Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahojte holky,
našemu chlapečkovi je rok a 2 týdny a cca před týdnem ho začalxy trápit noční děsy. Teda alespoň si myslím, že je to ono. Vzbudí se obvykle tak kolem půlnoci až jedné ráno a strašně řve. Sedí v postýlce se zavřenýma očima a když ho vytáhnu a chci pochovat, tak se vzpouzí, vzpírá, nechce se chovat, nosit, lehnout si s náma do postele, tak prvních 10 minut prostě nepomáhá nic. Pak se úplně probere a uklidní se, ale zase pak prostě nechce sám usnout. Takhle se trápíme kolikrát i 2 hodiny. Nemáte nějaké tipy, jak tohle období co nejsnáze překonat? A co nejvíce zabíralo u vás? Děkuji za každou radu, už začínám být zoufalá.. ![]()
ahoj, vůbec nic o tom nevím tak budu jen tipovat. Nemá přes den třeba až příliš mnoho podnětů? Nejsou doma nějaké problémy které by dělaly hustou atmosféru? Jinak hned se ho snažit úplně probudit. Kuba něco podobného občas mívá taky ale ne tak silně jako tvůj syn. Poslední dobou se mi v noci často budí a pláče ale zase přestane a spinká během chvilky. Vyloženě nějaký záchvat měl zatím jen asi dvakrát, a to jsem ho musela fakt úplně probral aby mu došlo kde je a co se děje, že je vše ok.
Ahoj tak nase mala tohle mivala kdyz byla mensi taky, obcas se stava i dnes (v 5-ti letech) ze se v noci zbudi a rve, jako by byla v tranzu, po chvili otevre oci kouka na me neco ji rikam a uklidnuju ale spusti opet rev jak kdybych tam nebyla ja ale nejaka prisera
, u nasi mlady pomuze oplachnuti obliceje studenou vodou a proste na tvrdo vzbudit, to pak vubec nevi ze se neco delo ![]()
Nedavno to bylo v Sama doma, spánková doktorka říkala, že pokud dítě spí, nemá se nikdy budit. Ono si to nepamatuje, trpí tím v tu chvíli jen rodiče. Pokud je při nočním děsu vzhůru, pak se má konejšit a klidně i pochovat, aby se uklidnilo. Každé to má maličko jiný název, ale přesně si to nepamatuju. Zkus pohledat na ČT webu, budou to mít v tématu týdne.
to znám, náš malý tím trpěl cca od 1 do 2.5 let s přestávkama, On je teda citlivější dítko, od mala s různýma problémama, momentálně jsme se dobrali k diagnoze ADHD hlavně emoční labilita. Určitě násilně nebudit, snažit se uklidnit, nám to teda moc nešlo, ještě byl problém s pravidelným brečením po probuzení. Ale moc nám pomohla homeopatika Sedalia, už nepamatuju přesně, ale bral navečer 2,5 ml, cca tak po tech dnech přišlo zklidnění a „relativní“ pohoda, pokud jsem po nějakém čase vysadila, do týdne to tu bylo zas. S doktorkou jsme měli domluvené, že to může brát dlouhodobě a časem zkoušet vysazení, případně zase nasadit. Někomu to pomáhá, někomu ne, ale za vyzkoušení nic nedáte.
aha tak to se omlouvám, no nevim když to dítě má vyloženě hysterák ze spaní tak nebudit mi přijde divné
ale jak jsem říkala vůbec nic o tom nevím.. Kubu nebudím jen když fakt jen pobrekává, to hned přejde a spí v pohodě dál ![]()
Malá je měla taky, bylo to fakt děsný, mlátila okolo sebe ručičkama, ječela, sousedi bušili do topení, hrůza. Taky jsem četla, že nebudit, ale po dvaceti minutách jsem budila
Rozsvítila jsem si v kuchyni malé světlo a vzala ji tam, ona se probrala a byla dobrá, za chviličku zase usnula.
Noční děsy se obvykle vyskytnou 3-4 hodiny po usnutí, při přechodu z jedné fáze spánku do druhé, v podstatě se v tom přechodu zasekne. Nesouvisí s přemírou zážitků. Ale můžu ti říct, že Kačenku přestaly trápit, když jsme upravili spánkový režim, zrušily noční kojení, vstávačky ve tři a podobně… Držím palce, ať také brzy přejdou, je to fakt o nervy. ![]()
tak my si tím prošli asi taky, malej řval a koukal na mě, takže já rozsvítila velký světlo, vytáhla ho z postele, pochovala a pak s ním šla na záchod, pak lehnul a spal a ráno nic nevěděl, přešlo to samo. uklidňování vůbec nepomáhalo, řval ještě víc. teď už ani nemluví ze spaní, asi ho odkrvila škola ![]()
Ahoj mám 18m syna a trápíme se kvůli tomu taky už měsíc den co den.nejhorší je že on se ráno pak vzbudí a je čilej a vyspalej jak kdyby prospal celou noc a já padám na hubu protože sem nevyspalá.Budí se mi kolem 2hod ranní a řve jako na lesy,napne se jako luk a nemůžu ho vzbudit,a když se mi to konečně povede tak je úplně mimo,oči vyvalený a to pak trvá cca půl hodiny než usne.paní doktorka mi na to řekla že musíme vydržet,že to někdy trvá až do 5let věku dítětě.Já se jen modlím aby ho to opusztilo už brzy.
Mam rocni holcicku a uz treti den strasne place pred spanim. Je unavena, ale najednou spusti takovej hysterak. nejde ji utisit.chci ji chovat - vzpouzi se, propina do luku, div mi nevypadne z naruce. vezmu si ji k sobe do postele - zacne sebou mlatit a rve. Je to hrozny, kdyz nevim jak ji mam pomoct a ani si pomoct nenecha. navic jak hysterci, tak uz se dneska bouchla do hlavy, takze to mela teprv duvod k revu.za ty tri dny jsem toho zkusila uz hodne, ale bez uspechu.pres den spinka v pohode, jako vzdycky
uz ted se desim zitrejsi noci. prozival to taky nekdo s mimcem? zabralo neco? zitra jeste zkusim satek…to uz je opravdu posledni moznost ![]()
@mrs.gendy no tak muj 10,5 mesicni syn to mel vcera. Koupala jsem ho, zuzlal si hrebinek na vlasky, dali jsme ho do postylky, kde vetsinou usina u flasky, kdyz uz je fest unaveny behem koupani. Polozili jsme ho, on furt ten kartacek na vlasky v ruce, podavali jsme mu flasku, pustil kartacek, vzal flasku, ale jakmile videl, ze mu beru ten kartacek, spustil takovy hysterak, jako nikdy. Hazel rukama, nohama, rudnul, rval jak tur. Ale ten kartacek mu nemuzu nechat, jsou tam ty stetinky, ktere semtam opadavaji… no hruza, rostou mu 4 dvojky najednou, ale nikdy se nam tohle jeste nestalo. Uvidime dneska, kazdopadne kartac schovavam ![]()
Jenze mala takhle spousti bez duvodne. aspon se mi to zda. vzdycky usinala v pohode sama pripadne jsem nekdy sla s ni. ale hlavne nikdy tak nejecela ![]()
Ahoj, nevím zda je tato diskuze ještě aktuální, ale zkusím to. Mám 13 měsíčního syna. Už týden jo trápí noční děsy. Každou noc vydrží i dvě hodiny brečet a křičet. Přitom je vidět, že se snaží zase usnout, občas si lehne, ale hned zase výletů a zase křičí. Máte někdo stejný problém? Nevím zda je to normální, když to má takhle každý den.