Nejsou lidi

Napsat příspěvek
Velikost písma:
36556
1.6.16 11:35
@radkka píše:
To nevím, ale znám lidi, kteří hledají takovou práci nebo takovou práci mají a právě hledají lépe placenou. Rozhodně bych neřekla, že kdyby přidali peníze, tak jim nepřijdou zodpovědnější lidé :think: tomuhle se mi prostě nechce věřit :nevim:

Tak určitě zvyšuje vyšší plat loajalitu k firmě. Ale on to myslí tak, že jí nezvýší natolik, aby se mu to vyplatilo. Protože třeba za 30 tisíc by si tam mohl nabrat hodně solidní lidi, ale neufinancoval by to. Tak to myslel.

Já o tom moc nevím. Moji podřízení a kolegové do práce normálně chodí každý den a pracují i přes čas :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20767
1.6.16 11:39
@Bábrdl píše:
Tak určitě zvyšuje vyšší plat loajalitu k firmě. Ale on to myslí tak, že jí nezvýší natolik, aby se mu to vyplatilo. Protože třeba za 30 tisíc by si tam mohl nabrat hodně solidní lidi, ale neufinancoval by to. Tak to myslel.Já o tom moc nevím. Moji podřízení a kolegové do práce normálně chodí každý den a pracují i přes čas :lol:

Jo ták :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
970
1.6.16 11:51

Když děsný je, že zaměstnavatel za těch 30 tis. hrubého dá makáči 22 700 Kč čistého a státu zaplatí 17 400 Kč, tj. celkem ho člověk stojí 40 200 + proplacení dovolené a prvních 14 dní nemoci. Prostě když je firma malá, je to pro ně těžké přidávat :,(
Ale mělo by se…všechno zdražuje…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17609
1.6.16 12:00
@ivvet píše:
@kadlina to je pravda. Říkal mi ředitel z mojí střední - teď je to tak příšerné, že musíme dát maturitní vysvědčení lidem, kteří by za vás nezískali ani výuční list (zedník, tesař) Ale to bylo ještě před zavedením těch státních testů)Jo, v Kvasinách je to jiné než v MB. Není tu tolik lidí a všichni se osobně znají…pro Kvasiňáky je pohroma když mají jet na pomoc do Bolky. O tom nejedení a nepití to tu také neplatí, jen nesmí svačit přímo u pásu při práci. Musí si sednou kousek vedle ke stolu o přestávce.

Jenže v MB je (byl) obří průšvih, když se někomu z pásu chtělo na WC, proto to nejedení a nepití. Současnou situaci neznám, ale před pár lety to bylo děsivé, třeba se to změnilo, ale myslím, že i v podvědomí lidí to zůstane, tak se tam nehrnou :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20767
1.6.16 12:08
@ivvet píše:
Když děsný je, že zaměstnavatel za těch 30 tis. hrubého dá makáči 22 700 Kč čistého a státu zaplatí 17 400 Kč, tj. celkem ho člověk stojí 40 200 + proplacení dovolené a prvních 14 dní nemoci. Prostě když je firma malá, je to pro ně těžké přidávat :,(
Ale mělo by se…všechno zdražuje…

Ano, to říkal můj minulý šéf… měsíc na to si koupil své páté auto, za milión.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
970
1.6.16 12:15

@kadlina no tady se nemá už kdo hrnout…těžko z vesnice 1500 obyvatel včetně kojenců a důchodců udělají 4000 automechaniků ve Š-A a 10000 u dodavatelů…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35758
1.6.16 12:15
@alun-ka píše:
Tady taky visí na továrnách transparenty, že přijímají, já bych se večer v 10hod. z odpolední bála s těmi všemi cizinci co tam dělají jet domu.

A tak budeš radši doma sedět na sociálce? Já se divim, že se ty cizinci nebojí jet večer domů, když to tak čtu.. :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Tunrida
1.6.16 12:22
@ivvet píše:
@Kaliopa to není pravda, tady lidi pracují až do důchodu, většina celoživotně a ještě mají super benefit - pokud chtějí skončit 3 roky před důchodem - dostanou na ruku vyplacený celý tříletý plat najednou :palec:
Lidi schání protože postavili novou halu, bude se montovat nové SUV, nový Superb…a poptávka je veliká a fabrika nestíhá…Příspěvek upraven 01.06.16 v 10:38

http://www.ac24.cz/…odanych-kusu
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

• Citovat
  • Upravit
20767
1.6.16 13:00
@Shaari90 píše:
Tak to já zas znám lidi, co byli i s prací pod agenturou spokojení. Některé firmy málokdy vezmou hned někoho pod kmenový stav (Barum Continental, Hyundai,…), takže často není moc jiná možnost, než jít do dané firmy přes agenturu. Ale některé jsou solidní.

