-malá byla před půl rokem na operaci srdce,tak ji zatím nechávají ať si dělá vše svým tempem.
A ty se taky nenervuj-do školky po 4 nepoleze ![]()
A na okolí se vys…vykašli
ať si říkají co chtějí-je to těžké já vím,ale uvidíš že se za chvíi budete radovat ![]()
Osobně bych na neurologii a třeba i endokrinologii šla, prostě pro klid v duši a také bys všem těm drzounům (pardon, ale často mi to přicházelo jako drzost) mohla říkat, bez obav, vše je jak má být. Říká se, že dítě se musí rozejít do 18 měsíců, jinak je někde problém (pozor, u nedonošenců se věk koriguje, což je i váš případ, takže malá je trošku mladší než udává rodní list), a pak prý do 15 měsíců se člověk nemusí naprosto ničeho obávat… bla, bla, řídila jsem se tím také a.....
První syn začal chodit týden před svými 1.narozeninami, je vysoký, mohutný a ve 4 letech se u něho diagnostikovala dětská mozková obrna
2. syn prodní váha i míra totožné s prvním s b roce měl 9kg a 74cm a chodit začal až po 15. měsíci, takže už jsem bystřila. Teď je z něho skokan, běžec, malíř…no já nevím, co všechno, ale také si od okolí hned po prvních narozeninách vyslechl své, jak to, že ještě nechodi…
Všímej si, jak se obecně vyvíjí, Leze? A neméně důležité je i jak leze? Jestli je pohyb správně provedený. Mluví? Co ručičky? Je obratná při hraní si s hračkami?
Mnohdy není od věci vyžádat si rehabilitaci. A jako všude je potřeba vybrat si dobrou rehabilitační. Ta rehabilitace také dokáže divy, to by ani člověk nevěřil.(sama znám od staršího synka)
Takže určitě si vyběhej vyšetření, ať jsi klidná, možná ta rehabilitace by neuškodila a na lidi kašli.
ahoj,ja se pridam k tomu chozeni.nase holcicka je donosena,je ji zitra 16mesicu a nechodi.chodi kolem nabytku,a pak padne na kolena a „chodi“po kolinkach.ptala jsem se peidatra,ten rekl,ze kdyz chodi za ruku a ne na spickach,tak je to v poradku. obvodacka se jeste pridala,ze ji mame nechat byt,abysme ji nezatezovali kolena.psala jsem tady na emimino do poradny a odpoved znela,ze neni jeste pripravena,ze nama jeste balanc.takze tohle vubec neres. a s tim,ze je malinka…ja taky vidim kolem sebe hodne deti,a jsou malinky a me se zda nase zase prerostla.. ![]()
ahoj,
tak k te vysce - mame s manzelem stejne vysky jako vy, prvni syn byl do nejakych 2 let takovy vytahly, ale druhy je taky takhle malicky a to se narodil delsi nez tvoje dcerka - mel 47cm a navic je to kluk. Pry jsou prvni dva roky rustu ovlivneny tim jak se diteti darilo v deloze, takze to nejak neresim , ani nase doktorka neresi, je proste malinkej , ale furt v norme
ahoj, syn začal chodit v 16 měsících - norma pro chození je 18 měsíců, takže máte ještě čas
neurologie je určitě dobrý nápad, třeba vám napíšou nějakou rehabilitaci - cvičení na posílení svalů, co jsou důležité pro chůzi - taky jsme cvičili a pomohlo to
a to že je malá? takových dětí je víc…
Já bych se nebála, Natálka ještě neseděla ani v deseti měsících, to se sotva převalila na bříško, poprvé si stoupla ve 13m, lézt začala ve 14 M a to blbě
a když jí přesně v roce a půl vyšlo vyšetření na motoriku na úrovni 10 měsíčního dítěte, půl hodiny po vyšetření udělala první krok, během dvou měsíců začala říkal slova a do dvou let dohnala i předehnala ostatní děti. Jenom je furt prcek, ve dvou 9,5 kg,ale to při váze a výšce její matky není nic neobvyklého. Nedej na řeči, vývoj je strašně individuální.
Na okolí se vyprdni ! Důležitý je názor lékařky.
Samozřejmě, že každé dítě je jiné, některé chodí dřív, jiné později; některé mluví brzo, jiné ve dvou a půl letech skoro ještě ne. Buď v klidu, s inteligencí to však nesouvisí ! ![]()