Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Já teda nevím jestli je Honzík nenažranej, ale mám ten pocit.
Zkouším se zavist nějakej režim a chtěkla bych aby to vypadalo takhle 08:00 budíček, mlíko
11:00 mlíko
14:00 příkrm
17:00 přesnídávka
20:00 kaše
Vypadá to tak
Budíček mezi 8 - 9, dostane 150ml mlíka, klidně by zvládl i víc, v 11 zase 150ml (mezitím si ještě občas vyřve mlíko, ale dám jen 90ml), ve 2 příkrm (125g) + opět chce mlíko 150ml - kdybych dala třeba 300ml, klidně to vyžahne. V 5 mlíko 150ml a přesnídávka Hami či Hipp nebo Sunárek. Sní celej Hipp i Sunárek, kterej je mnohem větší. Večer kaše 150ml a o hodinu pozfějš zase mlíko 150ml, mezi tím vším ještě mlíko kolikrát dostane, takže mnohonásobně víc než je uvedeno na obalu
Bez jídla opravdu ty 3h nevydží, v noci se budí 3krát, hodinu se kojí a pak ještě 150ml mlíka. Tak 150ka je opravdu minimum co je ochotnej teda uznat, když je míň tak řve jak tur, snažím se mu na 150ml dávat jen 3-4 odměrky, občas to zabere, ale většinou to pozná a řve. Do každýho mlíka dostává Nutriton a pije Hami 2, nutrilon a všechny jiný mlíka odmítá a nemůže se po nich vykakat. Kojení přes den taky odmítá.
Napadlo mě střídat Nutriton s přidáním rýžové kaše do mlíka, třeba vydrží dýl, ale blinká i to a trvá než to vypije a natahuje ho to…
Za poslední měsíc přibral 1150g, měsíc před tím, kdy jsme bojovali s kojením (bojkotoval) jen 520g, což taky není špatný, ale plakal a byl hrozně unavenej, často spal, tak jsme dali UM, příkrmy a je to usměvavý mimčo, ale žrout.
Máte někdo zkušenost? Jak omezit to mlíko? Já se bojím, že mu ublížím, když ho vypije tolik.
A co za jídlo v 11h??? Dávám mlíko, ale nebylo lepší taky nějakej příkrm a mlíko snižovat?
Díky moc.
Jana a žrout. 5m
A co dát víc UM? Ten váhovej přírůstek tě děsit nemusí, ono se to srovná, jak se začne pořádně hýbat. Ale pokud máš pocit, že nevydrží ani 3 hodiny a že by furt jen jedl a jedl, zkus mu dát víc
S příkrmy jsem teda začala později, chvíli to trvalo, ale je jedno, kdy začneš. Naše počátky, kdy jakžtakž malá akceptovala příkrmy (do 8měs kojená):
snídaně kojo, později UM - nebuďme troškaři, dala si 250ml (jen, co se na něj naučila)
o 2hod později přesnídávka - někdy celá, někdy část (nejdřív první lžička, pak další, popř jogurty)
cca o 2hod později oběd
o2hod později další přesnídávka
o 2hod později kaše
o hod až 2 později Um plus kojo (resp. UM) v noci.
Přesnídávky, později zavedete ovoce apod.
Na režim s jídlem je ještě asi brzy, ale asi bych zkusila zvýšit dávky toho UM.
G
Mmch mlékem nic nezkazíš, nijak neublížíš.
A třeba bude mlíkovej, ale taky se ti nakrásně může stát, že ze dne na den přestane.
G
Ahoj,
já bych mu taky klidně jídla přidala, když má chutě. Pepi měl taky zezačátku velké přírustky, taky vypil daleko víc UM než bylo doporučení na krabici, taky jsem si říkala, jestli to nepřeháním, ale přeci mu nebudu ordinovat nějakou dietu dle průměrného dítěte na krabici… na zdravém jídle jsem mu neubírala, spíš se vyhýbáme sladkostem a podobným prázdným kaloriím.
Věrka
Nikina ty si to uplne vystihla
My bojujeme s kazdou lyzickou prikrmu a o UM ani nehovorim
Najradsej by bol moj synator zaveseny na prse ![]()
Popilio nechces si na chvílku vymenit kinderka
Ja budem tvoje vykrmovat a ty moje nutit papat ![]()
Popilio, jestli on se ted nechce „najist do zasoby“, kdyz predtim mel mozna hlad… ja bych asi krmila, jak vyzaduje, taky myslim, ze mlikem nemuzes nic zkazit a pokud davas zeleninu a prvni prikrmy, urcite se casem srovna. Verim tomu, ze miminka vedej jak jist podle svych potreb.
Helenka byla az skoro do 7 mesicu plne kojena, kojila jsem dost casto a intervaly 3 hodiny mezi jidlem tedy vubec nedodrzujeme, vzdycky ji mnohem casteji. Taky mi pribrala vic jak kilo za mesic a nikdo se nad tim nepozastavoval.
Bara a Helenka 7m
Hm, ja neviem, ale mne sa zdaju 3 prikrmy na 5m dieta docela dost, to by mal s prikrmami este len zacinat, nie??
Takze skor obmedzit prikrm a namiesto toho davat UM, kolko si vypyta, kludne viac na 1 krat.
