Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše:
Zdravím, potřebovala bych tip, jak pomoct dítěti s rozmluvením. Má čtyři roky, dětský autismus, dysfázie vyloučena, velmi málo reaguje na řeč (rozumí jednoslovným pokynům, málokdy vyhoví). Docházíme na logopedii, ergoterapii, odmalička se mu věnujeme. Dítě zatím ignoruje kartičkovou i komunikaci gesty, komunikuje neverbálně, pokud chce ono. Dochází do speciální školky. Bez komunikace je samozřejmě problém i malá/velká potřeba.Potřebuju nějaký nápad, jak s ním dál pracovat, jak mu pomoct. Dík za tipy
Chápu správně, že je vyloučena dysfázie i autismus?
Sluch je v pořádku?
@brisco píše:
Chápu správně, že je vyloučena dysfázie i autismus?Sluch je v pořádku?
Dítě má PAS, vyloučena je dysfázie. Sluch má vyšetřen a je v pořádku.
@Anonymní píše:
Dítě má PAS, vyloučena je dysfázie. Sluch má vyšetřen a je v pořádku.
Rozumím, autismus je vždycky oříšek
. Zlepšení ale přichází skokově a často až ve školním věku, tak neztrácej naději. Moje dcera měla VD a měli jsme dobré výsledky s logopedickým kroužkem a EEG biofeedbackem Ten se dá dělat i u autistů, ale je holt náročnější než u VD a ADHD.
@brisco děkuji za tip. S dysfázií mám zkušenosti a u tohoto dítěte bohužel osvědčené „postupy“ nezabírají.
@Anonymní píše:
@brisco děkuji za tip. S dysfázií mám zkušenosti a u tohoto dítěte bohužel osvědčené „postupy“ nezabírají.
Dcera má autistu ve třídě, v první třídě nezvládl ani chodit na obědy do školní jídelny, ve čtvrté třídě už jel i na školu v přírodě. Drž se. ![]()