Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Manžel mi vždy říká - jsi přespalá, nadmíru odpočatá, takže tak. ![]()
(chtěla jsem dát citovat a přidat komentář, mimoto jsem si původní smazala editací, tak se omlouvám)
Příspěvek upraven 02.07.16 v 08:14
TO vypadá, jako když Tě něco trápí. Máš třeba nějaké strachy týkající se práce?
Doma všechno v poho? O čem přemýšlíš, když nemůžeš spát? Jinak občas se stává s antidepresivy při špatném dávkování právě ta nespavost. Probrala bych to s mudr.
@Fassatka prave ze premzslim co bude v praci a tak a neumim to z te hlavy dostat…snazim se
Zatrolená psychika… znám ze svého okolí - jak je větší zátěž v práci, jedou probdělé noci jedna za druhou. Antidepky fajn, ale dokud nevyřešíte problém, nehnete se z místa… vemte papír a rozpitvejte metodoou volných asociací, co vás všechno trápí a zhodnoťte - jde s jednotlivými problémy něco udělat? Lze se na ně vykašlat? Změna práce? Změna úvazku? Změna celého životního stylu včetně místa bydliště? Zasněte se, jak by to vypadalo, kdybyste byla v klidu a šťastná (a zároveň zabezpečená) a podnikejte kroky - rychle nebo pomalu, ze dne na den nebo si dejte třeba rok… uvažujte střízlivě, ale cílevědomě…
Protože dnes nespíte, za rok si půjdete pro prášky třeba na štítnou žlázu, za pět let se rozsypete s roztroušenou sklerózou, záleží, jakým směrem se vaše psychosomatika vydá… a pokud berete AD, pozitivní cesta to nebude…
Držím palce, bude to dobré ![]()
Já jsem měla se spaním a usínáním vždycky problém, už odmala.
Nejvíc mi asi pomohlo nastavení pevného režimu - chodím spát stále zhruba ve stejnou dobu a vstávala jsem až donedávna (než jsem nastoupila do práce) taky pořád stejně. Dřív jsem to pytlíkovala různě, jednou jsem šla spát v 10, podruhé ve 2, vstávala jsem někdy v šest, o víkendu třeba v 11, klidně jsem si šla ve 2 odpoledne lehnout, spala do 5 a ještě ve 2 koukala do stropu
Co jsem s manželem ve společné domácnosti, tak víkendy a všední dny v tomto takřka nerozlišujeme (teď nám v tom vydatně pomáhají děti
) ![]()
Samozřejmě když je třeba nějaká akce, tak jdeme spát déle, ale to je jednou za čas.
Další věc, co by se neměla, je čtení a „válení“ v posteli. Naučit se, že v posteli se spí, netráví se tam dlouhý čas bděním.
Samozřejmě večer nepít a nejíst nic povzbuzujícího (kofein a tak podobně, na mě třeba v tomto působí zelený čaj).
Někde jsem četla i tip, že by si člověk měl večer v klidu sednout, shrnout si den, případně se připravit na další den (rozmyslet si, co je potřeba udělat, vyřídit, stihnout, klidně si to i napsat), aby se trochu vyčistila hlava. Nebo si vytvořit nějaký rituál na zklidnění, já nevím, třeba si vyšetřit půl hodinu před spaním na šálek meduňkového čaje a lehkou četbu (v křesle, ne v posteli
)
Jak vidíš, řešila jsem to poměrně dost a hodně jsem toho zkoušela
Nejvíc fakt pomohl ten režim. Zpočátku jsem remcala, že má manžel budík každý den na půl sedmou, ale má to fakt hodně do sebe
![]()
Jste v psychoterapii anebo jen berete prášky? Prášky tlumí největší problémy, ale abyste se naučila fungovat jinak a lépe a nebo třeba nějaká relaxační cvičení, co vám pomohou lépe spát, tak je potřeba vstoupit do dlouhodobé, systematické psychoterapie.
Než si někoho najdete a než vás vezme, tak zatím zkuste dodržovat co nejvíce z pravidel spánkové hygieny - zejména dostatek pohybu a žádné obrazovky alepso%n 3 hodiny před usnutím, ideálně ne po západu slunce.
