Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Mám doma 14-ti denního uzlíčka a nevím si s ní rady. V noci spinká krásně, 2× se budí ke kojení. Nakojím, dám do postýlky, kterou mám vedle postele a hned usne.
Přes den mi v postýlce nechce spát. Když usne v náruči nebo u kojení, přenesu ji do postýlky a jakmile ji odložím, probudí se a začne brečet. Nebo se probudí po chvilce a brečí. Taky večerní uspávání v postýlce je na hoďku až 2, než zabere. Přijde mi, že spí hodně měkým spánkem. Usne třeba na 2 minutky, zdají se jí hned sny, hodně sebou šije. A pak se rázem probudí a řve. Nebo jí dost vypadává dudlík a to ji probudí a řve. Co s tím? Je takto měký spánek u novorozence normální? Možná ji budí i její prudký pohyby ve spánku. Rychlozavinovačku teď v tom vedru nepoužíváme a beztak do ní nejdou zabalit ručičky. Nevím, k čemu to vlastně je, když do ní nejde celá zakurtovat. Aspoň jsem ji v postýlce obskládala kojicím polštářem, ale nezdá se mi, že by to bylo lepší.
Taky to usínání v náruči či u prsa se mi nezdá…bojím se, aby to pak nevyžadovala pořád, i v noci, kdy zatím spí hezky.
A jak na dudlíka, aby jí pořád nevypadával? Hrozně ho vyžaduje, ale po chvíli jí vypadne a to ji hned vzbudí.
A co v kočárku? Malá je na korbičku kočárku hrozně malá. I když mi náhodou v kočárku trochu zabere, při sebemenší nerovnosti rozhodí ručičkama a snaží se něčeho zachytit. Jak jste vozili/ vozíte takhle malá miminka? Jsem ji obskládala všema možnejma dekama, ale pořád v kočárku moc „blomcá“. Jsem uplnej amatér a prosím o radu.
Děkuju!
Ahojky, nevím na co dřív odpovědět
. Do rychlozavinovačky jí moc dobře nezavineš, zkus tetra plenu, je tenká a nebude jí takové vedro. Co se týče spaní, tak do postýlky jsem malýho dávala jen na noc a přes den spal v přenosné postýlce nebo v naší posteli aby se v noci dobře naučil usínat ve své postýlce. A lehký spánek má asi většina dětí, u nás to trvá dodnes. Dudlík jsem podpírala malým polštářkem nebo plyšákem, ale ne vždycky to vydrželo.
To uspávání u prsa nebo v náručí vůbec neřeš, je to ještě malinkatý miminko, takže by jsi se měla řídit tím co potřebuje a určitě si na to nezvykne, je ještě maličká.
S kočárkem bohužel neporadím, ten náš prcek v něm usnul, jen co jsme vyjeli a nic ho neprobudilo, takže na to žádnou radu nemám
.
Aimee, děkuju moc za odpověď.
Jak ji mám zabalit do pleny, když se z ní hned odkope? Nebo existuje nějaký speciální úvaz na chobotnice? ![]()
A jak dlouho myslíš, že ji můžu uspávat v náruči či u prsa? Kdy děti začnou vnímat tyto „rozmazlenosti“ aby toho později začali využívat?
Plenu přeložíš do trojúhelníku, na něj položíš malou, přes ní překřížíš oba konce a na zádech zavážeš. Chce to opravdu dobře zafixovat ručičky, protože jinak se ti z toho vymotá. Já už zavazuju druhou chobotnici, takže se dá říct, že mám cvik, ale tahle je „chobotnatější“ a skoro každé ráno je vymotaná a když se vymotá moc brzo, tak už nechce spát, takže i k ránu převazuju ![]()
My máme krapítek větší chobotnici - 4,25kg porodní váhy, ale taky se v kočárku blemcá
Tu naší to občas ruší - rozhazuje ručkama, ale většinou spíš udrncá k tvrdému spánku i na 4hodiny. Moje máma s ní onehdá jela jak připo…
páč měla pocit, že drncání malou budí, ale ona jí nakonec vůbec neusnula, jak se zastavilo, tak oči jak baterky
![]()
Rozmazlenost - x-krát jsem slyšela/četla, že malé miminko se rozmazlit nedá, ale ze své vlastní zkušenosti vím, že té starší nebyly ani 3 měsíce a po prochovaném víkendu to s ní v pondělí a úterý bylo k nevydržení, tak jsem zakázala manželovi tahat jí celý víkend jak kočka koťata a začátkem týdne byl klid. Kdybych to tenkrát včas neodhalila, tak jsme nosili a nosili až bysme měli ruce jak orangutáni - šátky teprve začínaly.
Po téhle zkušenosti jsem dost ostražitá, co si chci zavést do života. Ale samozřejmě předsevzetí jsou věc jedna a realita druhá, člověk pro klid svůj i pohodlí mrňouse z lecčehos sleví ![]()
Taky nevím na co dřív odpovědět ![]()
1. zavinutí - Rychlozavinky jsou na nic, tu jsem ani nekupovala. Měla jsem klasickou a nebo jsem balila do plenky. Je na to fígl podle Harvey Karpa (ten napsal i knížku Nejspokojenější miminko v okolí) Takhle vypadá jeho tišící metoda v reálu. U nás fungovala. http://www.youtube.com/watch?…
2. Dudák prostě mimíkům padá, já ho ničím nepodpírala. Bylo mi řečeno dětskou doktorkou, že je větší riziko udušení zvratkama, když dudák podepřu a nebude ho moct vyhodit v případě blinkání. Časem ho bude držet lépe a lépe, je ještě fakt malinká.
3. Rozmazlenost - říká se, že do půl roku dítě nerozmazlíš. No, Natálka začala zkoušet jak mě ovládat cca ve 4 měsících. Ona naštěstí neměla s uspáváním problém ani přes den, ale snažila jsem se jí neuspvat nošením, kojením už vůbec ne už od narození…a nebyl problém.Když jí něco trápilo, tak jsem jí teda unosila do polospánku a dala do potýlky. Když byla v pohodě, chvilu jsem jí v postýlce hladila, držela za ruku a pak jsem šla, občas jsem se na ní šla podívat, pohladila…a po chvilce byl klid a spala. Ale já v tomhle asi měla bezproblémové mimčo.Jinak v tomhle věku - kdykoliv zaplakala, byla jsem u ní. Později pochopila, že tam jsem a nikam jí neuteču a usíná sama bez problémů.
4. Kočár - já měla holčičku ještě drobnější a byla tam fakt jak když plivne. Ničím jsem jí neobkládala. Naopak drncání jí víc uspávalo, takže když se jelo a házelo to s ní, byla fakt tuhá. To rozhazování ručičkama je budí, tyhle pohyby neumí ovládat, proto se právě balí i s rukama do plínky.
Tak to je snad vše… Jsem napsala teda román ![]()
Morie, vás to neučili v porodnici? Začínám být čím dál tím vděčnější za tu naši…
Jak tu někdo psal, plenu do trojuhelníku, delší stranu jsem měla kousek nad ramínky, cíp pod zadečkem a zbylé dva cípy sepevně obtočily kolem dítka a zastrčily pod něj. Nezavazovala jsem, nedovedu si představit dávat je ještě spát na uzel… No a místo zavinky třeba velkou terta osušku, nebo jak se tomu říká
My jezdili v klasické bavlněné zavinovačce. Rychlo jsou k ničemu - pokud je ještě nepřevážeš stuhou - přijde mi že to už je jen na ozdobu a v podstatě „přenosné odkládací deky“ když jdeš někam na návštěvu ![]()
My měli rychlozavinku, v porodnici nás učili přikurtovat ručičky plenou - viz příklady výše a pak dát zavinku…ze začátku spal takhle naprosto krásně, po 6nedělí jsme zavinku i plenu dali pryč, protože se z toho přes noc vysoukal jak housenka
V kočárku ho taky rozhození ručiček budí, ale pokud někde drncáme, tak hned usne a spí dál…
Mori- zavinovat jsme nepotřebovali, takže v tom neposloužím, ale co se týče spaní, jak už někdo výš napsal, postýlku používáme jenom na noční spánek. Ono až ti taky trochu povyroste, bude jí zajímat okolí a ne pořád ve dne v noci to samý kolem postýlky. Já se taky bála aby si verunka nezvykla na uspání na ruce, tak jsem se snažila vždycky na chvilku odložit, ale být blízko, povídat, zpívat, ukazovat hračky a nějak to přišlo samo. Ale uvědom si, tý tvý prdince jsou teprv dva týdny, nemůžeš po ní chtít divy, devět měsíců jí bylo dobře, byla v teple, bezpečí a bez hladu a teď je najednou všecko jinak, dej jí čas, zvykne si:)
Ahoj,
zkus zavinout do plenky - třeba jen dítko v plence ať jí není vedro.
Kočárek - taky mi to ta mladší dělala (ta starší byla na podzim tak s fusakem to měla dost pelíškové). Nakonec jsem jí tam dávala šátek - obvykle jsem jí uspala u prsa či v šátku a pak jen lehce přešoupla takovou polozabalenou - třeba odbalila nožky ať jí není vedro.