Mozno je ten typ dietata, co ma velky zaludok a potrebuje sa poriadne nasytit a potom aj dlhsie vydrzi.
Tym, ze ho poriadne nedojes, tak moze mat pernamentne hlad.
Urcite by som ho netrapila v tomto veku obmedzovanim jedla, mozno sa dojeda za ten minuly mesiac, alebo ma proste rastovy spurt.
A este ma napadol reflux, vtedy deti chcu stale mlieko, lebo ich pali hrtan, ako sa im vracia spat potrava, nemusia ani blinkat.
Ja mam tiez nejedlika, takze som rada, za kazde susto, ale kamoska ma chlapecka, ktory chce jest sustavne, ma 16kg a ku 100cm v 20m a prekracuje tabulky na 4 rocne dieta. No ale zase ma byt po kom takze asi geny. a Tucny teda nie je, skor dobre stavany ![]()
Tak netrap maleho a seba, vykasli sa na tabulky a doporucene davkovanie a nech maly pekne papka, ked mu tak chuti ![]()
Děkuji za odpovědi, já se jen bála, abych mu tím nějak neublížila, myslím tím mlíkem, u toho mě trápí, že nemá nikdy dost, i kdybych mu dala třeba půl litru a za chvilku nabídla další tak si zase vezme a to i když už třeba nemá hlad
Tak zůstaneme tak jak to je a nebudu se tím dál stresovat, hlavně, že jí.
Popilio mlíka není nikdy dost:) Ale řeš to až později. Až bude větší, tak se šikne to lehce vykompenzovat jiným jídlem, aby neměl jen mléko. Ale jinak máte čas:)
Já to řešit začala po 15měsíci, kdy malá „nutně musela vypít“ minimálně litr denně (vč kaše) a jak se nacpávala na noc. Vlastně se to všechno v pravidelných intervalech opakuje, když nám rostou zoubky. No u druhých už to snad nebude:)
G
Mám taky chlapečka jedlíka často přezdívaného Otesánek
V 3 měsících jedl 240ml x6denně, od ukončeného 4.měs jsme rychle nabíhali na příkrmy, protože ho to fakt nesytilo a ublinkával.
Hodně nám pomohlo na dopolední sváču dávat kaši, dělala mu rýžovo kukuřičnou ( teď už obilnou ) tu do vody spapal tak 180ml + do toho 1/2 velké skleničky ovocné přesnídávky ( borůvky, hrušku, broskve, meruňky od Hami ).
ráno - 250ml Nutrilonu 2
svačinka - 180ml kaše (obilní osmizrna od Nestle )+1/2 přesnídávky nebo jogurt+rohlík
oběd - 250-300 ml zeleniny, mosazeleniny ( střídám brambor, těstoviny,cizrnu)
svačina - 210ml Nutrilonu+4sušenky Hero nebo ovocná přesnídávka+rohlík či chleba, případně nastrouhám jablko+2banány
večeře - 250ml kaše (obilné od Hipp či Hami )
ahoj,
nas Vojtik je kus chlapa, a tak do 4m vypil vzdycky vic UM, nez bylo na krabici doporuceno pro jeho vek. Vzdycky jsme meli prirustky 1kg/mesic
. No a se zavedenim prikrmu pribral za posledni mesic „jen“ 200g a je spokojenej a ted za cely den vypije o 100ml UM min, nez by podle krabice mel. Ma ale dost prikrmu, takze si mylim, ze nestrada.
To jen pro ilustraci. Konkretne po dokoncem 5.m. uz Vojtik vyzadoval 2 prikrmy - polendi zeleninovy a odpoledni ovocny. Ten odpoleni ovocny jsem mu musela vzycky zahustit varenou ryzi, jahlama nebo kukurici a nebo troskou (cca 2 lzice) bezlepkove nemlecne kase. Tento rezim viz nize uz si drzime 1,5mes a zatim se vic nedozaduje:
6:00 250ml UM
9:00 180ml UM
12:15 cca 200ml hustejsi zeleninovy mix
16:00 cca 200ml ovocneho pyre zahusteneho ryzi, jahlama nebo kukurici
19:00 250ml UM
Na tvem miste bych mu do cca 6.m. dopravala UM, kolik vyzaduje a pak po tom 6.mes bych mu pridala vic tech prikrmu na ukor UM.
papani zdar!!
Inka + Vojtik
Ahoj, ja osobne si myslim, ze jen obdobi kdy vic ji, a taky jsou ted hrozna vedra,tak ma asi potrebu pit.ja minuly rok kojila v techto vedrech i kazdych 20 minut!
jinak bych mu to UM davala normalne silny.nas byl taky hrozny zrout a "dostal " se z toho. ![]()
Klíďo bych mu dala víc mléka, třeba trochu ridšího než se udává na krabičce. My máme taky doma jedlíka- ve třech měsících měl(plně kojený
) přes sedm kilo! Když jsme začaly po půl roce s příkrmy, dávala jsem mu , kolik chtěl, ale méně kalorické věci. I teď ve dvou letech (95cm-15kg) na to hledím, protože občas ho přece jen nosím a to bych se za chvíli asi ztrhala. I když babičky by mu popřály jistotně sladkostí…
Veru