Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Řešila bych to se starostou, pokud to pouští přes obecní pozemek.
No, já bych je nejdřív upozornila na možnost té pokuty a pokud by to nepomohlo, tak bych to nahlásila… nejde jen o to, je chytit při činu, pravděpodobně budou muset vodoprávnímu úřadu doložit, jak odpadní vody likvidují a pokud nemají doklad o likvidaci, tak si na ně došlápnout můžou taky.
Práskat se nemá, ale hlásit se to musí
tady jde o zdraví, o životní prostředí,… kdyby se tak chovali všichni, jak by to tu vypadalo ![]()
Podej stížnost na obec, pokud nepomůže i na ten vodovodní řád, oni to musí prošetřit, žádná hadice jim z jímky trčet nesmí!
H.ovna od psa bych jim házela na jejich pozemek a zbytek bych řešila s obcí. Nahlásila bych to. A hlásila bych to tak dlouho, dokud by se s tím nezačalo něco dělat.
Začala bych stížnosti na obec (přecejen jedná se o obecní pozemek) ![]()
Jak psali holky, oznámit to na obecním úřadě. Musí se tím zabývat!
Pokud by si šla na obecní úřad a starosta by to pak neřešil, ještě jednou bych tam šla, když bude zasedání verejne to má většina obci, s toho oni dělají zápis.
A to už by jen tak pod koberec nezametli.
Ono totiž problém je, že jsme malá vesnice (necelých 200 obyvatel), každý se s každým zná a pan starosta tyhle problémy řeší nerad. A další věc je, že tady většina lidí odpadní vody moc neřeší - většina lidí má jímku s přepadem a trativod někam do potoka, někteří to řeší tak, že si domluví se zemědělci fekální vůz a nechají si to odvézt na pole (to ale taky není legální, protože nemají doklad, správně by to měli odvézt do ČOV do asi 10 km vzdáleného města - to ale, pokud vím, nedělá nikdo, je to moc drahé. Takže kdyby tady udělal vodoprávní úřad štáru, platila by pokutu aspoň polovina vesnice. Ti nejuvědomělejší mají domovní čov - tu máme i my, navíc obec na to dává příspěvek. Jako kdyby si to naši fekálníci nechávali odvézt aspoň na to pole, tak zaplať pánbůh za ty dary ![]()
@ruzovasrnka píše:
Ono totiž problém je, že jsme malá vesnice (necelých 200 obyvatel), každý se s každým zná a pan starosta tyhle problémy řeší nerad. A další věc je, že tady většina lidí odpadní vody moc neřeší - většina lidí má jímku s přepadem a trativod někam do potoka, někteří to řeší tak, že si domluví se zemědělci fekální vůz a nechají si to odvézt na pole (to ale taky není legální, protože nemají doklad, správně by to měli odvézt do ČOV do asi 10 km vzdáleného města - to ale, pokud vím, nedělá nikdo, je to moc drahé. Takže kdyby tady udělal vodoprávní úřad štáru, platila by pokutu aspoň polovina vesnice. Ti nejuvědomělejší mají domovní čov - tu máme i my, navíc obec na to dává příspěvek. Jako kdyby si to naši fekálníci nechávali odvézt aspoň na to pole, tak zaplať pánbůh za ty dary
My jsme také obec do 200 obyvatel, ale pokud napíšeš na úřad dopis, oni (obecní rada a starosta) to MUSÍ řešit, je to oficiální stížnost. Mám zkušenost, sice jiný problém, ale vím, že pokud to doručíš písemně na obec, oni musí nějak zareagovat. Popř. pokud bys nebyla s řešením spokojená, pak bych se obrátila na vyšší úřad.
Ahoj
Nezavidim, znam to. My zase mame problem se sousedovic slepicema. Chodi nam na dvur az ke vchodovym dverim. Chci si tam udelat bylinkovou zahradku - mam tady o tom tema
O te bylinkove zahradce… Dalsi problem je, ze si pousteji cesky rozhlas nahlas a sousedum z druhe strany zase rve orion. Taky mi to vadi. Co s tim???
Drzim palce at se ti to podari vyresit v klidu ![]()
@JayLee píše:
napsala bych email starostovi nebo na zivoti prostedi oni to prosetri a udelaji pripadne pokuty a naridi opatreni
Urcite bych nikam z pocatku nepsal, ale nejprve opakovane, a to nejmene 3× silne znecistenou cestu nad miru obvyklou vesnickym pomerum (a ne nejakou louku - to je snad v pohode, ze na vesnici na louce budou bobecky od ovecek anebo psiku ci srnek) zdokumentoval (fotak v mobilu ma kazdy) a pak osobne zasel za starostou, a to nejmene dvakrat (predpokladam, ze nejmene dvakrat uz znecistitel byl mnou vyzvan k naprave ![]()
Teprve pak az bych nekam psal… Duvody tohoto postupu jsou zrejme, nemusim je snad rozvadet.
@Manka Rumcajzovic píše:
AhojNezavidim, znam to. My zase mame problem se sousedovic slepicema. Chodi nam na dvur az ke vchodovym dverim. Chci si tam udelat bylinkovou zahradku - mam tady o tom tema
O te bylinkove zahradce… Dalsi problem je, ze si pousteji cesky rozhlas nahlas a sousedum z druhe strany zase rve orion. Taky mi to vadi. Co s tim???
Drzim palce at se ti to podari vyresit v klidu
Co s tim? Chovatel zvirat je povinen zdrzet se obtezovani sousedu, musi zamezit chozeni zvirat na cizi pozemek, takze musi zaplotit. U me by si to skusil nanejvys dvakrat. Dle NOZ pry sice muze vstoupit na cizi pozemek pro zabehle zvire, ale to neni mozno opakovane, pokud neprovedl opatreni…
Nejlepsi je, s chladnou hlavou, si s nim opakovane promluvit (jenze to ne kazda zenska zvlada ze)… Rozhodne neni mozne, aby choval slepice, pokud neni schopen zamezit vybehu na sousedni pozemky!!
