Není schopná se naučit "R"

Anonymní
6.9.21 19:38

Není schopná se naučit "R"

Všechny zdravím. Asi se potřebuju jen vypovídat, nějak to na mě padlo. Třeba to měl někdo podobně a nakonec se to jeho dítě přeci jen naučilo. Dceři teď bylo 6 let a pořád neumí R ani Ř ( problém jsou i sykavky, ale to mě aspoň tak moc nežere). Z toho důvodu má i odklad. Na logo chodíme od 4 let, z toho to R děláme už rok a půl. :zed: Nedávno jsem potkala kamarádku, jejíž dcera mluvila fakt otřesně a už i ta to zatracené R umí.
Pořád tdnkujeme a abych řekla, už mi z toho hrabě. Tdn umí dokonale, kmitá rychle, ale R nikde. Logopedka pokaždé říká, jak už to tam brzo bude, ale to říká už rok.
Holky, poraďte, Vy, které jste s tím taky bojovaly, jak jste to ty děti dokázaly naučit? Cvičíme poctivě, ale výsledek nula :zed:

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Anonymní
6.9.21 19:49

Prosím anonym protože se stydím
syn na logo chodí od čtyř, je mu čerstvých 8 r se učí skoro dva roky a není tam ani náznak ani omylem to nevypadá jako r už se sám naučil i ř ale r nic myslím že se nenaučí

• Citovat
  • Upravit
4607
6.9.21 19:50

Klid… To přijde.
Kamarádky malá se naučila ve druhé třídě R.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3160
6.9.21 19:57

Já se R učila dva roky a jsem byla už ve škole, když se to povedlo. Pak to šlo najednou samo. Ř mi naskočilo po R úplně samo.
Brácha se učil ještě mnohem dýl.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
368
6.9.21 19:58

Pokud říká správně L, R naskočí, ještě má čas. Dost prvňáčků R “neumí”. Spíš bych teda řešila ty sykavky!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30317
6.9.21 19:59

Buď v klidu, opravdu to naskočí. Syn měl řeč strašnou, do školy šel jak měl, ale chyběly mu sykavky, R, Ř. R a Ř se naučil až koncem druhé třídy. Z logopedie nás vyloučili až koncem třetí třídy. Někdy ty děti potřebují čas. Taky jsme cvičili neustále, kolikrát se pak stalo, že týdny nebyla žádná změna a nejdou cvak a už to uměl.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66815
6.9.21 20:01

Mam za sebou trikrat logo s detmi. Prcek tam chodil 4 roky, r naskocilo az v 9 letech, s ř jsme bojovali pak jeste dlouho. Chce to trpelivost. :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
6.9.21 20:01

Chodíme od 2 let. Td děláme od ledna. Zatím nic. Synovi je 7 let.
Podle logopedky má slabý jazyk. Syn odmítá cvičit. Ale já už nevím, co si myslet, protože to tvrdí už 3 roky. Má slabý jazyk a nenaučí se Ž, Š, Č - umí už rok. Nenaučí se L - umí už půl roku…
Staršímu trvalo R jen půl roku a to jsme preučovali ráčkování. Ale přestal říkat sykavky a ty jsme doucili až v 8 letech :nevim:

• Citovat
  • Upravit
11267
6.9.21 20:10

My to tam taky rok „skoro měli“ a pak to přišlo :) Dockas se, neboj! Jestli má básniček víc - my měli, básničky nás bavily - opakujte ty, kde jí to jde nejlíp pořád dokola. Já vždycky když jsem si vzpomněla, řekla jsem: řekni 3 básničky - v autě, na procházce,… A prostě časem to přišlo v některých slovech v těch basnickach a pak i normálně - na konci první třídy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
58838
6.9.21 20:12

Syn se učil R cca od 5 let a naučil se ho v 8,5 letech o prázdninách mezi 2. a 3. třídou. Prostě mu najednou naskočilo a bylo to. Mladší syn ho neumí stále a to už má 9 a začal chodit do 3. třídy. Ze začátku to vypadalo, že mu to půjde líp jak staršímu bráchovi a stále nic. Taky jsem zvědavá, jestli se mu to povede nebo ne. Další syn se začal učit v 5,5 letech a R mu naskočilo během 2-3 měsíců aniž by se nějak extra snažil.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
6.9.21 20:20

Nase ma 6,5 a taky ho neumi, ale vyrusta dvojjazycne.
Ja momentalne logoedii vzdala, po 3 letech cviceni delala male pokroky a vetsinou, kdyz jsme si dali od logopedie pauzu.
Anonym, stydim se

• Citovat
  • Upravit
11267
6.9.21 20:26
@Anonymní píše:
Nase ma 6,5 a taky ho neumi, ale vyrusta dvojjazycne.
Ja momentalne logoedii vzdala, po 3 letech cviceni delala male pokroky a vetsinou, kdyz jsme si dali od logopedie pauzu.
Anonym, stydim se

Za co se stydíš?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
6.9.21 20:27

Holky, díky, některé jste mě trochu uklidnily, některé naopak. :mrgreen: další tři roky tdnkování už nedám. :zed: no, ale nedá se nic dělat, já to vím. Jen jsem chtěla vědět, jestli i někdo na tom byl podobě a koukám, že jo.
@Chulimanga sykavky děláme taky, u těch mě to ale tak nerozčiluje. C řekne, sice ne čistě, ale je ji rozumět. Kdežto když přijde na větu s vícero R, je to hrůza.

• Citovat
  • Upravit
11267
6.9.21 20:31
@Anonymní píše:
Holky, díky, některé jste mě trochu uklidnily, některé naopak. :mrgreen: další tři roky tdnkování už nedám. :zed: no, ale nedá se nic dělat, já to vím. Jen jsem chtěla vědět, jestli i někdo na tom byl podobě a koukám, že jo.
@Chulimanga sykavky děláme taky, u těch mě to ale tak nerozčiluje. C řekne, sice ne čistě, ale je ji rozumět. Kdežto když přijde na větu s vícero R, je to hrůza.

Hele, a vy jen tdnkujete? Těch básniček je spoustu na různé skupiny - br, tr, pr, fr… Nám to třeba začalo naskakovat první ve slovech Petra, troubí a větrovka, myslím. Tam, kde po tom TR byla samohláska. Tdnka nešla tak dobře.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32917
6.9.21 20:33

Taky jsme chodili od necelých 4 na logo, všechno trvalo dlouho, hlavně K, R a Ř, ty poslední zvládl až na začátku 1 třídy, ve skoro 7,5 letech.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí