Nejí, nepije - puberťačka

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
4155
27.2.20 18:04

Nejí, nepije - puberťačka

Dcera (12 let) měla kolem osmého roku problémy s příjmem potravy. To se vyřešilo, pomohl psycholog a úprava režimu, skoro tři roky byl teď úplný klid. Teď se to nejspíš vrací, o dost horší a s rozjetou pubertou k tomu. Málo pije, málo jí. Popíšu její den, pokud ji nechám bez dozoru:
Ráno vstane, obléká se, hygiena a vlasy, na sklenici vody nebo snídani není čas.
Ke svačině nosí přesnídávku, kterou sní občas, opět výmluva, že nemá čas.
Oběd ve šk. jídelně. Polévky nejí, nechutnají ji. Hlavní jídlo sní tak z poloviny, vypije skleničku čaje (ověřeno učitelkou). Ten čaj je první tekutina, kterou přijala od předchozího večera.
Odpoledne u babičky pod nátlakem vypije skleničku vody a sní jeden kus ovoce nebo kousek buchty.
Odpoledne kroužky buď atletika, taneční kroužek nebo výtvarka - nejí, nepije.
Večer doma k večeři porci menší než mladší sestra (se spoustou výhrad - pečivo ne, přílohy ne, tuky ne, sladké ne, uzeniny ne…) a max jedna sklenička vody od doby co přišla domů do chvíle než jde spát.

Pokud je to tedy jen na ní, vypije tak šest deci tekutin denně, jídlu taky moc nedá. Ke všemu tisíce důvodů, proč se nemůže napít nebo najíst. Je unavená tak, že jak si sedne tak usíná. Horší se ve škole, je nepozorná, drzá.
Byli jsme u dětského doktora, vzal ji krev, moč, udělal ekg, prostě základní vyšetření. Už je tam prý vidět, že tělo strádá. Mluvil s ní, co ji hrozí atd., ale efekt nula. Je objednaná k psycholožce, kam chodila v těch osmi letech, jenže až za tři měsíce.

Co s ní mám sakra dělat?
Zkoušeli jsme to po dobrém i po zlém. Vyzkoušeli všechno, co pomohlo před lety. K řešení problémů jsme přizvali i jejího bio otce (jezdí k němu na víkend dvakrát do měsíce). Zkoušeli jsme to nechat na ní, zkoušeli jsme i přísný dozor. Nic nepomáhá.

Fakt už nevíme co s ní. Neprošel někdo z vás něčím podobným? Co pomohlo a čemu se vyhnout?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
4749
27.2.20 18:13

Zkus http://www.anabell.cz/ jsou tam odborníci, určitě budou umět poradit, nasměrovat..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Dlouhá punčoška
27.2.20 18:16

@astoret ano, určitě nečekejte na psychologa 3 měsíce

• Citovat
  • Upravit
33225
27.2.20 18:29

@Murka Je jí 12, je ve vývinu. Tohle stejně nemůže dlouho vydržet. Asi bych jí pustila nějaké video, jak to vypadá, když tělo vyhladoví, začnou jí padat vlasy, lámat se nehty, atd. Na psychologa bych určitě dlouho nečekala, ty tři měsíce to stejně nevydrží a skončí v nemocnici. Čím zdůvodnuje, že se nemůže najíst, napít?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4155
27.2.20 18:43

Za odkaz na anbell děkuji. Určitě je oslovím.

@arinecka To všechno jsme ji už ukazovali, vysvětlovali. Odpovědí bylo jen „hmmm…“ Prý bude pít až bude mít žízeň a jíst až bude mít hlad. Jenž podle mě, už tyhle věci ani necítí, tělo to už vzdalo, dávat nějaký signály, když je nikdo neposlouchá. Je to jak do dubu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33225
27.2.20 18:51
@arinecka To všechno jsme ji už ukazovali, vysvětlovali. Odpovědí bylo jen „hmmm…“ Prý bude pít až bude mít žízeň a jíst až bude mít hlad. Jenž podle mě, už tyhle věci ani necítí, tělo to už vzdalo, dávat nějaký signály, když je nikdo neposlouchá. Je to jak do dubu.

Je to těžké, chápu. Psychologa co nejdříve. Zavolala bych tam a vysvětlila situaci, tři měsíce čekat nemůžete. A dceři bych doporučila aby si zabalila tašku do nemocnice, protože tam dřív či později skončí :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
27.2.20 18:59

Tam určitě bude nějaký problém ve škole (děti). Bůhví jestli jí někdo neřekl, že je tlustá i přesto, že je hubená… V tomhle věku jsou děti dost citlivé na to co se jim říká. Asi bych s ní opatrně řešila. A zašla za učitelkou do školy. My měli něco podobného. Dcera nám přestala jíst a do toho nám začala zadrhávat při běžném rozhovoru. K jídlu chtěla úplně miniaturní porce,…Zjistila jsem, že jí šikanovala spolužačka, pořád jí dělala zle. Už jsem nevěděla co s ní. Škola to neřešila. Vlastně řešila pouze domluvou dotyčné slečny a to bylo vše. A to jsem si stěžovala několikrát. Podotýkám, že to bylo každodenní šikana ze strany slečny. Tak jsem si jednoho dne na slečnu počkala a před školou jsem jí to vysvětlila. Od té doby byl klid. Dcera se pomalu vracela k normálu.
Prosím o anonym. Děkuji.

