Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Dobrý den,
chci se zeptat jestli nemáte někdo zkušenosti s nekakáním. Mám 3,5 letého syna, který kaká 1× - 2× za 14 dní. Nejeví známky nafouklého bříška, nekroutí se bolestmi do té doby než to na něj „přijde“. Potom pláče, drží si bříško a samotný proces oddaluje na co nejdelší dobu,protože ví,že to bude bolet. Nakonec stejně musí a v 9 případech z 10 mu praskne zadeček a teče mu krev. Byli jsme na kontrole průchodnosti střev, nejí čokoládu, banány, rýži a téměř nic, co staví(aspoň myslím).Dáváme mu hodně vlákniny, zkoušeli jsme projímadla, různé bylinky…prostě nic nezabírá. Nemáte někdo radu? Už jsem zoufalá! ![]()
Ahoj, taky to znám, naše dcera byla do nástupu do školky nepilá - nejedlá…hlavně to pití byl problém, protože k tomu měla i opakované záněty moč. cest, každých 14 dní jsme dělaly bakteriol.testy, do kterých se nechtěla načurat, prosila jsem ji třeba hodinu, než udělala 1 kapku
a u všech doktorů jsem byla evidentně neschopná, když mi dítě nepije a nejí ![]()
Kakala taky 1 x týdně a taky u toho plakala, tvrdý bobky, hrůza, chudáčci děti. Nepomohly projímadla, jogurty, nic.
Víš co zkus ? Kup Coca-colu, vysokou skleničku, barevná brčka, syn musí začít hlavně pít, jedině dostatek tekutin to vyřeší, když to řízneš vodou, ani to nepozná. Možná mu bude chutnat i granko, nebo něco jiného, nám pomohlo jedině pití, to je moje rada…a jestli někdo namítne, že je cola škodlivá, ať zažije to co my a bude mluvit jinak. ![]()
MELela sem to podobne (tak 1× max 2× tydne) s dcerou, od cca dvou do tri let… bala se kakat, ze to boli. Pak se mi jednou straaasne svijela uz od odpoledne, hysteraky, ze nechce (jo a este nechtela do zachodu ani nocniku, vzdy si rekla o plinu)… kdyz to bylo i vecer, napadlo me pri koupani ji rict, at to udela do vany, ze to skoro neboli… kupodivu se to povedlo, do vany sla este dvakrat (ale uz hned dalsi dny), od te doby chodi na nocnik ci zachod a prakticky kazdy den
když je nejhůř tak glycerinové čípky, zabírají i u nás jak u syna, tak u mě. Nebo lactulózu - sirup ![]()
Úplně vím, o čem mluvíš, právě řešíme něco podobného ze synkem (skoro tříletým). Nedávno jsme byli v gastroenterologické poradně a Dr. mě tak vystrašil, že jsem z toho týden nespala (hirschprungovou chorobou). Nicméně už jsem klidnější, protože léčba zabrala.
Striktně dodržujeme jeho doporučení a léčbu:
Shrnu pár rad:
7)vyměnit bílé pečivo za tmavé
Žádná čokoláda ani kakaové výrobky
Ze začátku to bude peklo, protože jak se podaří naředit hovínko, tak se bude malý bránit kakání hlava nehlava. Dvacatery slipy pokakané během jedné hodiny a zadržování do posledí chvíle. CHce to opravdu hodně trpělivosti, nenadávat ani moc nekomentovat. Ti naši bobíci to mají v hlavičkách a musejí se naučit, že kakání je normální každodenní věc. Přeju hodně štěstíčka, sil a trpělivosti…
Tak to máme podobný problém. Malej kakání zadržoval a pak strašně plakal, že to bolí. Ale určitě pije až až. Dá jakékoliv pití na ex. takže nalévám po menších dávkách a častěji, jinak by čůral asi non stop.
Vím, že je to psychické a bolí ho to, protože to zadržuje. Jediné co nám pomohlo na změkčení, bylo hroznové víno, ale fakt ho snědl hodně. Ale to si zase myslím, že není moc dobré a navíc každý den do něj tolik nedostanu ;o(( To pak nemohl zadržovat a jak píše Kaczenka, tak kakal hlava nehlava. To bylo pokakaných slipů ![]()
Jediné, kdy se vykaká v pohodě, je nahoře v pokoji s plínkou. Ale jak ho donutit na nočník? Různé domlouvání, slibování nepomáhá ![]()
Tak pokud dítě dobře jí i pije, je to fakt psychický problém a až se zklidní, bude to ok. My kromě toho pití - a to byl náš 100% důvod, jsme zavedli kakací čas u večerníčku. Přinesla jsem nočník k telce, posadila ji, přečetla krátkou pohádku, pak koukla na večerníček a když tam nic nebylo, šly jsme koupat. Když tam bylo, dostala odměnu, malou kinderčokoládičku…snažila se jako blázen ![]()
Dneska - po roce - kaká jak hodinky, na záchod si dá sama redukci, kolem 19 hod denně
To je naše velký vítězství.
Jak píše Macík, ještě je dobré ovoce se slupkou. To bych zapomněla napsat ![]()
To pravidelné vysazování na nočníček je také důležité. Malý se do něho vykaká vždycky, když zapomene a předkloní se třeba pro autíčko nebo míč
![]()
No nám poradili dát mu do pokoje nočník a nedat plínu. První 4dny to byl super úspěch. Když chtěl kakat, řekl si a sám šel nahoru a vykakal se do nočníku. No ale pak už to nefungovalo a kaká do kalhot a hrozně u toho piští ;o(( Nahoru často ani nedojde a má bobek ve slipech ;o(( Takže je to ještě horší, než když si říkal o plínu ![]()
Náš Adámek asi teda pije málo. Plíny už nemáme, chodí normálně na záchod.Ale jak píšete taky se půl dne kroutí, než z něj něco „vypadne“. Zkusíme více pití a uvidíme. Díky za podporu a rady. Trochu mě uklidnilo a zároveň překvapilo, kolik dětí trpí stejně. Držte se! ![]()
Katy, zkuste pít švestkový nebo meruňkový džusík nebo šťávu z kompotu…
Jo také jsem chtěla doporučit šťávu z kompotu,která určitě dětem bude chutnat nebo je dobré pít kefír, zákys nebo něco takového.Syn tedy nemá problémy s kakáním,ale já když jsem měla tuhou stolici tak mi tohle poradila kamarádka doktorka.Tak zkuste a uvidíte.Přeji hodně štěstí ![]()
No Honzík pije denně jeden zákys a jogurty sní 1-2ks a pořád nic. Ještě zkusím nějakou tu šťávu z ovoce. ![]()