Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahojky, chtěla bych se zeptat, jak upravujete dítku režim při změně času dopředu jak tomu bude teď? Malé je 20m, dřív jsem to moc neřešila, protože to spala jak kdy se jí chtělo, neměli jsme pořádný režim. Pak na podzim jsme jí překopávali spaní na jednou denně po obědě, takže to šlo ruku v ruce s tou změnou času a tak jsme to nijak zvlášť neřešili, ale teď máme už pravidelný režim a mám z toho celkem obavu. Sice by se nám mělo všechno jakoby zlepšit
, jako že bude později vstávat a já se i vyspím dýl
, ale na druhou stranu večer půjde spát později cca ve 21 hod a odpoledne po obědě až v půl 3 nového času a vstávat bude tedy až v půl 4 nebo taky ve 4 (záleží jak dlouho spí).
Zvažujeme, že jí to začneme posunovat postupně cca po 15 minutkách, aby to měla jako dosud, ale mám strach, že se jí nebude chtít spát… kéž by žádná změna času nebyla ![]()
Za rady a tipy moc díky.
Ahoj. Já to moc neřeším. Anežka byla vždycky nespavec a pořádný režim má sotva rok, Maruška si režim zavedla hodně brzy a sama, minulá změna času vliv moc neměla, tak doufám, že nebude mít ani teď. Takže já nic neposouvám, nic nepřipravuju a pokud neusne ve 20h (nového času), nebudu to lámat přes koleno a nechám ji chvilku ještě vzhůru. Ale myslím, že jak bude vstávat ve stejnou hodinu jako teď (tj o hodinu dřív), protože starší tak vstává do školky, tak si i večerku sama posune. A když ne, nevadí, však v létě budu ráda, že budem moct být venku dýl a nebudem spěchat, aby byla v osm v postýlce.
Já bych to zkusila po těch 15 minutách - nebo třeba i po 10, jestli máš strach, že se jí nebude chtít - ale podle mě tu čtvrthodinku nepozná a 10 minut už vůbec ne…
Holt to kdyžtak bude trvat trošinku dýl.
Já to většinou dělám i u sebe tak, že je prostě tolik hodin, kolik ukazují hodiny a basta. Nepřepočítávám, neřeším, časem se to upraví samo
![]()
My to teda zatím moc neřešíme - když se mu nechce, tak nám stejně skáče po hlavě a když se mu chce, tak nám většinou vyčítavým hlasem oznámí „nespinkám“ a jdem
Řídí si to sám. Vstávání bude na jaře v klidu, to se už těším, bo dneska jsme vstávali v 6
Tak třeba budem zas ten měsíc, než bude zas světlo,vstávat v 7 ![]()
Nepřipravuju, ale děsím se toho. Mladší dítě, dvou a čtvrtleté, mám extrémně režimové
Pokusím se,aby se s tím srovnala sama(najednou), nebudu se nervovat týden dopředu ![]()
Ahoj,
neřeším. Prostě oběd bude příští neděli jako vždy mezi 11,30 a 12,00 (už nového času) a pak šup do postýlky. Nechám spát jako obvykle cca 2 hoďky a večer normálně v osm do postýlky. A v pondělí už budem vstávat se starším do školky, takže si nepospí a pauzy mezi spaním budou stejné jako předtím.
Michaelakkk píše:
a kdy se mění, když už se plaší??![]()
Poslední víkend v březnu, v noci ze soboty na neděli ![]()
Ahoj, změnu času neřešíme
Ale je fakt, že nevstáváme do školky nebo tak, takže nás nic netlačí. Kdysi jsem nechávala jedny hodiny podle starého času a těmi se řídila. Dcera si stejně režim upravila, ale spíš podle toho, že bylo víc světlo.
hkac píše:Michaelakkk píše:Poslední víkend v březnu, v noci ze soboty na neděli
a kdy se mění, když už se plaší??![]()
Paráda
to bude samuel u babičky ![]()
A meni se cas tak ,ze budeme o hodinu min spat ne? Takze decka nam budou vstavat o hodku driv
ale taky driv budou chodit spinkat ne?
Díky moc za rady.
Faktem je, že jsme jí to při minulé změně času natahovali, aby to nějak slušně vycházelo, takže nám třeba už v poledne zívá a je unavená, večer je taky zhruba od půl 7 protivná, takže možná to tak nějak vykrystalizuje samo a ta změna bude jen k lepšímu. Asi to fakt nechám na ní. Holt když se jí spát nebude chtít, tak jak tu některá z vás psala, ji nechám ještě chvíli si hrát a zkusím to později. Stejně ji nemůžu nutit spát násilím, že?
A v létě to bude prima být venku dýl (vzpomínám na doby kdy jako mrně musela chodit spát už v 6 nebo dokonce někdy v půl 6 a to bylo na mašli!, když venku bylo krásně a já trčela doma
).
Ale stejně bych ty posuny času nejradši zrušila, člověk je pak zblblej a chudáci ti prckové…
Zuzie píše:
A meni se cas tak ,ze budeme o hodinu min spat ne? Takze decka nam budou vstavat o hodku drivale taky driv budou chodit spinkat ne?
No posouvá se to dopředu, takže budou vstávat vlastně podle hodin později a chodit spát taky později ![]()
Navíc my máme zatím jen jedno dítko, takže žádný vstávání do školky nebo do školy nemáme, o to je to asi jednodušší ![]()
nečetla jsem odpovědi …
dávat večer dýl spát nemá cenu, ty děti mají snad radar a stejně vstanou podle svého času i když jdou večer dýl, alespoň u nás to tak je
.
takže ráno vstanou a pak jedu normoš podle nového času … posunovat nebo překopávat nemá skoro smysl
.
měli by ty změny zrušit a fertig ![]()
Tímto směrem změnu času neřeším, kluci pravidelně tou dobou vstávají před půl šestou (a letos to není jiné), tak si těch pár dní, než si režim sami srovnají, užívám.
Zuzie píše:
A meni se cas tak ,ze budeme o hodinu min spat ne? Takze decka nam budou vstavat o hodku drivale taky driv budou chodit spinkat ne?
Ručičky se posunou dopředu, takže kdo vstával v 7, bude vstávat v 8 hodin nového času. Takže kdo musí vstávat někam na čas, vyspí se o hodinu míň. Těm, co jsou doma s dětma, které nikam nemusí vodit a děti beztak vstávají podle světla za oknem, by to mohlo být v zásadě jedno ![]()