Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
@chatwenna - mš se mala na začátku kojila běřně hodinu a půl..pak tak 40 minut a po 20 minutách znova…teprve kolem 2,5 měsíců vydržela s hodinovou pauzou a teď bude mít 3 měsíce a vydrží i hodinu a půl…furt kojení bylo, páč pomalu teklo, bylo málo…ted s ní už 2 dny v noci spím, že není v peřince vedle…a přes den spí v šátku, tam taky pije…doufám v lepší časy a že se interval ještě natáhne..
Takže jsem zkusila dát na vaše rady že jsem kojila co hodinu(abych si pak nevyčítala že jsem pro to neudělala všechno),v noci 2× jak vzbudil a přes den měl pouze jednou přestávku 2 hodiny-spal-neměla jsem odvahu ho budit, protože bych pak s ním nevydržela jak by byl protivnej. a výsledek???totální bolení břicha, kroucení u kojení celodenní pláč. prsa se mě sice trochu víc nalili ale zřejmě se vrátím ke staréme režimu. pro mě je totiž pořád na prvním místě spokojené dítě než abych si plácala po rameni že jsem kojila až kdovíjak dlouho!!!
Zdravím. Už začínám být zoufalá a nešťastná. Vždy jsem chtěla svého malého pokládka kojit a myslela jsem, že mi v tom nic nebude bránit. No ale něco se nakonec přece jen našlo…
Maličký je plně kojeny a jsou mu, za pár dní, čtyři měsíce. A mě zřejmě dochází mléko i síly. Mám strach, že přestanu kojit, protože moje mléko malému už nestačí. Vždy ráno ho je dostatek, to se jím div netopí. Ale poté už mléko skoro nemám. Donekonečna špunta přikládám, ale on se jen vzteka, pláče, háže sebou a nebo do mě pořád mlátí. Občas i zrudne jak se snaží urputně sat. Prsa při kojení i mačkám, ne-li si je drtím v dlaních. Chvilku bumbá a pak začne zase ten samý cirkus, jaký jsem už popsala výše. Takhle to jde už dva dny v kuse.
Malý hlady nemůže přes den spinkat, pokud se neududlá prsem v puse. V noci (tak kolem sedmé ci osme vecer) mi zaspí únavou, ale k ránu, tak kolem druhé, se budí hlady. Obvykle celou noc prospinkal. Jsem vyčerpána. A on také.
Dnes jsem poslala svého muže dokonce pro UM. Ale nechci přestat kojit. Vůbec nevím co mám dělat. Přijdu o mléko úplně? Už jen z toho se mi chce kňourat. Nechci přijít o něco tak hezkého, co se svým synem mám, tak brzy. Ještě nejsem připravena přestat své děťátko kojit!
@Tulačka22 zvys prijem tekutin a obrn se tim, ze s miminkem se vse meni i jejich chut k jidlu i doba, kdy se budi ci nebudi. Neres nedostatek mleka, jen pokud ti dr rekne, ze maly nepribira… do te doby koj, ja to mela u kazdeho rustu i to obrecela, ze uz je konec, nakonec malej kus v roce a kojit jsem prestala sama v 15. Mesicich… je to tezke obdobi, ale ver, ze se to uklidni, takhle vyvadet nebude porad
jestli mas doma oporu, tak to je dobre a urcite neprestanes kojit, dokud ty nebo maly nebude chtit
![]()
@Tulačka22
Zavolej kvalitní LP z mamily.sk
Více tady: https://www.mamila.sk/…ie-dojcenia/
Pokud chceš kojit, tak nic takového jako přijít o mléko není. Lp zhodnotí přisátí, jestli miminko dostatečně pije atd. Bez ní to dle mého nejde zvládnout. Taky jsem se na ní obrátila a kojím 16m. Že se mimčo začalo v noci budit je naopak pro kojení žádoucí (v noci se tvoří prolaktin) a úplně normální v tomto věku…(víc podnětů, pohybu atd., které v noci musí zpracovat).
@Tulačka22 jinak muzou to byt jeste prdiky nebo uz zoubky a ne nedostatek mlicka… zkus vzdy kojit z obou prsou nakednou uvidis kolik si da jeste z druheho, ja kojila celou dobu ze dvou najednou a aspon jsem je nemela nalita a bylo vzdy dost nez to dopapal tak v prvnim zas malicko bylo ![]()
Zkus homeopatika ricinus communis, myslím, koukni na net. mě vždycky pomohly. a taky se mi prsa hodně nalévaly po snědení plnotučného tvarohu. hodně pít, dost jíst výživná jídla, a hlavně se uklidni, stres tomu opravdu nepomáhá.
@Tulačka22 u kojení platí, že čím větší poptávka, tím větší výdej. Nemá něco v pusině, co by ho mohlo při kojení bolet - afty, rostoucí zuby, moučnivku…?
Nedostala si třeba menses? Zkoušíš měnit polohy?
@lleennttiillkkaa @Vicky1 Tak holky. Mrkla jsem na to. V pusince máme na dásních malý bílý flíček. Je to taková kulička o velikosti špendlíku. Je to dole v pusince. Na fotkách je to trochu hůře vidět, můj kluk sebou totiž vždy mrská jak had.
Myslíte, že je to moučnivka?
Na fotce je to ten pidi hrbolek dole vlevo.
@Tulačka22 Já nic nevidím a moučnivkou naštěstí nemám zkušenosti, ale vždycky jsem si říkala, že bych jí poznala, protože bych jí měla i já, ale těžko říct ![]()
@Tulačka22 to není moučnivka, moučnivka je takový bílý povlak. Může to být třeba začínající aft, nebo taky nic.
Jinak k tvému problému - vyhledej LP a zkuste spolu identifikovat příčinu problému. Že bys měla málo mléka po 4 měsících kojení, je dost nepravděpodobné. Může to být růstovým spurtem. Nebo se ti třeba upravila laktace, mléka už není tolik „nechystáno dopředu“, dítě se musí víc snažit a vzteká se. V takovém případě je třeba prostě vytrvat a počkat, až to přejde. LP by ti určitě poradila i nějaké fígle, jak to překonat.
Zkusím ti pozvednout náladu naší zkušeností s problémy s kojením. Prvního syna jsem odkojila bez nejmenších problémů, druhý syn se mi přisál už na porodním sále a v šestinedělí pil jak duha, to jsem si to chrochtala, jaký jsem kojicí profík. Ale ouha, mezi druhým a třetím měsícem se malý začal u prsu čím dál víc vztekat, až nechtěl pít téměř vůbec. Musela jsem ho kojit v polospánku a na gymnastickém míči, nechtěl se vůbec přisávat a sát, chytal hysteráky, jen co viděl bradavku. Přestal přibírat, byl schopný nepít i 6 hodin. Já na prášky, neustálé nervy, pokusy o přikládání, řešila jsem s pediatrou i LP. Navíc malý odmítal jakoukoliv formu alternativního dokrmu. Prsa jsem si mohla drtit, jak chtěla, vylezlo z nich max. pár kapek. Zkrátím to, byl to tvrdý, téměř tříměšíční boj, ale vyhráli jsme ho (ale asi jen díky tomu, že malý nechtěl pít vůbec nic, kdyby si vzal UM, tak se na to vykašlu). Mezi 4 a 5 měsícem si to najednou začal rozmýšlet, klidných kojení začalo přibývat, vztekání ubývat, po 6 měsíci z něho byl pár měsíců dokonce závislák na prsu, přibíral zase i přes kilo za měsíc, kojila jsem ho do roka a půl. No a důvod: nejspíš to, že jsem měla ze začátku moc mléka a silný spouštěcí reflex, malý nepotřeboval sát, stačilo otevřít pusu a polykat. Pak se laktace upravila, sát najednou bylo potřeba a dítě se s tím nechtělo smířit. Tady musím podotknout, že to, že z prsů nic neodsaješ nebo nevymačkáš neznamená vůbec nic - někomu to spouštění mléka funguje hodně v závislosti na vyplavování hormonů v blízkosti dítěte. Já to tak měla u obou synů po tom třetím měsíci - mléko se tvořilo až na poptávku dítěte. Zatímco dítě (pokud aktivně sálo), si mléka vycuclo, co hrdlo ráčilo, odstříkávání byla šílená dřina a moc z toho nebylo. Tím se opravdu nestresuj, to není vůbec směrodatný ukazatel.
Tak holky, nakonec žádné zoubky ani ztráta mléka. To bílé v pusince, co měl (teď už to naštěstí tam nemá), byla to ucpaná žlázka. Řekla mi to dnes doktorka. A že to prý občas mimča bolí a nechtějí spinkat ani papat. Takže naštěstí toto
A já hned hysterčím, že nemám mléko!
![]()