Léčba boreliózy atb

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
7
30.6.16 14:44

Léčba boreliózy atb

Zdravím..
Sice už dcera není malé dítě ale pořádná kobyla (17) chci se zeptat.. V neděli jsem dceru vezla na pohotovost s flekem po přisátí klíštěte (klasika, červený pupínek bíle zasazený do červeného fleku). Paní doktorka bez váhání napsala Sumamed na 3 dny, s tím že naše dětská ráno upraví dávky. Dostali jsme přidáno dalších 6 dní Sumamedu. :zed: Ale nevím, příjde mi 7 dní na boreliozu strašně málo.. Všude píšou jak minimálně měsích a že krátkodobá léčba nemusí pomoct a jsou s tím problémy na celý život.. Tak se chci zeptat nemáte s tím někdo zkušenosti? Jak probíhala u vás léčba, jak dlouho, čím a tak? :nevim: Jsem z toho celá vyklepaná :roll:

• načítám...

Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat

Reakce:

Velikost písma:
8112
30.6.16 15:05

Chlap taky měl nejdřív na 3 dny ( vzala krev a dala atb ) a po pozitivním výsledků atb na max 7 dni :think:, potom měl asi 2× kontrolní odběr ( po skončení atb a po půl roce, ten po skončení atb už nevím přesně kdy byl, ale oba už byly negativní ).

• načítám...
270
30.6.16 15:08

Moje 5letá dostala ATB na tři týdny - bere 2× denně ZINNAT 250mg. Všude jsem se dočetla, že se doporučuje minimálně měsíc, když je bor. v této první fázi. Také jsme přišly s typickým flekem (asi 10 dní po přisátí). Resp. doktorka řekla na tři týdny, ale předepsala nám množství, že to vyjde na 4 týdny, takže nevím, jestli se jen přeřekla, každopádně jí to budu dávat ty 4 týdny.
7 dní mi přijde taky málo. Minimálně bych to na Tvém místě zkonzultovala ještě s jiným doktorem, třeba Ti potvrdí, že je to takto ok, možná ale bude mít jiný názor. Ty pozdní následky za to nestojí a nyní máte jedinečnou a možná jedinou šanci na vyléčení - v těch pozdějších stádiích těžko. Já jsem s ATB velmi opatrná a téměř na nic je nedávám, ale v tomto případě se mi fakt riskovat nechce.

• načítám...
7527
30.6.16 15:10

Moje mama mela borelku 2×, uz nevim co brala za ATB, ale po prvnim klisteti je mela taky tusim ten tyden, ale stim, ze ji delali krevni testy zda je to prelecene nebo ne. U druheho to uz byl i pocatecni pruneh docela masakr a ATB brala skoro 2 mesice. Pokud se ti neco nezda, zkuz se obratit na specializovane pracoviste kde se timto zabyvaji. Jinak pokud to nemas daleko, vim ze v Praze na Karlove namesti na klinice delal nejaky docent vyzkum jaky vliv ma borelioza na celkovy stav pacienta. Mozna kdybys kontaktovala primo nemocnici dokazali by te na nej odkazat jestli by ji vzal do studie. Bude nejakou dobu pod kontrolou lepsi nez u detske. Vim ze daval holtera a delal peclivejsi krevni testy. Ale je pravda, ze to je uz minimalne 10 let co tam mama dojizdela

• načítám...
270
30.6.16 15:11

Hodně jsem si početla tady a tam všude píšou minimálně o tom měsíci.
http://www.borelioza.cz/
Pak jsem ještě našla nějaké doporučení pro ČR a tam se uvádělo minimálně 14 dní. Ale nevím, jestli nejsou třeba nějaké ještě novější poznatky.

Dceři flek zmizel asi po týdnu. Krev jí brala hned a pak ještě bude brát po dobrání. Dál nevím.

• načítám...
28555
30.6.16 15:12

Malý ted dostal sumamed na 10 dnů. Taky se divím, že tak málo, ale jdeme potom ještě na kontrolní odběry, tak snad to bude dobrý

• načítám...
11482
30.6.16 15:13

@babuna15 Dceři je 17 let? to už se postupuje prakticky jako u dospělých. Jednak bych nechala nabrat protilátky, a jednak léčba by měla probíhat min 3, lépe 4 týdny. Třeba Doxycyklin 200 po 12 hodinách.

• načítám...
29436
30.6.16 15:15

Syn měl ATB. na boreliózu měsíc. Bral Ospen po 8 hodinách a měl teda pouhých 9 měsíců.

• načítám...
10461
30.6.16 15:38

@babuna15 záleží na stadiu nemoci. Pokud je to první stadium, stačí kratší léčba, pokud druhé, berou se atb tři nebo čtyři týdny nitrožilně. Teda nejsem doktor, jen píšu ze zkušeností z okolí, dvě kamarádky měly první stadium, moje maminka druhé. Všechny tři měly boreliózu v posledních třech letech, že by měly nějaké následky, o tom nevím, moje mamka určitě ne a kamarádky si taky na nic nestěžují. Ale stát se to může.

• načítám...
2414
30.6.16 16:53

Já dostala Doxybene, měla jsem brát 3 týdny, jenže po 10 dnech jsem zjistila, že jsem těhotná, tak jsem je musela vysadit, a dostala jsem Zinnat na 3 týdny.

• načítám...
9163
30.6.16 17:23

Dle mě min. 3-4týdny ATB na boreliozu… je to sichr do budoucna

• načítám...
7
30.6.16 19:00

Chytli jsme nemoc na absolutním začátku, že se i doktorky divily že u dcery borelioza postupuje tak rychle (v pondělí ráno vyndané téměř nenasáté klíště, v úterý večer pohotovost a ve středu náběry u dětské) tak mě napadlo jestli není kvůli tomu krátká doba léčení.. No každopádně se radši ještě poptám, nechci nic podcenit.. :nevim:

• načítám...
7527
30.6.16 19:54

@babuna15 uvidíš dle dalších náběrů, pokud by se v krvi neprojevila, tak by to mělo stačit, podchytili jste to dost včas, Jak jsem psala, máma jí měla 2×, poprvé měla léčbu podobnou jako tvoje dcera a chodila na kontrolní náběry a když byla půl roku čistá, tak v pohodě. Druhé klíště chytila s odstupem 5ti let a tam to teda byla jízda a bohužel lékaři i přes lumbálku neudělali testy na neuroboreliozu a tam tedy následky zůstali

• načítám...
7947
30.6.16 20:43

Jak je flek velký? Pokud vznikl hned po vyndání klíštěte, tak to bude spíš lokální reakce na klíště a ne borelioza. Borelioza se projevuje flekem s odstupem týdně až 14 dní, který je minimálně 5cm v průměru (někde se udávají i 2cm), může být lehce vyvýšený oproti okolí a často bývá od středu vybledlý. Odběry nemá smysl dělat takhle brzo, pozitivní bývají až po 6 týdnech (někdy po 3 týdnech, ale to je naprosté minimum). Léčba Azitromycinem po dobu 6 dní (případně 5 - 1. den 1000mg, poté 500mg) je dle doporučení dostačující.

• načítám...
7947
30.6.16 20:48

http://www.infekce.cz/DoporLB11.htm
toto je doporučený postup pro diagnostiku a léčbu boreliozy vydaný českou společností infekčního lékařství.

• načítám...

Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Krém

• (4) + 140 recenzí

Dětská mast

• (4) + 115 recenzí

K2 Complex

• (4.8) + 80 recenzí

Poradna očního lékaře