Věřím, ale asi jich nebude většina :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Tunrida
1.6.16 13:10

Tak já třeba ani nepovažuju za nesolidní vyloženě ty agentury. To visí za na požadavcích toho zaměstnavatele, agentura jenom vyhoví.

• Citovat
  • Upravit
11414
1.6.16 15:57

Já si myslím, že to je o něco složitější. Tvrdí se, že je cca 110 tisíc volných pracovních míst, takže obecně řečeno, práce je. Otázkou je struktura těch pozic a platů. Někdo tu psal o práci ve fabrice za 30 tisíc hrubého, často ve třísměnném provozu. Já třeba tvrdím, že lidi už se nemusí nutně řídit jen platem, ale i pracovními podmínkami. Ono 30 litrů je pěkný plat, ale 10 let ve třísměnném provozu toho budete mít dost, takže pokud si zaměstnavatelé myslí, že stačí solidní plat, tak nestačí. Vstávačka v 5 ráno a střídání ranní, noční odpolední asi vážně není něco, o co našinec dlouhodobě stojí.

http://www.denik.cz/…0160406.html

Údajně sem chtějí dostat 50-60 tisíc Ukrajinců na pozice, které nechtějí Češi dělat, a článek výše potvrzuje mé domněnky, že jde vesměs o nekvalifikované profese. Když se ptali víceprezidenta Svazu průmyslu a dopravy, jestli není problém v platech a jestli sem ty Ukrajince netahají jen proto, aby ušetřili, tak prý nikoliv, nabízejí jim prý stejný plat jako Čechům, to mě vážně uklidnilo :mrgreen:

http://prostejovsky.denik.cz/…0160509.html

Ovšem zase - ani zmínka o platech. Svým způsobem mám ze současné situace lehce škodolibou radost, protože mi dřív lezly krkem ty řeči o líných Češích, vždyť práce je. Ale já jsem pro to, že by člověk měl mít nějakou důstojnost. Dělali by pánové Sobotka, Kalousek, Benda třeba kopáče, svářeče, řidiče vysokozdvižného vozíku nebo někde u pásu za 10 až 15 tisíc hrubého měsíčně? Myslím, že ne. A ty řeči o tom, že se lidi mají líp učit a makat na sobě, to je pro mě jen alibismus těch, kteří měli štěstí, že se dostali někam dál, výš.

Ono je to možná i tím, že manuální práce odpuzuje, není to tedy jen o platech a pracovních podmínkách, ruku na srdce - když byste měli svému potomkovi vybrat pozici, přáli byste mu spíš práci ve fabrice, nebo z něj radši měli manažera, právníka, ekonoma? Já si vážím všech profesí, ale chápu, že když dnes děti mají volnou ruku, na jakou školu jít, vyberou si tu snazší cestu a jdou na vysokou než se učit řemeslo, i když po řemeslnících je hlad jako nikdy, platy tomu ovšem, až na výjimky, neodpovídají. A i s vysokou můžete v obchodě rovnat zboží. Technické obory jsou těžké jako kráva, takže ono to všechno ovlivňuje víc faktorů, a jak píšu v úvodu, dneska jen dobrý plat nestačí, jde i o pracovní podmínky.

Radek Špicar, další víceprezident SPD, tvrdí, že je potřeba naučit mladé, že pracovat rukama a v průmyslu nutně neznamená chodit domů ve špinavých monterkách, že jsou pozice CNC svářečů a další, kde tohle není. Ono to je vina pravicových vlád, které v 90. letech de facto pohřbili učňovské školství, protože práce rukama byla něco štítivého. A dostáváme se z toho do teď.

Některé konkrétní firmy nabízejí na určité profese relativně slušné platy, ale rozhodně to není trend ve smyslu toho, že všichni, kdo půjdou na svářeče, udržbáře, strojaře, se dobře uživí a že je to dlouhodobě perspektivní, zlatý důl. Ono dost záleží na tom, kde člověk bydlí a žije. Podle mě zaměstnavatelé zaspali dobu, posledních 7 let výmluvy na krizi a teď najednou v průmyslu chybí 70 tisíc lidí. Ta doba, kdy za branou čeká x dalších, je pryč. Spousta lidí si projde jen provoz, a když vidí ty pracovní podmínky, druhý den už nepřijdou. Čas klanění a děkování za to, že mám vůbec práci, skončil.

