Nejsou lidi

Napsat příspěvek
Velikost písma:
17609
1.6.16 17:56
@Ploskutáček píše:Ono je to možná i tím, že manuální práce odpuzuje, není to tedy jen o platech a pracovních podmínkách, ruku na srdce - když byste měli svému potomkovi vybrat pozici, přáli byste mu spíš práci ve fabrice, nebo z něj radši měli manažera, právníka, ekonoma? Já si vážím všech profesí, ale chápu, že když dnes děti mají volnou ruku, na jakou školu jít, vyberou si tu snazší cestu a jdou na vysokou než se učit řemeslo, i když po řemeslnících je hlad jako nikdy, platy tomu ovšem, až na výjimky, neodpovídají. A i s vysokou můžete v obchodě rovnat zboží. Technické obory jsou těžké jako kráva, takže ono to všechno ovlivňuje víc faktorů, a jak píšu v úvodu, dneska jen dobrý plat nestačí, jde i o pracovní podmínky.

Nechápu třeba kamarádku, která kluka průměrného, tudíž s malou šancí na pokračování na VŠ, dala na ekonomku. Kluk tam chtěl, chce dělat v kanceláři. A kamarádka už mu nevysvětlila, že tam jaksi nebude mít dělat co. Dala bych ho radši na průmyslovku, má zájem o počítače, tak něco tím směrem :nevim: A u mého dítěte by mě učňák vůbec neurážel. Chlapi s učňákem (šikovní a pracovití pochopitelně) se teď mají dobře. Na výběr je z mnoha odborností, jen tedy vést děti k tomu, že práce rukama není fuj. Já mám bohužel holky, tam je to s učňákama špatné, tak se budu snažit je procpat aspoň SŠ, prodávat s ní můžou vždycky :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11433
1.6.16 18:11
@kadlina píše:
Nechápu třeba kamarádku, která kluka průměrného, tudíž s malou šancí na pokračování na VŠ, dala na ekonomku. Kluk tam chtěl, chce dělat v kanceláři. A kamarádka už mu nevysvětlila, že tam jaksi nebude mít dělat co. Dala bych ho radši na průmyslovku, má zájem o počítače, tak něco tím směrem :nevim: A u mého dítěte by mě učňák vůbec neurážel. Chlapi s učňákem (šikovní a pracovití pochopitelně) se teď mají dobře. Na výběr je z mnoha odborností, jen tedy vést děti k tomu, že práce rukama není fuj. Já mám bohužel holky, tam je to s učňákama špatné, tak se budu snažit je procpat aspoň SŠ, prodávat s ní můžou vždycky :nevim:

Přesně tak, počítače jsou perspektivní. Ale elektro a průmyslovky jsou hodně těžké, s velkou úmrtností. Bavit počítače ho můžou, může být i chytrý, ale třeba matika je tam masakr. Čili se mu nedivím - radši lehčí školu (ekonomku) než ho trápit na těžký. Tímhle narážím na tu snazší cestu, o které jsem psal předtím. K čemu mu bude průmka, když ji nedá, ekonomku by dát mohl. Bude mít papír, což samo o sobě vůbec nezaručuje vůbec nic, ale třeba by se trápil i na průmyslovce. Chtěl ekonomku, tak snad bude mít vůli ji dostudovat. Pokud mu nepůjde, těžko by mu šla průmka. Tím vůbec neříkám, že je ekonomka lehká, ale ve srovnání s technickýma oborama je. Každopádně namáhat závity bude muset všude. A je dobře, že si školu vybral sám, snad se uplatní, ale jít na obor podle přání rodičů, kde by trpěl, je hloupost.

Ano, ekonomku mám, už 13 let, je mi to k prdu, jsem na vozíku, skoro všecko už jsem zapomněl a ty počítače mám jako koníčka..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
970
1.6.16 18:47

@Ploskutáček matika, statistika, analýza je na ekonomce mnohem těžší a náročnější než je střední průmyslovka. Alespoň z mého pohledu, jsem stavař ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20767
1.6.16 19:56
@Burj Chalifa píše:
Ovšem z druhé strany - za otázky" jaké jsou Vaše silné a slabé stránky" by se měli personalisté střílet.

Tuhle otázku jsem naštěstí nikdy nedostala, vůbec jsem moc nedostávala takové ty klasické otázky, za které by člověk střílel. Akorát jsem dostala mnohokrát otázku, jestli jsem zadaná 8o a samozřejmě obligátní dotaz na plánování rodiny :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
1.6.16 19:58

Platy jsou v některých profesích fakt děs. Pracuju v sociálních službách, což je zrovna obor opravdu blbě placenej. Jsem samoživitelka a mám ve výplatě teda odpočty na děti, ale bez nich bych brala 12,5 tis. čistýho. Nepřetržitý provoz, takže víkendy i svátky v práci. Takovouhle výplatu jsem měla v roce 1998, kdy jsem po střední nastoupila do fabriky. Tady mě drží jenom pro mě výhodná pracovní doba a smlouva na neurčito. Ještě nedávno jsem se smála, jak si všechny kolegyně stěžujou na záda nebo ramena a dneska jsem na tom podobně. Jen čekám, až děti vyrostou a zdrhám odsud.
 P.

• Citovat
  • Upravit
896
1.6.16 20:08

Hledám momentálně práci, mám vzdělání a považuju se za celkem schopnou, mám zkušenosti a taky malé dítě(4).
Né že bych nepracovala, ale co vidim já
a) všude se dělá od 9-10, takže člověk nestíhá školku..
b) nikdo nechce zaměstnávat a to ani na určito = všude mi dávají DPP, případně na ičo..Já docela potřebuju mít nějakou jistotu aspoň na chvíli.
s tím platem je to pravda, já v roce 2002 nastupovala za 15, měla jsem čerstvou maturitu, tok na to jsem šla na VŠ, vyšší plat jsem brala jedině až jsem se propracovala nahoru, a to né o moc, někdy o 10 let později:)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36504
1.6.16 20:11
@ntkv píše:
Hledám momentálně práci, mám vzdělání a považuju se za celkem schopnou, mám zkušenosti a taky malé dítě(4).
Né že bych nepracovala, ale co vidim já
a) všude se dělá od 9-10, takže člověk nestíhá školku..
b) nikdo nechce zaměstnávat a to ani na určito = všude mi dávají DPP, případně na ičo..Já docela potřebuju mít nějakou jistotu aspoň na chvíli.
s tím platem je to pravda, já v roce 2002 nastupovala za 15, měla jsem čerstvou maturitu, tok na to jsem šla na VŠ, vyšší plat jsem brala jedině až jsem se propracovala nahoru, a to né o moc, někdy o 10 let později:)

všude se nedělá od 9 - 10 hod.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
896
2.6.16 09:10

Já vím, že v supráči můžu dělat od 6, to jako neni ten hlavní problém ani řešení ne?

Je zajímavý že třeba ačkoliv většina dětí a studentů chodí do školky na 8, tak se tady po 8 hodině a dál nevejdeš do autobusu a jsou přecpaný metra..
Kdekoliv jsem za poslední rok dělala, začínalo se 8:30 - 9:30.

Každej hledáme to co by nám vyhovovalo, prostě pokud nemám nikoho kdo mě vystřídá ve vyzvedávání, třeba jeden týden, nebo i krátký/dlouhý, nebo by dělal do 16hod. Tak mám prostě smůlu. protože než aby ti někdo dal 3/4 uvazek, mě by stačilo jenom to že stihnu školku, tak ti radši dají dohodu.
už jsem se i setkala, že dohodu dávají místo zkušební doby :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12890
3.6.16 11:13

Jo nejsou lidi.
Jenže to už se milí náboráři zapomněli zmínit, že v době, kdy nejsou lidi, hodlají brát pouze přes agentury, které zaměstnancům nechají 11000-12000 čistého ve městě, kde 1+kk stojí 8000-9000. Dojezd do práce další 500.
Navíc se obvykle jedná o práci na mnoho směn, někde zavírají lidi do klecí, často není možnost jít v případě potřeby na toaletu, buzerace strašná, tempo takové, že po práci je problém dojít ze zastávky domů. A to nemluvím o teplotách přes 30 a předepsaném oděvu i do čistých nepotravinářských provozů. A v tomhle ještě tlak na přesčasy a v některých případech neplacené.
Já fandím lidem, co mají ty koule do tohoto nejít.
Je těžké čelit společenskému tlaku, ale dokud budeme dělat v těchto podmínkách, co se zlepší?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
3.6.16 14:53

@ivvet a můžeš napsat název firmy??? já totiž pracuji v automobilovém průmyslu a ale třicet nemám

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat