Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Potřebuju poradit.Dnes jsem 43DC,udělala jsem si několik testů,poslední v sobotu 41DC,pořád negativní.Mám sice poslední dobou rozházenou MS a delší cykly,ale tohle už je moc.V době kdy jsem měla dostat MS bylo jen slaboulinké špinění když jsem šla na wc,jinak nic.A je mi tak nějak divně,pálí mě žáha…Jaká je doba kdy se ještě můžou objevit // a pak už těhotenství bohužel? Ještě chci chvilku počkat než zajdu k doktorovi,ikdyž mě to asi poradíte,protože krev je 100% Ale stejně děkuju za odpověd a všem přeju jen to dobré a krásný den
Hele na mě určitě nemáš s těma cyklama. Dnes jsem 81 den od poslední MS a ještě jsem to nedostala. Ve čtvrtek jsem s nechala odebrat krev na HCG a nic, těhotná nejsem. Nějaká porucha, nebo cysty. Ale už se chystám k dr. ![]()
Už jsem si myslela, že se svými 50-64 jsem bývala atyp, ale koukám, že jsou tu i větší výjimky!
Zkusila jsi jen tak namátkou změřit BT? Sice to není moc průkazné, pokud neměříš celý cyklus, ale i tak - když naměříš kolem 37, tak jsi většinou po ovu a když pod 36,8 tak teprve čekáš na ovu. Ale je to jen hodně orientační. Asi bych spíš zkusila dr. jestli by to radši nezkoukl.
Milli s tou teplotou: to je u každého jiné. Já třeba mám 36,8 jednu z nejvyšších teplot PO ovu. Před ovu mám 35,9. Takže bych se podle toho neřídila, spíš měřit celý cyklus a pak dělat závěr.
(Asi si už trénuju do rakve s tou teplotou nebo co…
)
Jinak doba, kdy se může objevit // to je různé. Někomu se objeví až kolem 12tt, ale to jsou výjimky. ŘEkla bych tak do 2týdnů po vynechané MS, pak bych už určitě nedoufala. Ale být tebou, šla bych na krev…
To je fakt, ovulaci neukazuje teplota 37°C. Je to opravdu hodně individuální. Já ji taky nikdy neměla 37. Musí se měřit celý cyklus a důležitý je náhlý pokles teploty (nemusí vždy být) a následně vzestup o 0,2 - 0,3°C (to je důležité) … to signalizuje proběhlou ovulaci. Pak už nesmí ta teplota klesnout na původní hodnoty, ale držet se nahoře - až do MS. V případě těhotenství to pokračuje dál a teplota neklesá.
Ale je fakt, že při pochybnostech to chce odebrat krev a ta ukáže, jestli je to těhotenství nebo ne.
Však jsem to takhle taky myslela. Ale napadlo mě, jestli si třeba atlaselka neměřila BT už někdy dřív, že by znala svoje přibližné hodnoty a měla to tak s čím porovnat. Osobně jsem měřila po čase BT jen v době ovu a pak v době očekávané MS.
Mně Dr. říkal, že když se teplota drží pořád nahoře 1-2 týdny po vynechání MS, tak je to s největší pravděpodobností těhu. Já měřila jen před 1. těhu, to jsem po vynechání HA začala mít anovulační cykly a měla jsem různá zpoždění a pak i špinění. Tak mi Dr. udělal několik UZV a já měřila BT a bylo to jasné - anovulační cykly. Jeden za druhým. Pak už jsem i v cyklu krvácela, zastavil to až Norethisteron na 3 měsíce. Pak se tělo rozběhlo, jak mělo. Znovu jsem musela měřit BT a ovu byla ukázková, 3. cyklus po dobrání jsem byla těhule. Tenkrát jsem si dělala test 2 dny po vynechání MS a byl negativní, tak jsem se na to vykašlala s tím, že se zase něco nekalého v těle děje (teplota však byla pořád vysoko) a šla o týden později k Dr., no a on podle křivky BT řekl, že jsem určitě těhotná a já zase že je to nějaká anomálie. No a na UZV byl ten „hrášek“ už krásně vidět
Teď právě moje 3letá „anomálie“ běhá kolem mne jako raketa
Teď před 2. těhotenstvím tělo pracovalo na 1, krásné cykly, ovulaci jsem však zjišťovala jen ovutesty (na BT už nějak s malou čerticí nebyl čas ráno) a nakonec se zadařilo v cyklu, kdy jsem neměřila, snažení neplánovala a ovulace si o 2 dny oproti ostatní cyklům v proběhlém půl roce přispíšila o 2 dny - jo to bylo překvapení s //
… protože jsme se snažili 3/4 roku a plánovaně pořád nic.