Nedostatek železa 13m dítěte.

173
19.8.05 13:36

Nedostatek železa 13m dítěte.

Ahoj,
mojí dceři zjistili už před 4 měsíci anemii.V té době byla několikrát za sebou nemocná, tak jí vzali krev a zjistila se ta chudokrevnost.Tak jsme kapali železo a před týdnem jsme byli na kontrolním odběru.Anemie pořád trvá.Tak máme Aktiferin kapat i nadále.
Dcera vážila v roce 8kg a měřila 71 cm.Je fakt takový drobek a u nás v rodině široko daleko nikdo tak drobounký není, že by to měla po kom podědit.S jídlem to je u nás vždycky boj, moc nepapá.Jinak je ještě ráno a v noci kojená.UM odmítá a to jsme zkoušeli různé značky a žádná jí nepřesvědčila.
Chci se vás zeptat, co bych jí měla připravovat k jídlu, aby to bylo bohaté na železo?Přijde mi totiž, že prospívá jen tak, aby se neřeklo.Tak bych jí chtěla
přilepšit nějakým tím „železem“ ve stravě navíc.
A jestli někdo máte také takového chudokrevného hubeňourka, jako mi, napište mi.Mám jednu ze svých krizí, že nedokážu malou pořádně vykrmit.
Bodlinka a Veru13m

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
2923
19.8.05 13:52

AhojBodlinko,

zalistovala jsem ve sve chytre knize a nasla neco pro tebe :)

• nejlepsim dodavatelem zeleza je maso(to pisu i presto ze u nas maso castokrat na jidelnicku neni). I mlae nozstvi masa zlepsi vstrebavani zeleza v obilninovo,zeleninovych pokrmech
  • pri vylouceni masa je nezbytne nehradit zelezo z jinych zdroju
    z obilovin jsou to zito, jahly, oves
    ze zeleniny brokolice, zeli, fenykl, paprika, kvetak
    z lustenin hrach
    Pro spravne vstrebavani zeleza je nutny dostatek vitaminu C(cerstva zelenina, ovoce).
    Nektere druhy potravin vyrazne snizuji vstrebavani zeleza - rebarbora, spenat, zelatina z morskych ras, kt. se mekdy pridava do jogurtu, pudinku, tvaroh.dezertu.
    Mlecna a zeleninova jidla by mela byt podvana oddelene, protoze vapnik brani vstrebani zeleza.
    Taktez caj(mysli se tim zrejme cerny) brani vstrebani zeleza.
    To by bylo asi v kostce vsechno.
    preju ,aby se tva holcicka zbavila anemie :)

Veru-máma (pro zmenu) velkeho jedlika, coz taky neni idealni :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17026
19.8.05 14:03

Ahojky Bodlinko,
Vrony ti toho napsala hodne,tak ja uz jen neco malo.
Hodne zeleza obsahuje i cervena repa(zrovna dnes ji mel prcek na obed),taktez merunky(a to dost).Jinak samozrejme nejvice maso,k tomu bych treba podotkla,ze spenat sice obsahuje nejake zelezo,ale pokud se k nemu neji maso,absolutne se zadne nevyuzije.(ale u spenatu plati,ze troska mleka se pridat ma kvuli kyseline stavelove).Jinak opravdu mlecne vyrobky zhorsuji vstrebavani zeleza a naopak vitamin C podporuje.
Jo a ten caj,je skutecne cerny,stejne jako kava-proste kofejn.
To jen tak pro doplneni vycerpavajich informaci od Vrony.Nic moc o tom nevim,jen jsem amater(ovsem chudokrevny 8) )s chudokrevnym ditkem :D /tedy prcek uz je ted na hranici,takze vpohode/

mej se hezky

Any a Sebastianek 1rok

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1790
19.8.05 20:12

Ahoj Bodlinko,

my s železem bojujeme už asi 8 měsíců a máme ho pořád hraniční. Bereme sirup Maltofer. Podle naší doktorky tím jídlem toho železa do sebe prcek moc nedostane. Teď nám přidala ještě kyselinu listovou v tabletkách (1 týdně), aby se železo lépe vstřebávalo.
A ještě je dobré brát ho další 3 měsíce po dobrých výsledcích, takže u nás je to léčba na hodně dlouho.
Držím pěstičky, ať máte brzo železa dost a kapky už nemusíte. My je měli ze začátku a jsou fuj, sama jsem se z nich málem po…Sirup je naštěstí dobrý.
A s tou váhou, syn má teď skoro 15 měsíců, je stále kojen, v roce vážil 10,5 kg (porodní váha 3,5 kg), takže bych řekla, že je tabulkový a železa má málo.

Miroušek

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
624
19.8.05 21:47

Ahoj Bodlinko,

nebuď smutná, že máte málo železa nebo že má mimi v roce nízkou váhu. Neboj, nejste sami, my se taky hlásíme do klubu :( . Naše malá měla v roce 7,60 kg a protože nechtěla moc jíst a byla bledá, poslala nás dr. na krevní obraz, kde zjistili, že má málo železa. Takže nám dr. předepsala 3 balení kapek Aktifferin a až je dobereme, půjdeme na převážení a na krevní obraz. Tento týden jsme začaly brát třetí krabičku, tak doufám, že to po odběru bude v pořádku. Ale překvapilo mě, jak tu někdo psal, že ty kapky bral, i když měl výsledky v pořádku. 8O Zajímalo by mě proč? Je to opravdu nutné? A já se tak těšila, že už budeme mít pokoj :) .
Ještě k tomu jídlu: malá mi začala o něco líp jíst, když jsem jí třeba polívku udělala hustší a trochu rozmixovala - měla jsem dojem, že ji to kousání bolí, protože jí zrovna lezly zuby.
A též pomohlo, když si u jídla s něčím hrála a odvedla tak pozornost. Dneska má 14,5 měsíce a už jí i bez hraní (teda většinou).
Jo, ještě jsem si vzpomněla, že nám dr. dala B-komplex na podporu chuti k jídlu. Ale nejsem si jista, jestli nám pomohl.

Držím ti palce, aby se ti mimi rozjedlo a bylo v pořádku

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
173
26.8.05 19:09

Ahoj,
díky za všechny tipy a rady.Musím ale s potěšením konstatovat, že Veru začíná konečně víc papat!!!Doufám, že už další kontrola přinese lepší výsledek a konečně se brzy toho Aktiferinu a anemie vůbec zbavíme.
PApa Bodlinka a Veru 14m

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect