Nejednotná výchova

Anonymní
7.7.22 23:30

Nejednotná výchova

Zajímal by mě nestranný názor na rozepři, kterou jsem měla se svým tchánem. Je to dominantní typ může, který všude byl, všechno zná a má vždy pravdu… Můj syn (32měsíců) je šikovný, ale strašně líný. Nechce si mýt ruce, jíst sám lžící, obouvat se, uklízet si po sobě atd.. Vše musím důsledně vyžadovat a nepolevit, i když je to občas na palici. Dneska jsme byli u tchána na návštěvě. Syn chtěl jogurt a chtěl, aby ho tchán krmil u televize na gauči. Tak jsem jim řekla, že v žádném případě, ať jdou do kuchyně a u stolu se syn sám nají. Přesunuli se do kuchyně, vzali jogurt a šli do obýváku. Ve mně se hromadil vztek, ale tak nějak jsem se snažila uklidnit, že je to prostě dědeček, který vnuka miluje atd.. Večer chtěl syn u tchána nakrmit rybičky a tchán nám to zakázal, že ryby se krmí jen ráno, tak jsem mu řekla, že jsme jim ráno skoro nic nedali. On se nade mě nahnul a rázně mi vysvětlil, že to jsou jeho ryby a že budeme dodržovat jeho pravidla, v tu chvíli jsem mu řekla něco v tom smyslu, že mě mrzí, že při chování ryb se pravidla dodržují a při výchově mého syna ne. No sedl si proti mně a začal do mě něco hustit. Já si mlela taky pořád tu svou a snažila se mu vysvětlil, jak je jednotná výchova důležitá, navíc když se s nimi vídáme prakticky denně. No nic pohádali jsme se. Nejvíc mě mrzí, že se za mě nepostavil můj partner. Nebyl u toho, jak tchán vzal jogurt a proti mé vůli syna na gauči nakrmil, ale slyšel, jak jsem tu situaci popisovala. Zlobil se na mě před tchánem, že se neumím chovat na návštěvě atd. S tchánem mám problémy od začátku. Nerespektuje mě a partner se vždy postaví za něho. Zajímal by mě váš názor. Co myslíte, měla jsem být zticha a celou situaci pro klid všech přejít, nebo se k tomu vyjádřit tak, jak jsem to v tu danou chvíli cítila? Myslím si, že každý má právo, i když je na návštěvě říct, co se mu líbí, nebo nelíbí, zvláště pokud jde o malé dítě. Podle mě by měl tchán respektovat naše pravidla výchovy. Přemýšlím nad tou situaci a mrzí mě, že se za mě partner nikdy nepostaví. Tvrdí, že je náš kluk rozmazlený naší vinou a buzerovani dědy je naprosto nevhodné. Co myslíte?

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Anonymní
7.7.22 23:40
  1. ano, tchán by měl respektovat tvá přání ohledně výchovy a ty jeho přání ohledně rybiček.
  2. proč ti vadí, že u nich jí na gauči? U nás doma jsou naše pravidla, u kamarádů jiná, u tchanovců také jiná. Děti musí respektovat ta pravidla podle toho, kam přijdou.

Pokud např. my doma sundavame boty až v předsíni, neznamená to, že na všech návštěvách mohou v botách do předsíně.

Pokud doma musí jíst u stolu, neznamená to, že musí jíst u stolu i u tchanovců. Jejich dům, jejich hrad, pokydá jejich gauč…

Ale když už jsi na tom trvala, neměl tě ignorovat. Jen za mě zrovna na tomhle trvat bylo zbytečné.

• Citovat
  • Upravit
9296
7.7.22 23:44

No podle mě si nemáte co vyčítat :nevim: tchán mu dal jogurt v obýváku a ty jsi mu chtěla přes zákaz nakrmit rybičky. Obojí nebylo vůbec výchovné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
7.7.22 23:45
@kavenka píše:
No podle mě si nemáte co vyčítat :nevim: tchán mu dal jogurt v obýváku a ty jsi mu chtěla přes zákaz nakrmit rybičky. Obojí nebylo vůbec výchovné.
:mrgreen:
  • Citovat
  • Upravit
11092
7.7.22 23:48

Tak věděla jsi, s kým si děláš dítě. Nikdy se tě nezastal. Proč by to dělal právě teď?

U babičky s dedou se pravidla rovněž ráda porušují.
Každopádně naše mladší dítě umí dost přestřelit, tudíž babička i děda (ten více) se snaží pravidla dodržovat.

