Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Ahoj holky…
potrebuji od Vas nazory. Prosim, neberte diskuzi nejak rasisticky podlozenou a tak dale, jedna se o vyzkum do skoly pro mou sestru. Muzete mi rict, s jakymi jmeny Romu se setkavate nejcasteji ve spolecnosti?
Zda-li maji obycejna jmena z naseho kalendare, nebo cizi, jestli strasi generace ma jmena romska a mladsi ceska a tak dale!
Zajimaji ji jak krestni jmena, tak prijmeni.
Dekuji za odpovedi!
Tak u nás na vesnici, když jsem jezdila k babičce, kde mají pár domečků to byl…
Dežo… to nevím co je, ale pak František - Fero, Fera a JOsef - JOža, ![]()
Já jsem se setkala s Denisem, Martinou, Kateřinou, Petrou. Nic neobvyklého
ahoj, jak jsem chodila na ZŠ tak SŠ (v jiném městě) se u nich dost opakovalo jmeno Roman/Romana
Jako z vtipů je to klasika Eržika / Dežo, ale jestli se tak doopravdy jmenujou těžko říct. Akorát jsem minule četla, že na SLovensku dala romská rodina jméno dvojčatům Onur/Šeherezáda ![]()
Dělala jsem v dětské ps. léčebně a romové tam byli velmi často.
Myslím, že dnešní děti už mají velmi často klasická v čechách uživaná jména. Jen co si matně vzpomenu
Petr, Pavel, Ondra, David(velmi často), Michal(taky často), Josef(časté)
Vanesa, Karolína, Michala, Růžena(ta mě hodně překvapila), Aneta.
Jediná ta Vanesa mi přijde trošku exotičtější.
Pak jsem zaslechla taky Sabinu, Samantu, Sáru, Šarlotu.
znala jsem cikánky, moc hodné holky, jedny z těch „lepších“ Romů - Vanessa, Jolana, Jelena…
U nás žije velká komunita Tánczošových (nevím jak přesně se píšou) a nejmenší 2 chodí s naším synem do školy- Anabella a Adrianna. Jak se křestním jmenují rodiče nevím- když na sebe volají, používají jiná slova než jména.
![]()
co tak vím, tak mají normální běžná jména - Erika, Monika, Lucie, Helena, Nikola, Michaela..takže to mi přijde celkem stejné..
U kluků celkem často slýchávám Dušan, ale to je normální české jméno, že?? Takže fakt necítím moc rozdíl..
A příjmení?? i ty ryze romská mají i české rodiny, takže bych nerada škatulkovala.. Červeňákovi, Horváthovi, Bažovi..atd.. ![]()
Ježíš to je divný téma - se cítím jako bych je urážela, což fakt nechci.. ![]()
Hanulínek píše:
U nás žije velká komunita Tánczošových (nevím jak přesně se píšou) a nejmenší 2 chodí s naším synem do školy- Anabella a Adrianna. Jak se křestním jmenují rodiče nevím- když na sebe volají, používají jiná slova než jména.![]()
My měly v bývalé práci Jana Číču otec a syn a teď v nové práci mám Farkaše nevím jméno ale cikánský není.
Lizbeth píše:
co tak vím, tak mají normální běžná jména - Erika, Monika, Lucie, Helena, Nikola, Michaela..takže to mi přijde celkem stejné..
U kluků celkem často slýchávám Dušan, ale to je normální české jméno, že?? Takže fakt necítím moc rozdíl..A příjmení?? i ty ryze romská mají i české rodiny, takže bych nerada škatulkovala.. Červeňákovi, Horváthovi, Bažovi..atd..
Ježíš to je divný téma - se cítím jako bych je urážela, což fakt nechci..
Opravdu to nebylo mysleno jako urazka ani nic jineho!!! Jde mi o to, ze ja s Romy do kontaktu moc neprichazim a proto nemam takovy prehled.
Berte to tak, jako kdybych se ptala, jaka jmena davaji nejcasteji Italove, Anglicane nebo Nemci… kdybych chtela urazet, je to diskuze s jinym nazvem ![]()
já znám Evu a Sabinu. Ale obě jsou teda adoptované, žijí s bílými rodiči, tak nevím kdo jim ta jména dal ![]()
Příjmení : Balog, Ferko, Šandor
Jména: Růžena, Vanessa, Sandra, Etela,
Ladislav, Julián, Patrik