Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Maminky,prosím Vás napište mi Vaše zkušenosti,mám 2měsíční miminko,plně ho kojím a poslední dny se intervaly kojení výrazně zkracovaly až už pláče hlady co 20 minut a hledá bradavku,dnes jsem poprvé zkusila hned po kojení dát Sunar a vypil 125ml přitom předtím pil 25 minut z prsa,tak co myslíte ztrácí mléko výživnost?Jsem z toho na nervy,nechci přestat kojit ale zase ho nechci trápit hlady.Děkuji moc za odpovědi.
Je to růstový spurt. Nedávej UM, ale přikládej, kdykoliv si dítě řekne, během pár dnů prsa na zvýšenou poptávku zareagují a začnou vyrábět víc a i složení mléka se trochu změní.
Nemůže to být růstový spurt? Dítku mlíko opravu nestačí, ale za pár dní by se to mělo upravit.
Ne. Dítě nemusí chtít prso jen kvuli hladu. Řeší tak kterákoli trápení - prdy, únavu, potřeba se vykadit… To, že vypije Sunar - to si dá téměř každé dítě. I ty si dáš po obědě zákusek, když ti ho nabídnou, přitom si sytá i bez něj.
Hlavní ukazatelem je počet počuraných plenek a prospívání dítěte.
Jak pisou holky, mleko je rozhodne dostatecne, hlavne nic jako slabe mleko, nebo nekvalitni neexistuje. Ditko si pak casem reguluje jak tvorbu mlika, tak i kvalitu, podle toho co potrebuje.
hlavne zadne nervy, to mlicku urcite neprospiva (lip se to ale rekne, nez udela).
pokud se jedna o rustovy spurt (kolem 3. 6. tydne, 3. a 6. mesice), byva kojeni narocnejsi, dite se krouti, ma vyssi spotrebu. jedine co, je treba to vydrzet, davej mu jak si rekne, i po tech 20. minutach (nekdy, jak pise alpaka si potrebuje podudat a uklidnit).
muzes si ho nechat prevazit, ale nedelala bych z toho extra zaver…jen tak orientacne, nekdy se na te vaze trochu zastavi.
Um bych uz nenabizela, je to spise kontraproduktivni, z lahve se lip pije, neda to tolik prace.
doporucuju kontaktovat laktacni poradkyni. Velmi dobre umi poradit na www.kojeni.net
Me taky pomohli.
Jak už tu bylo řečeno, nic jako slabé mléko neexistuje. Buď má větší potřebu, nebo taky může být problém v tom, že špatně pije. A nebo má dost, ale bolí ho bříško. Co dvacet minut mi připadá už trochu přehnané i na spurt. Kojíš z obou prsou? Jak dlouho pije? Neusíná u toho? Asi bych zkusila zvážit před a po kojení, tak si uděláš představu, kolik toho za den vypije. Váha se dá dnes i vypůjčit. Ideální denní dávka je 150 ml na kg váhy. POkud má mimi tak kolem 4 kg, vychází to okolo 75 ml na jedno kojení (při frekvenci po třech hodinách). Samozřejmě, že někdy může vypít víc a pak zas míň, je to prostě průměr, takže číslo ošidné, je to jen tak pro orientaci. POkud vypije dost a přesto pláče, tak má nějaký jiný problém (prdíky, chce chovat…). POkud vypije málo, bude to nejspíš v technice kojení (kojicí stránky super, taky mi pomohly). Neboj se, určitě to vyřešíte, zatím nepodléhej panice a pokud chceš dál kojit, tak nedávej UM.