Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Zdravím všechny a prosím o další radu. Začala jsem vybírat peřinky a povlečení do postýlky a nějak se neumím rozhodnout, jaký rozměr koupit. Jestli peřinku 120×90 cm nebo 135×100 cm? Co myslíte vy? Jaký máte rozměr nebo co byste poradily do postýlky 120×60 cm? Vím, že ta věší peřinky mrňouskovi déle vydrží, ale není zbytečně velká pro novorozeně?
Já osobně měla tu menší, teda 120×90 a mladej jí měl až skoro do 3 let. Byla jsem spokojená.
Máme 120 na 90cm a je to velké hodně. Když byl náš prcek hodně maličkej, tak jí měl až do téměř tří měsíců složenou napůl. Teď ji má už normálně a je jí opravdu plná postel. Podle mě je to dostačující, to dítě stejně není přikryté od hlavy, ale až minimálně od hrudníku nebo pasu.
My máme taky 12090 - fakt je to dost velké, ale zase třeba povlečení, které jsem kde viděla (běžně v obchodě) byly většinou v rozměrech 13590, ty menší jsem moc neviděla a nechávala jsem si je šít. Tak já osobně, kdybych kupovala znova, tak si koupím tu větší, kvůli tomu povlečení
vadí mi, když tu peřinku obleču do toho většího povlečení (jedno jsme dostali) a ona tam lítá.
Já mám obě, ale pužívám 130×100 cm, protže jsme dostali krásné povlečení, ale 120X 90 stačí, malá stejně do 10 měsíců spala v pytli.
Já budu pořizovat 125×110 (tuším, je to rozměr Ikea), protože se mi líbí jejich povlečení. Navíc syn se ve spánku dost hýbe, taže jsem vždycky ráda, když ho můžu nějakým volným cípem přikrýt… Ale pořizuju peřinku až teď, na miminko jsme jí neměli, buď spal v zavinovačce nebo ve spacím pytli, na léto jsem potáhla složenou flísovou deku. Ve všem by mu bylo horko.