Níže pár obrázků na dotaz „obráběč kovů“. Vyučený, bez maturity, 21 tisíc hrubého (cca 16 500 čistého), to není jako nástupní plat zlé. Jde ale o perspektivu do budoucna - aby za tyhle peníze dotyčný nedělal celý život.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
970
1.6.16 17:20

Ano, práce je víc, vidím to z inzerátů na ÚP, nebo i na FB ve skupinách, kde se hledá práce a brigády. Problém je v tom, že v 90% jde o práci ve fabrice a zbytek je práce jako např. servírka, prodavačka nebo nějaký dvouhodinový úklid ve večerních hodinách. Hodně nabízených volných míst ve fabrikách je přes agentury a ty práce v pohostinství nebo v obchodě jsou nejčastěji formou brigády na DPP, často jen sezónní. Navíc platy se stále drží na stejné úrovni. Když už je nabízeno 15 000 Kč jako základ, tak to už musí být. Prostě není to nic perspektivního. A těch míst na DPP je čím dál víc, jednou bude mít spousta lidí problém s důchody díky těmto smlouvám.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36504
1.6.16 17:24
@radkka píše:
Díky :hug: :kytka:@J_Doe V tom máš pravdu. Někdy mi na pohovorech zůstával rozum stát.

Ovšem z druhé strany - za otázky" jaké jsou Vaše silné a slabé stránky" by se měli personalisté střílet.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36504
1.6.16 17:35

@Ploskutáček
na druhou stranu, je to otázka poměru. Vyučený člověk živící se mechanickou prací třeba jako doplňovač zboží, pokladní… 15 hrubého, učitel s vysokou školou a odborností jen o pár tisícovek výše. Ti dva prostě nemohou mít stejně nebo podobně. Pak je tu otázka nabídky a poptávky po pracovní síle. Pokud jsou pracovníci z dovozu levnější, je to špatné, křiví to trh práce, ale upřímně - můžete se zaměstnavatelům divit? Odvody na hlavu mají velmi vysoké, minimalizace nákladů je tedy pochopitelná.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11414
1.6.16 17:50
@Burj Chalifa píše:
@Ploskutáček
na druhou stranu, je to otázka poměru. Vyučený člověk živící se mechanickou prací třeba jako doplňovač zboží, pokladní… 15 hrubého, učitel s vysokou školou a odborností jen o pár tisícovek výše. Ti dva prostě nemohou mít stejně nebo podobně. Pak je tu otázka nabídky a poptávky po pracovní síle. Pokud jsou pracovníci z dovozu levnější, je to špatné, křiví to trh práce, ale upřímně - můžete se zaměstnavatelům divit? Odvody na hlavu mají velmi vysoké, minimalizace nákladů je tedy pochopitelná.

Jo, já to chápu a nemyslím, že to je jinde jinak. U nás chybí třeba 30 tisíc řidičů, v Anglii 60, a v Německu dokonce 80 tisíc. Ale myslím, že i v tom Německu nedělají určité nižší profese Němci, ale Turci, ve Francii třeba Alžířani. A je pravda, že pro Ukrajince může být ten plat u nás luxusní. Před mnoha lety jsem četl, že průměrný plat chirurga na Ukrajině je 5 000 korun měsíčně, tohle si prý vydělal v Německu sběrem jahod za týden. I u nás některé pozice dělají Ukrajinci, protože Češi je dělat nechtějí.

Já jsem pesimista vůči zaměstnavatelům - odvody máme možná vysoké, ale v Evropě jsou i vyšší, možná míchám i daně, to jedno. Snižme odvody a bude méně na důchody. A já vážně nevěřím tomu, že kdyby se odvody snížily, že by lidé dostali o to víc. Ti, co už možná pracují snad. Ale kde mám jistotu, že novým zaměstnavatel nesníží plat a rozdíl v odvodech si nenechá pro sebe?

Složená daňová kvóta, modře průměr EU:

http://hlidacipes.org/…_Jan2016.png

Příspěvek upraven 01.06.16 v 17:59

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat