Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Lucie_Sx píše:
Proč? Kdyby šla k doktorovi až třetí den horečky, jak se má, tak o tom crp vůbec nemusí vědět, protože to může samo přejít.
Protože je to tak vysoké crp ze rozhodne samo neprejde…ta dr to vi proto dala atb.
@Lulu. Vojtik pro radu sis byla ráno u lékaře, od toho je…tady se ptát na radu, jestli je dávat nebo ne, když je máš předepsané…to je asi trochu mimo, ne? jako že maminky jsou chytřejší než tvůj dětský lékař? ![]()
Bože můj, jedna tu vysiluje, že se klukovi kyva zub a bojí se ho dát spát a druhá dostane od vystudovane lékařky po vysokém CRP atb a pta se na netu jestli je má dávat, tak asi by je doktorka nedala, kdyby to nebylo zapotřebí ne?
@Monchichik píše:
@Lulu. Vojtik pro radu sis byla ráno u lékaře, od toho je…tady se ptát na radu, jestli je dávat nebo ne, když je máš předepsané…to je asi trochu mimo, ne? jako že maminky jsou chytřejší než tvůj dětský lékař?
Já si říkám že za 16 let tady už mě nic nepřekvapí a furt překvapí ![]()
@Lulu. Vojtik píše:
@Ou moc děkuji… Dám ji je… Určitě… Chtěla sem pomoc od mamineko radu
Hele, pokud si měla pochybnosti, měla jsi je sdělit doktorce, zeptat se na alternativy, zda je možné zvolí vyckavaci postup.
Ona ti mohla dát vysvětlení, proč to chce tak a tak a vyjádřit se, zda je velké riziko odkladu.
Jsou situace, kdy je na vazkach i lékař a k přání pacienta se příkloni.
Takle nevíš ty ani my, proč je chtěla nasadit hned a zda by šlo počkat.
Ja to tak dělala, pokud nebyly jasně klinické příznaky, crp okolo 70, dohodli jsme se na kontrole za den, aby viděla dynamiku. Z té 70tky to kleslo vždycky samo. Moje deti vyrábějí při bakteriálních infekcích mnohem víc, stopadesatkove až dvojstovkove hodnoty.
Ale ono to není tak jednoznačné? CRP i přes 100 klidně klesne samo, u periodických horeček třeba bývá hodně vysoké a taky se ATB nedávají. Léčí se dítě a jeho klinický stav a ne laboratorní hodnoty. Proč dělala dr. výtěr ze stolice, mělo dítě průjem? U salmonel a campylobacterů bývá hodně vysoké CRP a ATB se nedávají.
Pokud je dítě lepší, bez teplot-samozřejmě i bez antipyretik, tak bych počkala. Samozřejmě pokud vypadá nemocně a pořád má teploty, tak bych nasadila. A počkala na ten výtěr. Dost často se stává, že se nadasí ATB, vlastně se neví na co konkrétně a za dva dny se vysazuje, protože tam vyjde salmonela.
Ale měla ses domluvit s dr. a ne to řešit večer na netu. Snad řekla proč a na co je vlastně nasazuje, ne?
@di.xi.nka01 píše:
Při crp 70 určitě neklesne, zkoušet druhy den je naprosto zbytecne…
Ale, ale…
@renap píše:
Ale ono to není tak jednoznačné? CRP i přes 100 klidně klesne samo, u periodických horeček třeba bývá hodně vysoké a taky se ATB nedávají. Léčí se dítě a jeho klinický stav a ne laboratorní hodnoty. Proč dělala dr. výtěr ze stolice, mělo dítě průjem? U salmonel a campylobacterů bývá hodně vysoké CRP a ATB se nedávají.
Pokud je dítě lepší, bez teplot-samozřejmě i bez antipyretik, tak bych počkala. Samozřejmě pokud vypadá nemocně a pořád má teploty, tak bych nasadila. A počkala na ten výtěr. Dost často se stává, že se nadasí ATB, vlastně se neví na co konkrétně a za dva dny se vysazuje, protože tam vyjde salmonela.
Ale měla ses domluvit s dr. a ne to řešit večer na netu. Snad řekla proč a na co je vlastně nasazuje, ne?
Syn měl dva dny 39,8. Klepal se, blouznil, fakt jsem nečekala na třetí den a k dr šla hned. CRP přes 160, a o když krom teploty de nic neshledala, ATB dostal. Po 2 dnech ATB měl CRP 150, teploty už vůbec a objevil se aft. Doktorky jsem se ptala, co mi teda vlastně je a na co má ty ATB, když mu uz „nic neni“. Rikala, ze takhle bysoke CRP znaci, ze ma v tele nekde nespecificky zanet a ze se musi prelecit a je jen dobrey ze se blastne skoro. nijak neprojevuje. Ze jsme to. chytli v začátku, tak to.bude ok. Možná to bude podobně u vás, ale na to ses měla ptát doktorky. Rozhodně bych nebysazovala ATB na základě rad z netu.
@Lama Lama
@renap
Přesně tak, může klesnout klidně samo do druhého dne.
Jestli se řešil průjem, tak tam to atb klidně můžou dorazit (likvidují střevní mikrofloru) a budou spíš na škodu.
Jak říkaj praktici, léčí se klinický obraz a ne laborka.
Prave snad pacienta viděla dr ta to posoudila na atb a crp 70 jako pomocný ukazatel a vlastne to jedine co my zde víme je dost. K lékaři se má chodit po třech dnech z toho důvodu, ze třetí den je zpravidla crp nejvyšší ale 70 proste značí zánět tím spis když je to po 1dni a teplota 39,5 taky není úplně malo(další neberu v potaz protože jsou po nurofenu).
@di.xi.nka01 píše:
Prave snad pacienta viděla dr ta to posoudila na atb a crp 70 jako pomocný ukazatel a vlastne to jedine co my zde víme je dost. K lékaři se má chodit po třech dnech z toho důvodu, ze třetí den je zpravidla crp nejvyšší ale 70 proste značí zánět tím spis když je to po 1dni a teplota 39,5 taky není úplně malo(další neberu v potaz protože jsou po nurofenu).
Ano, proto jsem tu všechny, které i třeba tu nutnost atb zpochybnily, napsaly, že to měla ale řešit s doktorkou a ne vecer tady.
Ale jinak furt s tebou s lecčems nesouhlasím. Crp 70 jistě značí zánět, ale nemusí být nutně bakteriální. Výši teploty bych se ne řídila už vůbec, to ne předurčuje už vůbec nic, zda bakterie nebo virus. Zrovna 6. Nemoc je častá, má vysoké horečky, a je to virové.
@Lama Lama píše:
Ale, ale…
To mi tedy prosím vysvětlete. Do druhého dne muže klesnout v případě virozy(spis klesne později ale budiž) ale určitě neklesne v případě zánětu…
@di.xi.nka01 píše:
To mi tedy prosím vysvětlete. Do druhého dne muže klesnout v případě virozy(spis klesne později ale budiž) ale určitě neklesne v případě zánětu…
No, krapet se ti motaj pojmy. I viroza je zánět.
A i u virozy můžeš mít crp 70 a do druhého dne sklesne.
Nebo u bakteriální ho zánětu bez léčby atb, třeba zmíněné salmonely.
@Lama Lama píše:
Ano, proto jsem tu všechny, které i třeba tu nutnost atb zpochybnily, napsaly, že to měla ale řešit s doktorkou a ne vecer tady.
Ale jinak furt s tebou s lecčems nesouhlasím. Crp 70 jistě značí zánět, ale nemusí být nutně bakteriální. Výši teploty bych se ne řídila už vůbec, to ne předurčuje už vůbec nic, zda bakterie nebo virus. Zrovna 6. Nemoc je častá, má vysoké horečky, a je to virové.
Ale prave pokud je to virové je crp max cca do 30…zánět je vždy bakteriální a značí ho prave vysoké hodnoty crp. Pokud je to virové muže crp klesnout a klesne ale u zánětu neklesne…