Ráda se přidám do diskuse. Mám po mateřské novou práci, je to pro mě záhul a stres a já prostě nespím. Dřív jsem to nikdy nezažila
. Přitom je to vysněná práce, na zkrácený a flexibilní úvazek, babička pomáhá, mám to bez dojíždění, skvělý kolektiv ALE hodně učení, hodně stresu a výbušný šéf. Bude mi 40 prošla jsem několika pracemi, ale tyhle stavy jsem nezažila. A bez spánku dělám chyby je to o to horrší
jak z toho ven? Mimochodem 2 lidi z 15 zaměstnanců mají za sebou nádorová onemocnění
všichni víme, že tam nějaká souvislost bude. Ale vykašlat se na práci se mi zatím nechce, to že mi vycházejí vstříc, abych to mohla skloubit s rodinou je pro mě největší bonus.
@wercuska je to o prioritách, co chcete, čeho se bojíte, co si k sobě dovolíte… pokud se dovedete časem přenést nad negativa výše zmíněná, je to určitě super vysněná práce… pokud ne, zas tak skvěle bych to neviděla… ono vás to časem dožene a pak budete muset jednat… kvůli zdraví a třeba i přežití (píšete o nádorových onemocněních). A jeden raplý šéf a stres dovede podělat i ten nejlepší job na světě…
Taky máte někdo někdy takový pocit ze celou noc nezamhouřite oci a nepíte celou noc…porad se vrtím slyším každou blbost ale manžel mi tvrdí že spím jako pařez…jako ne že bzch cumela s otevřenýma očima vím že je mám celou noc zavřený ale mam pocit že nespím…asi blazen co???
Zkuste třeba Persen, je to přírodní, a funguje to, dále je skvělý čaj z meduňky a máty, mi na spaní a uklidnění pomohl Grandaxin (na předpis) nebo homeopatika Gelsemium, jsou to takové bonbonky maličké, jako antiperle.
Prasky na spani nechci beru antiderpesiva @Burj Chalifa chtela bych spat normalne kdyz jsem spala normalne do ted a o vikendu spim taky jako zabita proc to nejde kdyz mam vstavat do prace…
@Anonymní píše:
Taky máte někdo někdy takový pocit ze celou noc nezamhouřite oci a nepíte celou noc…porad se vrtím slyším každou blbost ale manžel mi tvrdí že spím jako pařez…jako ne že bzch cumela s otevřenýma očima vím že je mám celou noc zavřený ale mam pocit že nespím…asi blazen co???
Jo, stává se mi to, u mě to bývá klasická cestovní horečka, bojím se, že zaspím a nestihnu vlak/autobus. Když jsem byla na VŠ, tak vždycky celé září jsem z neděle na pondělí nemohla spát
Po pár týdnech to vždycky přestalo, jakmile jsem si znovu zvykla na dojížděcí režim. Radu bohužel asi nemám
Leda jak už jsem psala - večer si všechno připravit na následující den, rozmyslet si, co je potřeba udělat/zařídit a tím si trochu vyčistit hlavu. Já jsem teď taky nastoupila do práce a radši si večer všechno schystám (věci do kabelky, oblečení, svačinu) a jdu spát s tím, že i kdybych náhodou ráno zaspala, tak jsem schopná být do 5 minut z baráku a nic nezapomenout. A spím dobře ![]()
Ahoj potřebuju radu nebo zkušenost…nemuzu spat respektive jakmile vim ze musim rano nekam jit a fungovat a vstavat nemuzu spat o vikendu kdyz nikam nemusim tak krasne vecer usnu ani nevim jak a spim celou noc ale v tydnu vstavani do prace je katastrofa jsem schopna celou noc opravdu probdit a mam pocit ze vubec nespim a porad koukam na hodiny a pak je to jeste horsi…manzel mi treba rika ze jsem spala ale ja mam pocit ze ne slysim spadnout na zem jak se rika i blby spendlik…uz si nevim rady jsem z toho zoufala a unavena…beru i antidepresiva