Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj me ani hormony nepredepsal byla jsem na hormonalnim profilu z krve a hormony mam pry vsechny v cajku, takze nic neberu jen mi naly cukr v krvi a mam nadvahumtakze beru leky na ten cukt a zaroven musim pomalu zhubnout, moje choponst otehotnet je trosku divan, nema ovulaci ale to mi doktor nedokaze rict proc
Většina lékařů to řeší až po roce cíleného snažení, což pokud myslíš tím dávání pozor přerušování, není.
Po zhruba 9 měsících mi dělala dvakrát folikulometrii a pak jsem byla odeslaná na hormonální profil, vzhledem k tomu, že s manželem jsme už jedno dítě měli, tak prý nebyl spermiogram třeba, což jsem třeba nepochopila, protože spermiogram se může během pár měsíců chlapovi změnit.
Další postup nebyl třeba, před IUI jsem otěhotněla přirozeně.
Zrovna minuly tyden jsem byla na konzultaci v novem centru asistovane reprodukce (u nas teda to byl beh na dlouhou trat uz u prvniho ditete, my jsme hroznej pripad), kde si mi doktorka tak mezi reci povzdechla, jak obvodni gynekologove cpou pacientkam clostilbegyt a spol. jak lentilky, bez jakehokoliv vysetreni, bez jakekoliv nasledne kontroly… ze on to zas takovej sranda lek neni a mel by nasledovat po jasne indikaci.
Jinak standardni postup samozrejme je oba partnery vysetrit, otazka je, jak si to doktor prebere, zda vezme v uvahu jen toho pul roku, pak by vam asi doporucil jeste par mesicu pockat, nez se zacne neco dit. To neco by melo byt v prve rade overit partneruv spermiogram (nehlede na to, ze uz dite mate, muze se to menit), tve hladiny hormonu a to, zda a jak ovulujes. Dle toho navrhnout dalsi postup. V pripade predepsani clostilbegytu (obvykle pri problemech s ovulaci) jsou pak nezbytne ultrazvukove kontroly, jak na danou davku reagujes.
A nebo, co ja povazovala za optimalni pristup, muj byvaly doktor, kdyz nam to neslo asi rok, nas rovnou bez reci odeslal do specializovaneho centra. Se zcela spravnym tvrzenim, ze tam jsou odbornici s letityma zkusenostma, tam maji nejmodernejsi vysetrovaci metody a vedi, jak kterou pripadnou poruchu lehce nakopnout od tech zcela nejjednodussich metod az po ty nejdrastictejsi, kdyz ty prve opakovane nezabiraji.
Mě po delším neúspěchu odeslal z normální gynekologie do caru, ale i tam bylo vše dost rychlé - hormonální profil, spermio, inseminace… Skoro jsem se nestihla rozkoukat, ale byla jsem ráda, dlouho nám trvalo, než jsme se rozhoupali, pořád jsme v něco doufali a najednou se konečně začalo něco dít. ![]()
Spíše nechápu ten clostík - ty neovuluješ? Pokud již prcka máte a na první pokus??? Asi bych po něm žádala nějaká vyšetření, než začnu baštit něco takového. Ale zas na druhou stranu, oni v praxi začnou někdy dělat něco až po roce snažení… Tak hodně štěstí, ať už s clostíkem nebo bez něj!!! ![]()
Hele clostybelgit na ovulaci jako abych zenska ovulovala to bych asi potrebovaal ja…
@Martiii81 píše:Spíše nechápu ten clostík - ty neovuluješ? Pokud již prcka máte a na první pokus??? Asi bych po něm žádala nějaká vyšetření, než začnu baštit něco takového.
No, právě já to taky nějak nechápu. Já v podstatě nevím, jestli ovuluju nebo ne, testy jsem ještě nezkoušela. Každopádně to ještě asi brát nezačnu…
@marketagetzitka Mě ho taky předepsali, ale až po prvním neúspěšném IUI. Napoprvé chtěli zkusit v klasickém cyklu a hlavně v tomto cyklu ovulka proběhla.