• Citovat
  • Upravit
4155
27.2.20 19:19

Za učitelkou jsem byla, ona sama mi psala email, že se dcera zhoršila ve všech směrech, takže jsem to s ní probrala všechno. Proto i vím, kolik toho (ne)sní v jídelně. Učitelka slíbila, že ji bude ve škole více pozorovat, zda zachytí nějaký problém. Zatím to tak nevypadá, ale nikdy neříkej nikdy že jo.
@arinecka Ono sehnat psychologa je dnes jako hledat jehlu v kupce sena. Navíc pro puberťačku a pokud zmíním, jaké má problémy, tak mi na rovinu řeknou, že sorry, ale tohle mi neděláme :zed:. Tak jsme objednané k té původní s tím, že když se ji uvolní jakýkoliv termín dřív, tak nás vezme. K té nemocnici, reálně ji to hrozí. Příští týden jdeme k dětskému a pokud se nezlepší nebo neprojeví snahu, tak nástup na dětské oddělení a veškerá vyšetření. Tam by eventuelně třeba možná snad mohl dopadnout i pohovor s psychologem, takže já bych byla i pro tu hospitalizaci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33018
27.2.20 20:22

@Murka Rovnou bych hledala i psychiatra se zkusenosti s prijmy potravy.
Zkousela jsi zatrhnout ty krouzky (nemuzes sportovat, pokud nejis a nepijed, telo pri sportu potrebuje dostatecny prisun zivin a tekutin)? Bylo by ji ti taky jedno? Rekla Ti duvid, proc neji (pripada si tlusta, chce vypadat jako nejaky idol, nekdo se ji posmiva)?
Co spustilo problemy s jidlem pred temi par lety?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725
27.2.20 22:04

@Murka nechat ji zavřít na psychiatrii. Léčba šokem.. Plus poradny ala anabell.. Nejhorší je, že až zkolabuje, bude to jen horší.. Máš výhodu, ještě je ve věku, kdy ji můžeš na tu psychiatrii zavřít.. Později musí souhlasit. Dobří jsou v Bohnicích, vím, proč to říkám :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4155
28.2.20 08:33

@Svistice kroužky má zakázané teď druhý týden, stejně tak návštěvy u kamarádek. Mobil jsme vyměnili za tlačítkový, na příjmu být musí.
Mladší dcera mi říkala, že se jí líbí nějaký kluk, že ji ukazovala fotku. Takže zatím bude nejspíš láska, nebo to aspoň spustila. Když se ptám přímo dcery, tak mezi protáčením očí, krčením rameny a podobnými gesty se vyjádří, že chce být hezká a hubená, že jíst a pít mezi ostatníma lidma je přece strašně trapný a ještě trapnější je, když musí ve škole na wc.
Psala jsem email na anabell, uvidíme co poradí. Požádala jsem je i o kontakt na odborníky.

@martina.se Jsem už rozhodnutá, že pokud se nezlepší, tak i ta psychiatrie by byla řešením.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
42217
28.2.20 08:59

@Murka Jak pres kopírák u mé nejmladší, když jí bylo 14. Z normálně živené holky přes prázdniny chodící kostra. Přišla o menzes a byla úplně zelená. Já jsem tehdy dělala dvanáctky a spoustu přesčasů za kolegyně na dovolené a jednoho dne jsem ji nepoznala, když lezla z vany. Nejdřív nic nepomáhalo, jak do duba, až když jsem jí sbalila krámy do nemocnice na psychinu, tak teprve začla pomalu jíst… Řekla jsem jí, že pokud nebude mít na konci září přes 50 kg, stejně jede, to zabralo. Jejímu zdraví to dalo ku. evsky zabrat, měsíčky vse obnovily až po roce. A já jsem změnila práci i za cenu poklesu mzdy, teď dělám jen ranní směny a mam ji na očích. UF, bylo to hrozné období, přeji ti, ať to dobře dopadne i u vás. Držím palce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725
28.2.20 10:43

@Murka držím pěsti, vůbec to není jednoduché :hug: neteri tam doslova zachránili život.. Tedy v těch Bohnicích.. A mě kdysi též.. drž se :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4155
28.2.20 15:24

@Betty MacDonald užila sis taky koukám :kytka:
@martina.se není to jednoduché, je to hrozný, když člověk neví, jak ji pomoct, jak jí rozsvítit v té hlavě.

Nechci to zakřiknout, ale asi zabrala hrozba hospitalizací. Ráno před odchodem do školy vypila dobrovolně sklenici vody a snědla banán. Teď jsem koukala, že i ze školní lahve co má na vodu je odpito a sama od sebe si teď vzala jogurt. Sice se u toho tváří jak bůh pomsty, ale to je mi celkem fuk, hlavně aby se vzpamatovala. Uvidíme jak to půjde o víkendu a jak se v úterý dohodneme s dětským doktorem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
748
28.2.20 15:36

Řešila kolegyně z práce, holce bylo 14. Dětská doktorka ji nechala hospitalizovat v nemocnici, ale normálně na dětském oddělení. Tam za ní chodila psycholožka. Po propuštění s ní byla kamarádka měsíc doma na paragrafu. Kontrolovala, aby jedla /měla tendence podvádět a jídlo schovávat/. K psycholožce do nemocnice pak chodila snad ještě každý týden min. rok.Bylo to kvůli nějakému klukovi ze třídy, posmíval se jí, ale ne kvůli váze, ale ona na to měla takovou reakci, no. Teď už je to dospělá holka, ale je pořád hubená a jídlo si hlídá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

K2 Complex

• (4.8) + 80 recenzí

Quattro+

• (4.7) + 70 recenzí