Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj všichni,
prosím o vaše názory a zkušenosti, jsem jaksi trochu vyplašená. Jsem na začátku 18tt (ale dle UTZ 19tt) a stále necítím pohyby. Doktor mi před 10 dny říkal, že bych už měla. Mám doma Kačenku - s tou jsem i jako prvorodička pohyby v 18tt již cítila. Pak potrat v 8tt. A pak další těhu s dvojčaty, které žel skončilo v 16tt smutným porodem. Ale tudíž nyní prožívám v podstatě 3. těhotenství (když to beru, že bříško už vyrostlo a miminka taky) a pohyby nikde. Mám hrozný strach … Jak ste to měli (Y
) vy? Doktor by na mě koukal blbě, kdybych po něm chtěla, aby mi udělala aspoň doplera… Tak píši se. Na kontrolu jdu 12.12.
Moc díky,
Hanka
Hanko, neboj, na pohyby mas porad cas, ne kazdy tehotenstvi probiha stejne
Po 20tt uz bys je citit mela, ale do ty doby „povinny“ nejsou. Mne zas dr. neveril, ze jsem je citila uz v 16tt. a neveril mi to ani v 19tt, dokud to nevidel na vlastni oci
Zalezi, jak je miminko otoceny, jestli kope do placenty, tak si jeste pockas.
Podle mě, ať ti tu řekne, kdo chce, co chce, tak to může být v tvém případě úplně jinak.
Já cítila pohyby až ve 20tt, kámoška už v 17tt.
Jediné, co se asi dá poradit, je pro klid v duši doběhnout za doktorem, aby ti bříško alespoň poslechl, pokud nemá UTZ.
Ahoj Hani, při prvním těhotenství jsem cítila pohyby ve 20tt, po druhé to bylo taky tak nějak…Doktor se mě na pohyby poprvé ptal při kontrole ve 20tt, do té doby to vůbec neřešil.Nejsem nijak obézní (respektive nebyla jsem
), pořádně a pravidelně jsem cítila pohyby až po 25tt.Tak se vůbec neboj.Držím palce, ať se brzy dočkáš. ![]()
Já si myslím, že je to strašně idividuální a každý není tabulkový příklad!!! Dr. to berou vždy podle nějakých tabulek atd., ale každý by ti řekl, že jsme každá jiná a každá cítíme pohyby jinak a v jiném tt!!!
Buď naprosto v klidu a snaž se na to nemyslet - ono to prostě příjde samo! Uvidíš, že za chvíli budeš ležet u TV a najednou je ucítíš!
Opravdu se zbytečně nnervuj a nestresuj!!!
Je mi líto tvých předchozích 2 těhu, ale neboj, teď to určitě s miminkem zvládnete!
Držím palečky aby bylo všechno v pořádku
![]()
Buď prosím v klidu!
Já u prvního cítila pohyby asi někdy okolo 17 tt. Teď čekám druhé a pohyby jsem si jistá až od 20 tt. A to se říká (aspoň jsem to slyšela), že u druhého těhu se většinou pohyby cítí dříve.
Neboj, určitě miminko brzy ucítíš.
Ahoj, ani nevíš, jak ti rozumím a díky za tuhle diskuzi! Jsem ve 20-tém týdnu a začínám 21. a taky kde nic tu nic… Dneska zrovna jsem se až tak vynervovala, že jsem protivná na manžela. Taky se snažím se uklidnit, že to nemusí nic znamenat a já budu patřit k těm maminkám, které pohyby ucítí později. Ale dneska mi to teda zrovna nešlo
Tak nám oběma držím palce a věřím, že vše je OK
.
Já taky u druhého plašila, že nic necítím, jako druhomatka přeci nmuím dřív…houby, první pohyby jsem cítila až na konci 20tt.. Tak klid a užívej těhu:-)
ahojky,
já v 18tt jsem cítila od malého asi jeden „výkop“. Pohyby intenzivnější se začaly objevovat tak po 20tt. Je to opravdu individuální záležitost
.
Takže vydrž, rozhodně se pohyby objeví ![]()
První dítě jsem cítila už v 16tt a taky je to dodnes pěkný divoch.
Druhé dítě jsem cítila až ve 21tt a to ještě někdy jo a někdy ne.
Není pravda, že musíš dítě tak brzy cítit. Záleží taky,kde je placenta. Mě říkala dr, že jí mám na přední stěně a ta ty pohyby tlumí a pak je tolik necítím.
Chápu, že máš strach, ale podle mě je vše, jak má být.
Ahoj všechny,
moc díky za reakce. Já právě placentu mám na zadní stěně, proto jsem z toho trochu nervozní. A mimi je větší, než dle týdnů. Suviku, doufám, že se brzy dočkáme. Já po těch zkušenostech
už mám prostě strach, další krach bych už nezvládla. Ale koukám, že někdo jste je měl taky později, tak snad …
Hani v rámci uklidnění se jsem pročetla i jiné diskuze na jiných servrech a trochu to pomohlo, fakt
. Asi nejsme jediný, tak holt si musíme počkat a radši moc nepřemýšlet
. Já se zas dlouho o dítě s mým mužem snažila, tak nás to obě asi trochu poznamenalo, kdybysme spadly do jináče ani nevěděly jak, tak to asi tak řešit nebudem
. Měj se a pozdravuj mimčo, třena máme lenochy ![]()
HankoB. normálně nakluš k doktorovi ať ti udělá ultrazvuk, nebo tě na něho pošle. Určitě nejsem sama kdo si myslí, že na to po svých zkušenostech máš plné právo a pokud je doktor aspoň trošku solidní jistě tvoji žádost neodmítne. Alespoň mě doktor dělal s Tomem UTZ v 19tt právě protože jsem necítila pohyby. U Honzíka, jako prvorodička, jsem totiž cítila pohyby už v 16tt a Tom pořád nic. Byl prostě „lenošnější“. Taky je to mnohem pohodovější dítě. Takže to u vás bude jistě také tak. K doktorovi určitě zajdi a uvidíš že to dobře dopadne.Držíme palec
Ahoj, docela mě překvapuje tvrzení tvého lékaře, navíc před delší dobou, že už bys měla cítit pohyby. Máš přece ještě čas. Jednak jde o polohu placenty (kterou ale, jak píšeš, máš příznivě na zadní stěně), ale taky o celkovou tělesnou konstituci (tuk na břiše) a aktivitu dítěte. Některé děti jsou prostě o dost línější než jiné
.
Já začala v obou případech cítit pohyby tak v 17. - 18. týdnu (hodně jsem se snažila
), ale jsem celkem chrastítko. Navíc si vzpomínám, že u prvního těhotenství to přišlo skokově - ze dne na den tam bylo zřetelné ťukání.
Mám dojem, že každodenní a tedy zcela zjevné pohyby by žena měla cítit snad až od 24. (
) týdne, do té doby je miminko slabé a může se trefovat někam, kde to nepoznáš.
Tak hodně štěstí a co nejmíň nervů, i když to asi nejde (ale zase si člověk černými myšlenkami nijak nepomůže).
Hanko, myslim, že můžeš být úplně v klidu, já malýho zaznamenala až tak někdy v 21 tt ![]()