Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Prosím anonym protože se stydím
syn na logo chodí od čtyř, je mu čerstvých 8 r se učí skoro dva roky a není tam ani náznak ani omylem to nevypadá jako r už se sám naučil i ř ale r nic myslím že se nenaučí
Já se R učila dva roky a jsem byla už ve škole, když se to povedlo. Pak to šlo najednou samo. Ř mi naskočilo po R úplně samo.
Brácha se učil ještě mnohem dýl.
Pokud říká správně L, R naskočí, ještě má čas. Dost prvňáčků R “neumí”. Spíš bych teda řešila ty sykavky!
Buď v klidu, opravdu to naskočí. Syn měl řeč strašnou, do školy šel jak měl, ale chyběly mu sykavky, R, Ř. R a Ř se naučil až koncem druhé třídy. Z logopedie nás vyloučili až koncem třetí třídy. Někdy ty děti potřebují čas. Taky jsme cvičili neustále, kolikrát se pak stalo, že týdny nebyla žádná změna a nejdou cvak a už to uměl.
Mam za sebou trikrat logo s detmi. Prcek tam chodil 4 roky, r naskocilo az v 9 letech, s ř jsme bojovali pak jeste dlouho. Chce to trpelivost. ![]()
Chodíme od 2 let. Td děláme od ledna. Zatím nic. Synovi je 7 let.
Podle logopedky má slabý jazyk. Syn odmítá cvičit. Ale já už nevím, co si myslet, protože to tvrdí už 3 roky. Má slabý jazyk a nenaučí se Ž, Š, Č - umí už rok. Nenaučí se L - umí už půl roku…
Staršímu trvalo R jen půl roku a to jsme preučovali ráčkování. Ale přestal říkat sykavky a ty jsme doucili až v 8 letech ![]()
My to tam taky rok „skoro měli“ a pak to přišlo
Dockas se, neboj! Jestli má básniček víc - my měli, básničky nás bavily - opakujte ty, kde jí to jde nejlíp pořád dokola. Já vždycky když jsem si vzpomněla, řekla jsem: řekni 3 básničky - v autě, na procházce,… A prostě časem to přišlo v některých slovech v těch basnickach a pak i normálně - na konci první třídy.
Syn se učil R cca od 5 let a naučil se ho v 8,5 letech o prázdninách mezi 2. a 3. třídou. Prostě mu najednou naskočilo a bylo to. Mladší syn ho neumí stále a to už má 9 a začal chodit do 3. třídy. Ze začátku to vypadalo, že mu to půjde líp jak staršímu bráchovi a stále nic. Taky jsem zvědavá, jestli se mu to povede nebo ne. Další syn se začal učit v 5,5 letech a R mu naskočilo během 2-3 měsíců aniž by se nějak extra snažil.
Nase ma 6,5 a taky ho neumi, ale vyrusta dvojjazycne.
Ja momentalne logoedii vzdala, po 3 letech cviceni delala male pokroky a vetsinou, kdyz jsme si dali od logopedie pauzu.
Anonym, stydim se
@Anonymní píše:
Nase ma 6,5 a taky ho neumi, ale vyrusta dvojjazycne.
Ja momentalne logoedii vzdala, po 3 letech cviceni delala male pokroky a vetsinou, kdyz jsme si dali od logopedie pauzu.
Anonym, stydim se
Za co se stydíš?
Holky, díky, některé jste mě trochu uklidnily, některé naopak.
další tři roky tdnkování už nedám.
no, ale nedá se nic dělat, já to vím. Jen jsem chtěla vědět, jestli i někdo na tom byl podobě a koukám, že jo.
@Chulimanga sykavky děláme taky, u těch mě to ale tak nerozčiluje. C řekne, sice ne čistě, ale je ji rozumět. Kdežto když přijde na větu s vícero R, je to hrůza.
@Anonymní píše:
Holky, díky, některé jste mě trochu uklidnily, některé naopak.další tři roky tdnkování už nedám.
no, ale nedá se nic dělat, já to vím. Jen jsem chtěla vědět, jestli i někdo na tom byl podobě a koukám, že jo.
@Chulimanga sykavky děláme taky, u těch mě to ale tak nerozčiluje. C řekne, sice ne čistě, ale je ji rozumět. Kdežto když přijde na větu s vícero R, je to hrůza.
Hele, a vy jen tdnkujete? Těch básniček je spoustu na různé skupiny - br, tr, pr, fr… Nám to třeba začalo naskakovat první ve slovech Petra, troubí a větrovka, myslím. Tam, kde po tom TR byla samohláska. Tdnka nešla tak dobře.
Taky jsme chodili od necelých 4 na logo, všechno trvalo dlouho, hlavně K, R a Ř, ty poslední zvládl až na začátku 1 třídy, ve skoro 7,5 letech.
Všechny zdravím. Asi se potřebuju jen vypovídat, nějak to na mě padlo. Třeba to měl někdo podobně a nakonec se to jeho dítě přeci jen naučilo. Dceři teď bylo 6 let a pořád neumí R ani Ř ( problém jsou i sykavky, ale to mě aspoň tak moc nežere). Z toho důvodu má i odklad. Na logo chodíme od 4 let, z toho to R děláme už rok a půl.
Nedávno jsem potkala kamarádku, jejíž dcera mluvila fakt otřesně a už i ta to zatracené R umí.
Pořád tdnkujeme a abych řekla, už mi z toho hrabě. Tdn umí dokonale, kmitá rychle, ale R nikde. Logopedka pokaždé říká, jak už to tam brzo bude, ale to říká už rok.
Holky, poraďte, Vy, které jste s tím taky bojovaly, jak jste to ty děti dokázaly naučit? Cvičíme poctivě, ale výsledek nula