Zeptam se doktora prootze tech tipu co by mohl pro me udelat se tu clovek docte hodne at uz je to clostik nebo laparoskopie atd…chci vyzkouset vse co pujde u normalniho gyndare, prootez na CAR nemame prostredky teda alespon ne ted
@Anonymní píše:
No, právě já to taky nějak nechápu. Já v podstatě nevím, jestli ovuluju nebo ne, testy jsem ještě nezkoušela. Každopádně to ještě asi brát nezačnu…
To mi přijde celkem rozumné, já sice poslouchám doktori na slovo, ale v tomhle případě by se mi taky nepozdávalo cpát do sebe podobný sajrajt neodůvodněně ![]()
Veskera vysetreni v CAR jsou na pojistovnu, neboj. A pripadna lecba, kdyby se nasel konkretni problem, je na pojistovnu az na vyjimky taktez, ovsem myslim, ze na vyjimky typu IVF opravdu mate po pulroce snahy casu dost a dost
Stejne jako hnat se do laparoskopie, to je regulerni operace a vzhledem k tomu, ze zatim nemate vysetrenej ani ten absolutni zaklad… V tom prave vidim vyhodu tech CARu, ze nejprve dukladne vysetri a pak konaji, tvuj doktor to evidentne dela zcela naopak, ale uvidis, nakolik bude vstricnej rozhovoru. Mozna te chtel jen nejak odbyt, abys mela pocit, ze se neco deje, mozna si treba on mysli, ze se clostilbegyt jako ty lentilky predepisovat da, kdo vi…
@marketagetzitka Ne v každém CARu za vše platíš. Já tedy taky platila už za to IUI, ale již od začátku je mi dost jasné, že máme našlápnuto na IVF a to se platí všude zhruba stejně.
Se mnou tedy gyndař nedělal víceméně nic krom doporučení na specializované pracoviště. Ne všude má „obvodní gynekolog“ dost možností a zkušeností tě řádně vyšetřit si myslím. Ale hodně štěstíčka!!! ![]()
Mě po půl roce snažení doktorka řekla, že mi nic nepředepíše (šlo mi hlavně o to, aby řešila mé cykly- dlouhé a nepravidelné..jednou 50dní jednou 70 dní)… proto jsem i měřila bazální teplotu, abych věděla kdy to vlastně dostanu:)
Jinak moje doktorka byla proti abych vůbec vysazovala antikoncepci- je mi dvacet.. na to řekla, že dítě chcem moc brzy a že máme času habaděj..
a když jsem potom otěhotněla, tak mi i přes bijící srdíčko řekla, že plod neodpovídá velikosti, že má být od tři týdny starší a že bych měla jít na potrat, že je to stejně moc brzy…na to jsem řekla, že ovulace byla o dost déle a že odpovídá a že když se snažíme, že na potrat fakt jako nejdu.. teď jsem v sedmém měsíci a nezažila jsem od ní jiný ultrazvuk než ten v 6tt na potvrzení těhotenství… dokonce mě i pozdě posílá na screeningy- dá mi dobu na objednání tři dny, což je docela problém a v nemocnici se mi musí podřídit..Bohužel jiný doktor mě nepřevezme-už jsem zkoušela..takže až v březnu změna doktora a druhé dítko budu mít už u jiného s lepším přístupem…(nemluvím radši ani o tom, že si údajně za zvracení doteď můžu sama a za tvrdnutí břicha taky)
Mne doktorka rekla, ze lecba zeny je tak pro telo narocna, ze nezacne nic delat, dokud nebude mit vysledky partnerova spermiogramu. Ze na neplodnosti se v dnesni dobe podili partner pres 50%. Udelala ale hned folikulometrii, rekla, ze zacneme pozorovat vajecniky. Dale doporucila cviceni mojzisove a nosifol. Tedy vse, co jsem vedela odsud, zbytek po spermiogramu.
Zajímá mě, jak postupuje váš lékař, když mu sdělíte, že se vám nedaří otěhotnět.
Při běžné prohlídce na gynekologii jsem se zmínila, že se půl roku snažíme o miminko a nic, nicméně antikoncepci neberu přes 2 roky a pouze jsme si „dávali pozor“ což samozřemě ale není 10O% antikoncepce, takže ta doba, kdy se nedaří může být delší.
Předpokládala jsem, že lékař udělá nějaké základní vyšetření. Dostala jsem na předpis Clostilbegyt. Doma jsem si pořádně prostudovala leták a trošku hledala na internetu a přijde mi to asi předčasné.. Nevím. Nejsem doktor, ale bez jakéhokoliv dalšího vyšetření atd. hned předepisovat hormony?
Možná se mýlím a je to jen můj špatný pocit a nevědomost v této oblasti.
Každopádně bych ráda věděla, jak postupují vaši doktoři, když jim sdělíte, že se nedaří.
Doma již 1 dítě mámě, dvouleté, zadařilo se hned na 1.pokus
Díky na příspěvky a omlouvám se za anonym, ale zkrátka to nechci veřejně vyhlašovat…