Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
To bohuzel nejde. Kdyz se o to v porodnici pokusili, nic neteklo. Mam strach, abych tam nemela uz zanet. Pekelne to boli. ![]()
@Anonymní píše:
To bohuzel nejde. Kdyz se o to v porodnici pokusili, nic neteklo. Mam strach, abych tam nemela uz zanet. Pekelne to boli.
tak to už se možná bude rozjiždět ale každopádně zkus odsávat, čím častěji tím rychleji se to rozběhne, nejde to zkusit jen jednoua říct že to nejde
Neboj, vlez do sprchy a osprchuj si prsa co nejvíc teplou vodou, min 10 min. i víc, spustí se ti mlíko, rozmasíruj jakoby ty zatvrdliny kolem dvorců a postupně jakoby z těch dvorců odstříkej mlíko, až to kolem brad. změkne tak půjde kojit, já to měla taky a malá mi nemohla prso kvůli tomu chytnout a furt se pouštěla, já jsem to nevěděla, musíš to dělat před každým kojením, já namočila v horké vodě plínu, udělala obklad, odstříkala a pak jsem mohla kojit, za pár dnů už to pomine a tvorba mlíka se upraví, když budeš něco ohledně kojení potřebovat napiš klidně do SZ, je dobře, že kojíš, já malou přes velké obtíže při prvním těhu kojila do 1roku a druhé dítko 2 roky, je to ze začátku boj, i mimi se usí naučit jak pít, ze začátku to hodně bolí, kdyby jsi měla zánět, tak máš hotečku. Držím palce!
Dá se i ručně, prostě mačkat a jakoby dojit (pardon za výraz). A nahrat, půjde to líp.
Já asi nechápu otázku. „Nemůžu kojit“ znamená, že se ti ještě nerozjela laktace? Že se mléko nespouští? Že dítě odmítá? Leží v inkubátoru? Nebo že z nějakých zdravotních či jiných důvodů svoje mléko dítěti dávat nechceš/nemůžeš?
Je to stav trvalý nebo dočasný? Jak dlouho jsi od porodu?
Napsalas tu otázku tak stručně, že z toho vůbec není jasné, jestli chceš laktaci rozjet nebo naopak zastavit nebo jestli jenom řešíš, jak ulevit prsům, když třeba den kojení vynecháš kvůli lékařskému zákroku. Můžeš to rozvést?
Tak to trochu rozvinu. Mala se narodila ted v sobotu. Pravy prso odmita uplne, vubec se k nemu nechce prisat. Mam vpacenou bradavku a ani kloboucek nepomaha. K levymu se sice prisaje, ale desne to boli a moc nevytahne. V porodnici jsem jeste musela davat dokrm, aby nemela hlad. Nemuzu kojit melo byt spise napsany nejde mi kojit. A dnes nas pustili domu, pac s prikrmem krasne pribrala.
@Dundie Jestli to bolí, tak zkontrolovat, zda už nejsou ragády, zkontrolovat správné přiložení/techniku. Teda pokud to není takové to bolení, než se bradavky trochu oběhají.
Starší děti jsi kojila?
Jsi 3.den po porodu, to je opravdu hodně brzo, laktace se teprve rozjíždí a malá settaké postupne učí, jak pít.
Nabízela bych často prso, postupne se to zlepší. Můžeš zkusit odsat - ručně, el. odsavackou.. a pak to nakrmit. Nebo ostříhat ať jí jde prso lépe chytit a přiložit
Nemůžu kojit a nejde kojit je velkej rozdíl! Jestli kojit chceš, ale nejde to, rozhodně je potřeba přikládat co nejčastěji. Jste doma chvíli, musíte obě trénovat. A jestliže jsi rozhodnutá pro umělé mléko, můžeš zajít k lékaři pro prášky na zastavení laktace.
Jinak k tomu odstříkávání a odsávání. Mně to třeba nešlo vůbec a nikdy. Oba kluky jsem bez problémů kojila přes sedm měsíců, ale jakmile došlo na přeplnění prsů a chtěla jsem se toho zbavit, nepomáhalo nic. Odsávačka, sprcha, růčo, nic
. Kolikrát jsem mimino nechávala odpít pár hltů, i když bylo po jídle a viditelně nemělo hlad. Prostě pro úlevu…
Škoda, přijde mi to jako zbytečně zmařené kojení. Místo cpaní dokrmu tě měli nechat v porodnici o den déle a pomoct ti s kojením. Dítko je sotva narozené a musí se naučit sát efektivně. Vím o čem mluvím, vpáčené bradavky mám taky, malá si je krásně vytáhla. Prsa se mi pořádně nalila až čtvrtý den po porodu. To jedno hodně nalité malá taky zpočátku odmítala, ale prostě jsem ji k němu vytrvale přikládala a mezitím odsávala, ať nemám zánět. Jinak mě taky zpočátku kojení dost bolelo, byla jsem z toho na nervy, protože jsem všude četla, že kojení nebolí…houby, bolest byla velká, ale pak se to upravilo, bradavky si zvykly. Co laktační poradkyně. Může ti i půjčit odsávačku nebo zkus nahřát ve sprše a odstříkat.
Poradite mi nekdo?