Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Hezký den, prosím o radu. Jsem zaměstnaná matka samozivitelka, dítě je svěřeno do péči mě, akorát můj bývalý manžel pořád uplatňuje slevu na dítě i když nežije s námi ve společné domácnosti. Jak mám postupovat, aby mi v práci dáli slevu na dítě, když mám na ní nárok? Žádný papír byvaly mi nechce dát o tom, že slevu neuplatnuje.
Děkuji Vám moc 😇
Rozsudek o svěření dítěte do péče.. klidně se obrátit na Fú a oznámit, že dítě nežije s otcem ve společné domácnosti, tudíž nemá nárok..
Přesně tak, ty žádný papír od bývalého nepotřebuješ. Dítě zapíšeš do prohlášení, doložíš rodný list, rozsudek o svěření do péče a pokud je dítěti více než 18, tak potvrzení o studiu. Pokud znáš zaměstnavatele bývalého, pak tam pošli třeba email, že si dítě uplatňuje ty a hotovo.
Zmetek. Kdo tomu rozumíte, nelze to zadat i nějak zpětně? Že by mu finanční přikázal to vrátit a ji by to vyplatili?
Samozřejmě, že jde žádat i zpětně (3 roky) pokud splňovala podmínky a on ne. Podat daňové přiznání a oznámit na FÚ.
Že má oznámit na FÚ jsem taky psala, ale zpětně? Myslíš, že jeho obešlou a výzvou k vrácení odečtu na děti?
Je to dle mě neoprávněná daňová výhoda.
Tazatelka ( pokud splňovala podminky) si normálně podá daňové přiznání. Doloží to samé co by dokládala do práce. A klidně k tomu může doložit oznámení, že do roku 2024 uplatňoval daň. zvýhodnění ten a ten, ale neoprávněně, protože neměli společnou domácnost. A FÚ si to ověří a vyzve ho k nápravě. Jenže ono totiž spoustu maminek po rozvodu nechává dítě uplatňovat ex protože třeba nemají příjem a on jim dá půlku. Stačí se tady podívat do diskuzí.
Něco takového jsem řešila v práci (u nas pracoval jeji ex). Matka kontaktovala naši účtárnu a domluvila se přímo s nimi. Posílala jim doporučeně čestné prohlášení, že její ex nemá nárok o uplatňování slevy a nějak to pak dořešili bez něj.
@ALIPELI to lze u aktuálního roku, ale ne zpětně za roky předtím.
Nic od něj nepotřebuješ. Jestli máš kontakt na jeho zaměstnavatele tak bych jej upozornila, že od…nemá nárok na slevu na dítě, že to možná „zapomněl“ oznámit. Nebo bych se na to vykašlala úplně, jeho problém až to bude vracet.
@ALIPELI píše: Více
Já myslela, že reaguje na konec diskuze, kde se ptala K. Rocánková, jestli to jde zpětně. Tak to se omlouvám.
@pink_panther7
Měla jsem to po rozvodu stejně. Pokud ti bylo soudně dítě svěřeno do péče, tak otec již nemůže uplatňovat slevu na dítě. Od něj naštěstí nepotřebuješ vůbec nic. Na účtárnu v práci jsem dala kopii rozsudku a bylo hotovo. ![]()
Děkuji Vám moc 😇 Akorát jsem už byla v uctarne u bývalého, a prý on musí sám své účetní oznámit, že tu slevu nebude uplatňovat. Bez něj ta ženská z uctarny nechce nic dělat. Prý za jeho zády si to nedovolí ![]()
Ale řekla jsem té paní, že slevu na dítě budu uplatňovat už já, ať pak nemá z tím problémy.
Takže jestli jsem to pochopila dobře, tak své účetní já dám pouze rozsudek a hotovo. Ona si to normálně může dát i bez papíru od bývalého?
Zpětně nechci žádat, i kdyby to šlo. Ať si to nechá, je to jeho svědomí.
@pink_panther7 Tak bych se jí zeptala, jak může uplatňovat slevu na dítě bez papíru od tvého zaměstnavatele.