Muj nazor je takový, že se nemáš čemu divit. Nikdy se to nezmění.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14725
7.7.22 23:52

Obecně u prarodičů doma platí jejich pravidla, v něčem jsou samozřejmě prarodiče benevolentnější, tchyně a můj táta jsou občas přísnější, ale spíš ze strachu, že se přizabijí :lol: Do krmení jejich domácího zvířectva bych si nedovolila zasahovat a z mého pohledu to s tím jogurtem byla jedna z věcí, nad kterými na návštěvě přivírám oči. Ale kdybych trvala na tom, že si to nepřeju, minimálně v mé přítomnosti by to respektovali.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
7.7.22 23:55

@Limi123, já si myslím, že by měly být děti, především v útlém věku, vedeny k tomu, aby si vytvořily správné návyky. Já si prostě myslím, že by dítě mělo jíst v kuchyni, v jídelně u stolu. Vůbec by mě potom nepřekvapilo, kdyby si v MŠ vzal jogurt do ruky a odešel by si ho pěkně v klidu sníst do herny..

• Citovat
  • Upravit
11092
8.7.22 00:03
@Anonymní píše:
@Limi123, já si myslím, že by měly být děti, především v útlém věku, vedeny k tomu, aby si vytvořily správné návyky. Já si prostě myslím, že by dítě mělo jíst v kuchyni, v jídelně u stolu. Vůbec by mě potom nepřekvapilo, kdyby si v MŠ vzal jogurt do ruky a odešel by si ho pěkně v klidu sníst do herny..

Tak proč kluk soustavně neposlouchá? Když tvoří ty správné návyky?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1065
8.7.22 00:04
@Anonymní píše:

Nepřeháněj, ve školce platí školková pravidla. :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1059
8.7.22 00:24

Jak ve skolce :mrgreen:
Jinak, u nas je to tak, ze u koho jsme, temi pravidly se ridime. Pokud mym detem nekdo povoli jist jinde nez u stolu, tak ja zase nechci poslouchat, ze neco zaspinily atd.
Pokud se takto hadate tak tam nelezte kazdej den, doma si dodrzujte pravidla a mate klid. Ty hadky pro dite take moc vychovne nejsou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15503
8.7.22 05:31
@Anonymní píše:
Řešíš blbosti a k ničemu, dítěti si stejně žádné návyky nevytvořila, když i přes tu výchovu chce jíst jogurt na gauči.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
85542
8.7.22 05:33

Pravidla jsou dana doma, u dedecka, ve skolce. Jogurt by me stval, ale rybicky jsou jeho, takze jste si kvit :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
85542
8.7.22 05:35
@Alušáček píše: Řešíš blbosti a k ničemu, dítěti si stejně žádné návyky nevytvořila, když i přes tu výchovu chce jíst jogurt na gauči.

No :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9374
8.7.22 06:21

Podle mě to zbytečně zveličuješ. Přísná pravidla můžete mít doma, u dědečka může být benevolentnější přístup, ve školce budou zase jiná pravidla a děti velmi dobře pochopí, kde co mohou a kde naopak nemohou. Vytočilo tě, že tchán nerespektoval tvoji vůli, trochu zveličený problém, ale budiž. Proč však hrotit rybičky? Výchovné i pro dítě by bylo: „Krmí se ráno? Aha, tak to máme teď večer smůlu.“, namísto bagatelizování jeho režimu a ještě mu vyčítat, že u něj doma povolil dítěti něco, co doma nedovolíš, jako by šlo o zásadní věc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15995
8.7.22 06:42

Tak jako chapu, ze kdyz to udela po tom, co mu vyslovene reknes, ze si to neprejes, ze te to nastve, na druhou stranu, souhlasim s tim, ze zrovna tohle je naprosto zbytecny boj, i takhle male dite umi rozlisovat pravidla dle mista i dle osob, pokud u tchanovcu nevadi jist na gauci, hodila bych na to bobek :nevim: Sla bych po zasadnich vecech - ja se takhle treba pohadala kdysi s mamkou, kdyz mi posazovala pulrocni dite na nocnik :roll: nebo kdyz mi (uz starsi) dite precpali sladkostmi tak, ze nic normalniho za cely den nechtel jist - to uz jsou veci, kde jde o zdravi :nevim: A ty ryby bych respektovala v zajmu tech ryb a nedala z toho boj kdo z koho :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí