Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Napište, prosím, svoje vychytávky, jak večer uklidnit dítě, aby pěkně usnulo…
Malá (16m) usínala vždycky špatně, poslední dobou na rukou po kojení, ale teď usíná všelijak - zkoušela jsem všelijaké uspávání, ale povídá si, je veselá, zpívá si…
, ale spát nebude…, i když je unavená… je sice roztomilá, ale já už po 1,5hod. uspávání toho mám opravdu po celíém dni dost… však rozumíte ![]()
Plyšáček na spaní, prohlížení knížky, zpívání ukolébavky… všechno bere jako hru, i když to dělám v klidu, aby ji to uklidnilo… pro ni je to hra… ![]()
Každý si musí poradit sám podle svého mimča, ale budu ráda, když napíšete vaše osvědčené rituálky…
![]()
Ahoj. Starší dcera je odmalička nespavec, v tomhle věku jsmem uspávali tak, že jsme ji položili do postýlky, dali dudlíček a leželi vedle ní tak dlouho, dokud neusnula. Na její smích, povídání atp jsme nereagovali, ale museli jsme tam být, páč jinak řvala a řvala a řvala. Pokud řvala i v naší přítomnosti, odcházeli jsme a přišli za chvíli. To se pak většinou uklidnila. Někdy bylo potřeba přitom držet za ručičku nebo hladit po tvářičce.
hkac píše:
Ahoj. Starší dcera je odmalička nespavec, v tomhle věku jsmem uspávali tak, že jsme ji položili do postýlky, dali dudlíček a leželi vedle ní tak dlouho, dokud neusnula. Na její smích, povídání atp jsme nereagovali, ale museli jsme tam být, páč jinak řvala a řvala a řvala. Pokud řvala i v naší přítomnosti, odcházeli jsme a přišli za chvíli. To se pak většinou uklidnila. Někdy bylo potřeba přitom držet za ručičku nebo hladit po tvářičce.
Přesně tohle jsem poslední dva večery absolvovala, ale trvalo to víc než hodinu… usne skoro ve 21h., ráno vstává už před 6h. a po obědě spí hodinku… nic, moc… ![]()
Já na její mluvení atd. taky nereaguji - dám ležet, dudlík, řeknu: udělej hají, spinkej… ani nerozsvěcuji světlo… ale ona si snad stokrát sedne…baví se tím… - včera jsem odešla a nechala ji trochu poplakat, i když je mi to „proti srsti“
Ahoj náš malej(15m)taky sám neusne,musím být u něho a ještě k tomu mu musím houpat prdelkou
takhle jsem si ho naučila,protože nechtěl vůbec spinkat.Ale nevadí mi to,do deseti minut spinká ![]()
3HE píše:hkac píše:Přesně tohle jsem poslední dva večery absolvovala, ale trvalo to víc než hodinu… usne skoro ve 21h., ráno vstává už před 6h. a po obědě spí hodinku… nic, moc…
Tohle moc dobře znám
(však jsem nikde nepsala, že usnula hned
). Ona jako malá spávala jen od 2h do 6h a přes den téměř vůbec, takže když kolem toho 18. měsíce začala spát víc (tj cca od 22h do 6h), byla jsme ráda i přesto, že uspávání bývalo i na hodiny. Ale neboj, bude líp
.
Proč by usínala, když si s ní maminka tak hezky hraje?
Nic ve zlém, děláš to v nejlepším úmyslu
Přestaň s tím, nakoj nejpozději 30min před spaním a pak si udělejte krátký rituál, třeba 2 krátké ukolébavky nebo básničky, ulož ji, pohlaď, přikryj a řekni třeba „spinkej, dobrou noc zlatíčko“, pohlaď a dej najevo, že se bude spát a zhasni. Seď u ní, ale schovaná (přehodím přes přední část postýlky malou deku) a když se malá chystala protestovat, tiše jsem řekla „maminka je tady, spinkej“ Bylo to jen o mé trpělivosti a jejím naučení jak usínat sama a trvalo to pár dní. Teď už stačí jen po uložení rovnou odejít a zavřít dveře. Sem tam někdy zaplače, hned tam jdu, znovu přikryju, řeknu „spinkej honem miláčku“ a odcházím. Pokud moc plače, krátce pochovám, obvykle jí bolí bříško.
Háta_x píše:
Proč by usínala, když si s ní maminka tak hezky hraje?Nic ve zlém, děláš to v nejlepším úmyslu
Přestaň s tím, nakoj nejpozději 30min před spaním a pak si udělejte krátký rituál, třeba 2 krátké ukolébavky nebo básničky, ulož ji, pohlaď, přikryj a řekni třeba „spinkej, dobrou noc zlatíčko“, pohlaď a dej najevo, že se bude spát a zhasni. Seď u ní, ale schovaná (přehodím přes přední část postýlky malou deku) a když se malá chystala protestovat, tiše jsem řekla „maminka je tady, spinkej“ Bylo to jen o mé trpělivosti a jejím naučení jak usínat sama a trvalo to pár dní. Teď už stačí jen po uložení rovnou odejít a zavřít dveře. Sem tam někdy zaplače, hned tam jdu, znovu přikryju, řeknu „spinkej honem miláčku“ a odcházím. Pokud moc plače, krátce pochovám, obvykle jí bolí bříško.
Asi jsi špatně četla… já taky nic ve zlém… ale já si s ní nehraji, mám zhasnuto a ležím ve své posteli…
Ve dne brečí, když odejdu jen do vedlejší místnosti… sama v ložnici… to by brečela…
Ahoj, momentálně taky máme období, kdy nechce jít spát, i když je unavený. Chodí spát kolem osmé po mlíčku, dám mlíčko, když nechce nechce… a jde do postýlky, pak nastane vztekací fáze, která, pokud pokračuje i za mé přítomnosti, tak z pokoje odcházím a vracím se za tři až pět minut podle intenzity řevu a mých nervů
Jakmile jsem u něj, lehá si a do pěti deseti minut spí - hladím nebo prostě jen jsem s ním. Dřív to bylo stejné jen bez toho vztekání
Má skoro 19 měsíců. Tak nevím jestli jsem pomohla
Hodinu uspávat bych asi nezvládla…
Zuzz píše:
Ahoj, momentálně taky máme období, kdy nechce jít spát, i když je unavený. Chodí spát kolem osmé po mlíčku, dám mlíčko, když nechce nechce… a jde do postýlky, pak nastane vztekací fáze, která, pokud pokračuje i za mé přítomnosti, tak z pokoje odcházím a vracím se za tři až pět minut podle intenzity řevu a mých nervůJakmile jsem u něj, lehá si a do pěti deseti minut spí - hladím nebo prostě jen jsem s ním. Dřív to bylo stejné jen bez toho vztekání
Má skoro 19 měsíců. Tak nevím jestli jsem pomohla
Hodinu uspávat bych asi nezvládla…
Ale jo, pomohla, aspoň vím, že to nemáme jen my ![]()
Asi si tyx děti musí projít určitými fázemi, aby zjistili, že s námi stejně nehnou… a pravidla dáváme my… ![]()
Ahoj, já uspávám tak, že malou houpu na kolenou a zpívám, pokud je unavená tak za chvíli usne, když neusne do 10 min, necham ji chvilku pohrát a zkusim to později, většinou už ale vim kdy jí dát spát, podle toho do kolika spala odpoledne, když ji nechám v postýlce nebo si s ní třeba lehnu do velké postele, tak neusne, kolikrát už má oči jak Číňánek, ale spát nebude, prostě ji musim uhoupat, zajímavý je, že v poledne jí stačí položit a usne sama, ale večer ani náhodou.
evakra píše:
Ahoj, já uspávám tak, že malou houpu na kolenou a zpívám, pokud je unavená tak za chvíli usne, když neusne do 10 min, necham ji chvilku pohrát a zkusim to později, většinou už ale vim kdy jí dát spát, podle toho do kolika spala odpoledne, když ji nechám v postýlce nebo si s ní třeba lehnu do velké postele, tak neusne, kolikrát už má oči jak Číňánek, ale spát nebude, prostě ji musim uhoupat, zajímavý je, že v poledne jí stačí položit a usne sama, ale večer ani náhodou.
No, já jsem taky uhoupala na kolenou a usínala do 5min., ale začala s tím spaním zlobit… taky už poznám, kdy se jí chce spát…, ale ona se prostě nechce smířit s tím, že už končí den
chvíli pohrát a zkusit to znova dělám jen vyjímečně, protože mám strach, aby tona mě nezkoušela často a pak budeme chodit do ložnice a z ložnice pořád…