Jinak teď v tomhle horku to raději ne, ale mi moc pomohl šátek.
Co se rozmazlování týče - nevím mám zkušenost že když miminko dostatečně chovám, uspávám, kojím kdy si řekne, nosím (jak říkali babičky dopřeju jí co jí na očích vidím) - tak se pak osamostatňuje daleko snadněji. Je maličká, devět měsíců byla v bříšku u mámy, slyšela její srdíčko, pila a jedla kdy chtěla, nosila se, houpalo to s ní a najednou má být v tak velkém prostoru, sama, má mít hlad - to by byl div kdyby se jí to líbilo. ![]()
Mi holky byly první půl roku prostě nošenec a kojenec (sem tam tolerující odložení pod hrazdičku, do lehátka, do kočárku či autosedačky) - pak se začaly více pohybovat a máma přestala být tak zajímavá - nevím no možná jsem měla jen štěstí, ale spát v noci začaly samy, usínat samy také až k tomu „dospěly“. ![]()
Všem vám hrozně moc děkuju za cenný rady a zkušenosti. Je to k nezaplacení.
Ještě mám dotaz k tomu zabalení do plínky…v porodnici nás to bohužel neučili, vyfasovali jsme jejich erární vázací zavinovačky a bylo. Dost by se mi teď hodila…
Takže když použiju tetra plenu…podle toho popisu od vás to chápu tak, že bude mít mimčo stažený jen ručičky, nohy ne (pokud bych nepoužila ještě rychlozavinku). Chápu to dobře? A to mimču nevadí, když bude mít volně nožičky?
My taky ještě zavinujeme, jsou klidnější. Ale my teda jen na noc, přes den usínají sami ![]()
Můžeš zavinout i do larysy, jako my. Slož si jí na čtverec, pod hlavu můžeš dát plenku, přehni dole přes nožky (přes natažené nohy, aby měli místo), pak jednu a druhou stranu a přes to jí můžeš přebalit slabou dečkou a tím to stáhneš a upevníš … My máme jen jednu rychlozavinovačku a taky to s ní jde. Normálně zavinout a slabou dekou přes ní stáhnout …
Hanule píše:
Jak tu někdo psal, plenu do trojuhelníku, delší stranu jsem měla kousek nad ramínky, cíp pod zadečkem a zbylé dva cípy sepevně obtočily kolem dítka a zastrčily pod něj. Nezavazovala jsem, nedovedu si představit dávat je ještě spát na uzel…
Kdybych jí nezávazala, tak je ta moje vymotaná do 5 minut
Má přezdívku Copperfield
Ono se to dá uvázat i do boku. Já vážu na zádech a dávám spát-podkládám na bok, protože často blinká.
Starší spala po položení do postýlky, takže žádné velké nošení a osamostatnila naprosto v pohodě - tohle si myslím je víc v povaze dítěte. Znám děti ubrečené a tudíž hodně nošené a houpané a jsou to ještě ve vyšším věku mamánci. Ta naše nás už v podstatě k životu nepotřebovala od jednoho roku. V cizím prostředí odcházela v dáli a i když se občas otočila, tak v klidu pokračovala aniž by nás viděla-jednou jsme to testovali a došla v lese hodně daleko a vlastně kdybysme jí nechali, tak šla pořád, že nikoho neviděla, jí vůbec netrápilo.
A ještě jsem zapoměla, že ta naše taky strašně zlobí s dudlíkem. Bohužel to není o tom, že by ho neudržela, protože když chce, tak ho drží, ale naprosto záměrně ho vystrkuje a záleží jen na rozpoložení, za jak dlouho
Plyšáka ani polštářek nedávám, ale někdy ohrnu plínu, na který leží, aby jí v puse chvilku vydržel, ale ona ho stejně vyrazí rukou
Ovšem zároveň dudlík hystericky vyžaduje, takže někdy je to dost na palici. Ale musím říct, že se to zlepšuje a nechává si ho v puse čím dál víc.
Kadlino, tak přesně tohle mi s dudlíkem dělá i naše malá. Snad se to zlepší časem.
Dnes jsem ji na spaní vždy obmotala tou plínkou, tedy jen ručičky, nohy nevím, jak bych tam nasoukala, a zdálo se mi to lepší. Usnula mi na delší dobu přes den celkem rychle hned 2×, kolikrát je problém aby zabrala aspoň jednou.
Ale stejně mi jednu ruku z plínky vždycky vystrčila ![]()