Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Ahoj. Vím že takových témat je tu víc. Ale byla bych ráda za radu. Malé je měsíc. Rodila jsem akutní sekcí. Mala měla žloutenku tak nechtěla sát a spala mi u prsa. Nosily mi jí sestry v porodnici co 4hod na kojení. Mléko jsem neměla. Přesto mi 4den něco málo přibrala. A jelikož měly plnou porodnici tak jsme šly čtvrtý den po císaři domů. S tím že plně kojíme. Doporučení bylo. Přikládat přikládat přikládat. Mléko bude. Doma dalších 14 dní bolesti v jizve že jsem se nemohla zvednout z postele. Hrůza a malá mi visela co půl hodiny na prsu a stejně pořád brečela… Vyzkoušeli jsme kde co… Houpat cvičit nožkama ná prdy.. Ale pak už jen neskutečný řev. Vydržela jsem to psychicky 2 dny… Proč brečí však kojim… Nakonec jsem uvařila um. Chudak měla hlad. Tak jsem kojila a vždy když po kojení brečela jsem dala um… Dr mi Teda fakt pomohla… Prej když budu dávat um tak kojit nebudu… Ale co dělat mi neporadila. Vařím kojící čaje, caro, homeopatika. Jím pískavici, pozvala jsem si laktační poradkyni snazím se hodně A dobře jist a pít dost vody. Malou přikládám co hodinu a i v mezičase když je chvíle odsávam.. A stejně víc mléka nemám. Už jsem z toho na prášky… Ze neumím ani nakojit svoje dítě. Každý říká přikládat přikládat… Mléko bude… Tak přikládám přikládám a malá brečí hlady. Teď jsem ve stavu kdy dám prsa. Malá vypije co je a dám dokrm takže ve finále z prsa vypije 30ml a zbytek dokrm… Zkoušela jsem jí přiložit třeba za 10 min znovu aby stumulivala tvorbu mléka. Ale to se prisaje. Párkrát cucne a jakmile je prso prázdné tak se začne kroutit, vzpinat se, pouštět se a začne hladově brečet… Jsem už z toho na nervy. Obrečela jsem to…Je ještě nějaká rada jak to mléko trochu popohnat.. Mám totiž sto chutí se na to kojení vykašlat. Jelikož jsem z toho psychicky akorát na nervy… Každého furt zajímá jestli kojím a když přiznám barvu tak 1000 rad.. Nedávej um… Nedávej um… Ale co jiného dělat když přes to všechno mléko není… Mi nikdo neporadil… A ještě otázka. Když Teda dám prso a pak um.. Nemůže z toho mít bolení?…
Může jí i nesedět to um. Nebo může mít abkm nebo jinou alergii na něco co jíš. Laktační poradila co?
Na rychlejší spouštění mléka mi fungovalo napít se před kojením něčeho teplého. Někomu zas funguje sugesce, myslet při kojení na něco co tryská, proudí, třeba fontánu.
Ale jinak nevím, mám štěstí že kojení mi jde ( až na první dny kdy to bylo taky psychicky na budku a u nejstaršího první měsíc, než jsem zjistila že pije málo, a že opravdu můžu kojit takřka pořád, kdykoliv má zájem a pláče).
Pokud by nefungovalo nic, přešla bych plně na um.
@andelka83 laktační poradila 5y homeopatika a přikládat na přání. Před kojením si prsa snažím nahrivat. Čaj piju celý den teplý…
Všechny ty nesmysly jako čaje, homeopatika apod jsou jen berlicky. Hele já nejedla, nepila, a mlika jsem mela že bych nakojila celou vesnici. Buď to mlíko máš nebo ne. Prostě přejdi na um, tím stresem se ti stejně neudělá.
Ahoj, mela jsem taky ten samy problem po cisari, bylo to fakt na palici, strasne jsem chtela kojit, uz v porodnici jsem kojila snad celou noc a stejne mala rano mela hlad…dokrmovala jsem UM mlekem snad do 3 mesicu a prikladala a odsavala… a pak uz plne kojila, ale byly to nervy, zezacatku i co hodinu. Pokud opravdu chces kojit, chce to vydrzet, z me zkusenosti- dokrmovanim si kojeni nezkazis, dokrmovala jsem pres prst, hadicku, venku i normalne z lahve. Jinak samozrejme i
pomaha hodne pit, ja objevila na netu tabletky Lactaval a ty beru doted, nevim, zda zabraly j ty, nebo je to jen placebo
drz se ![]()
Mela jsem u prvniho ditete malo mleka uz od porodnice. Poridila jsem si elektrickou odsavacku a odsavala 6krat denne po kojeni a po mesici se plne rozkojila. K tomu jsem taky delala, kde co, ale bez te odsavacky by to neslo. Pred kojenim jsem vypila velky hrnek oslazene melty s mlekem-mnam. Zpetne se divim, ze jsem to tak hrotila. To jsou ty hormony, ktere nam veli dite nakrmit. Nakonec je to celkem jedno. Mame UM, tak proc se trapit.
Velmi pravděpodobně se u prsa vzteká, protože jí to neteče tak, jako z láhve a musela by víc sát. Jinak mlíko dle popisu máš, jen je potřeba té stimulace ze strany dítěte, aby teklo. Zkoušela si pozici na savce (vertikální, břicho na břicho)? Ta by mohla pomoci. Jinak ta rada nedávat um je dobré míněná, je potřeba aby dítě sálo, abys měla mléko a to s dokrmem prostě moc nejde (co zkusit cévku s dokrmem přes prso? Tak bude malá sát a poteče jí to). Zároveň úplně chápu, že slyšet své dítě brečet hlady prostě nechceš a když se na kojení vykašleš, tak um je výborná druhá možnost ![]()
Prestat se snazit kojit, kdyz to ocividne nejde a dat UM. Jednoduchy ![]()
Ahoj statecna maminko co to nechces vzdat. Pridam tisic a jednu radu
uklidni se psychicky. Neber UM jako selhani ale jako pomoc. Hod se do pohody a nestresuj se stim. Prikladej k prsu, co si vypije od tebe je super a zbytek UM. Kdyz budes psychicky vpohode mleka bude dost. Ber homeo, pij teple napoje, malou si uzivej a urcite se to zlepsi!!!
@Berry77 nikdo tu o trápení hlady nepsal. Já ji rozhodně trápit hlady nechci nebudu ani to nedělám. to mi radila dr a všichni ostatní. Nedávat um… Kdyby ano nabízím jen prso a nedávám dokrm. A pokud se vás dotkla poznámka o špatné matce když se ne kojí je to váš problém. Nikde jsem neřekla že když žena ne kojí je špatná matka… Je to každého věc a nrodsuzuji to. Já jen podotkla že si tak připadám dle těch řečí od lidí co o tom prd ví, sami nekojily anebo radi nechat dítě jen na prsu…
@Ufinka87 ano všude se křičí hlavně kojit, ale když není co tak neuděláš nic. Zbytečně se nervuješ a výsledek 0. nechala bych dítě na um a sama sebe nenervovala
hlavní aby dítě bylo najezené a spokojené a ty v klidu
Já měla vždy úplně stejný průběh
a u malé už jsme měla svoje lahve a i primář na nedonošencích říkal že když to bylo 2× a ted taky nic že nemá cenu cokoliv zkoušet a trápit se. stejně to byly jen nervy na neustálé dotazy kolik bylo mléka a že se musim víc snažit ![]()
Mela jsem to stejne a proste i kdybych se na hlavu postavila tak kojit plne nikdy nebudu. Nebo mozna uzivim plne tridenniho novorozence, jakmile ale stoupá poptavka, moje prsa se nepřizpůsobí. Ani za dva dny, ani za tyden, proste ne. A víte co? Mam ted druhe dítě, ma 7 měsíců, v noci jej stále trochu kojim, pres den ma UM a uz i prikrmy teda a jsem vdecna i za to malo, co ode me ma. Ona je spokojena, napapana, ja vdecna
hodte se do klidu, máma ma dítě především nakrmit a ne nakojit. Je to tezke kdyz mate takhle malé miminecko
prošla jsem si tim a nadavala si. Bude lip
at uz s UM nebo bez. ![]()
Musis navysit produkci - nejjednodusseji odstrikavanim. Narusil se vam (absolutne ne tvou vinou, ale tezkym porodem a okolnostmi) ten prirozeny proces, takze mala si A. zvykla na lahev, kde to rychle tece B. ji toho netece dost, protoze se ti nenavysuje produkce mlika.. v mezicasech odstrikavej a ono to pujde.. ja bych to jeste nevzdavala, i kdyz pokud jsi z toho uplne na nervy, tak se zas nenech vynervovat a prejdete na UM.
pozn: ja jsem mela mlika na rozdavani, maly pribiral neskutecne, a stejne prvnich 6 tydnu (?) furt jen brecel a vztekal se.. takze to, ze je neklidne a rve muze byt necim jinym nez ze ji nevyhovuje to kojeni..
drz se, bude lip!!!