Kdyby si nedal poradit, tak posledni moznosti je zdokumentovat hovna a vyzvat ho k odstraneni pokazde, pokud by nereagoval, tak objednam deratizacni firmu a naklady mu predepisu k uhrade, a to i opakovane a on si ten plot nakonec postavi/opravi.
@Anonymní píše:
Máme fakt nechutné sousedy, pracovně je nazývám fekálníci. Přistěhovali se asi před rokem a půl do takového malého domečku, je to spíš chata. Mezi naším domem a jejich je obecní pozemek, přes který musíme projít, když jdeme ven. První nechutnost je, že na tomto pozemku venčí psa a neuklízejí po něm, takže pravidelně čistím buď sobě nebo dětem boty od psích výkalů. Na to jsem je upozornila, od té doby jsem za prudiče, sousedské vztahy na bodu mrazu a h.oven pořád stejně.
Horší je, že si taky zvykli na tento pozemek vypouštět jímku, je to fakt nechutný, smrdí to, ten pozemek je trochu z kopce a někdy to teče až na hlavní cestu. Včera mi došla trpělivost, protože malá spadla, zjistila jsem, že je mokrá, napřed jsem doufala, že je to jenom od rosy, jenže smrděla jak tchoř, takže to stopro bylo, že zase vypouštěli fekálie
Co s nima? Možnost je za nimi zase přijít a upozornit je, že jejich zacházení s odpadními vodami je k zblití, jenže mám obavu, že to k ničemu nepovede a budou na mě koukat ještě vražedněji než teď. Můžu je udat na vodoprávní úřad (hrozí za to až 50 tis. pokuta jsem se dočetla, to bych jim i přála, ale nemám důkazy, jenom vyfocenou hadici, jak kouká z jímky, ale při činu je nechytím – dělají to v noci nebo brzičko ráno nejčastěji za deště. Ach jo, řešili jste někdy někdo tohle? A jak?
uplne normalne napis na obecni urad, co se tam deje… nakladani s odpady a podobne…to je v zakone, ze musis mit bud septik, ktery pravidelne vyvazi hovnocuc, nebo domaci cistirnu vody a nebo napojeni na kanalizaci.
@Roker píše:
Urcite bych nikam z pocatku nepsal, ale nejprve opakovane, a to nejmene 3× silne znecistenou cestu nad miru obvyklou vesnickym pomerum (a ne nejakou louku - to je snad v pohode, ze na vesnici na louce budou bobecky od ovecek anebo psiku ci srnek) zdokumentoval (fotak v mobilu ma kazdy) a pak osobne zasel za starostou, a to nejmene dvakrat (predpokladam, ze nejmene dvakrat uz znecistitel byl mnou vyzvan k napraveTeprve pak az bych nekam psal… Duvody tohoto postupu jsou zrejme, nemusim je snad rozvadet.
NENÍ v pohodě vypouštět odpadní vody ani nikam na louku, protože může dojít k průsaku do spodních vod, přenosu nemocí atd. proto se správně nesmí vypouštět ani na pole. Navíc nejde o louku, ale zatravněnou plochu, přes kterou musíme projít, pokud chceme ven. Vyfotit to nejde, v té vodě žádné výkaly neplavou, to je prostě akorát smradlavá voda a vyfotíš tak maximálně mokrou trávu. Hadici, která čučí z jímky už jsem vyfotila a při činu je nechytím, to bych musela někam tajně nainstalovat kameru nebo držet hlídky 24/7. Oni si dávají echt pozor, aby je při tom nikdo neviděl. Manžel ještě vymyslel, že bychom jim mohli do té jímky nasypat nějaké barvivo, že by se pak divili, až by tady bylo celé okolí třeba červené nebo fialové až to vypustí, ale nenapadá mě, jaké. Prý třeba hypermangan, ale toho by muselo být fakt kvantum - pak by to asi šlo i vyfotit ![]()
Máme fakt nechutné sousedy, pracovně je nazývám fekálníci. Přistěhovali se asi před rokem a půl do takového malého domečku, je to spíš chata. Mezi naším domem a jejich je obecní pozemek, přes který musíme projít, když jdeme ven. První nechutnost je, že na tomto pozemku venčí psa a neuklízejí po něm, takže pravidelně čistím buď sobě nebo dětem boty od psích výkalů. Na to jsem je upozornila, od té doby jsem za prudiče, sousedské vztahy na bodu mrazu a h.oven pořád stejně
.
. Včera mi došla trpělivost, protože malá spadla, zjistila jsem, že je mokrá, napřed jsem doufala, že je to jenom od rosy, jenže smrděla jak tchoř, takže to stopro bylo, že zase vypouštěli fekálie
Horší je, že si taky zvykli na tento pozemek vypouštět jímku, je to fakt nechutný, smrdí to, ten pozemek je trochu z kopce a někdy to teče až na hlavní cestu
Co s nima? Možnost je za nimi zase přijít a upozornit je, že jejich zacházení s odpadními vodami je k zblití, jenže mám obavu, že to k ničemu nepovede a budou na mě koukat ještě vražedněji než teď. Můžu je udat na vodoprávní úřad (hrozí za to až 50 tis. pokuta jsem se dočetla, to bych jim i přála, ale nemám důkazy, jenom vyfocenou hadici, jak kouká z jímky, ale při činu je nechytím – dělají to v noci nebo brzičko ráno nejčastěji za deště. Ach jo, řešili jste někdy někdo tohle? A jak?