Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj,
chtela bych se zeptat za svoji svagrovou, ktera je tehotna v Italii. Ma 5 týdnů do porodu a mimi se pořád nechce správně otočit. V Itálii narozdíl od ČR v těchto případech oficiálně předepisují akupunkturu, moxu a dokonce i manuální otáčení, prováděné doktorem.
Jak to funguje tady v ČR? Máte někdo zkušenosti s něčím neinvazivním, alternativním, co vám pomohlo k přetočení na poslední chvíli?
A kdy je ten poslední termín (týden), kdy se dítě ještě může otočit a kdy už se plánuje císar?!
Díky moc za vaše zkusenosti
Ahoj.
Druhý syn se sám otočil až dva týdny před porodem, ale do té doby to se mnou doktorka nijak neřešila.
Otočit se může i v den porodu. Takže bych zatím nijak nešílela…
Ferum píše:
Ahoj.
Druhý syn se sám otočil až dva týdny před porodem, ale do té doby to se mnou doktorka nijak neřešila.
Rozumná doktorka, já tu dnešní módu otočených dětí ve 30tt fakt nechápu ![]()
U nás teda konkrétně tady co bydlím se taky dělá moxa, ale soukromně a ta paní je fakt šikulka a pak vím že se dělají pokusy ohledně přetočení přes bříško… ale prý je to dost bolestivé a taky je tam riziko předčasného porodu… Ale moje mamča říkala, že jak čekala ségru, tak se ji otočila v den porodu.. Tak třeba to ještě vyjde spontánně ![]()
Ahoj, řekla bych, že 5týdnů před porodem je dost brzy..mě řekli cca 3týdny před termínem, že je miminko koncem pánevním a jen mi doporučili nějaké cviky, s tím, že se uvidí
nakonec jsem ještě 2týdny přenášela a holčička se narodila hezky hlavou vpřed
(podotýkám, že např ve 32tt byla hezky hlavou dolů, ale byla prcek, tak asi měla dost místa točit se tam, jak se jí zachtělo
)
Když jsem byla těhotná s dvojčaty, tak se točily ještě den před porodem a to nebyly holky žádné podvýživy - měly tři kila každá, takže jedno mimčo bych vůbec neřešila, na otočení je ještě moře času. ![]()
Mimčo se může otočit i v den porodu, toto je naprosto individuální, ale co jsem slyšela, tak prý pomáhá poloha na čtyřech, jako kočička.. Tím jak pupek visí, tak tam má mimčo prostor a otočí se… ![]()
já bych to neřešila a nachala bych to na prckovi, první mrňous byl dlouho zadkem dolů (i když kdo ví, jestli se spíš nemotal pořád dokola a ultrazvuk ho vždycky nechytnul v té blbé poloze… ) a druhej prcek se taky motá, před dvěma týdnama už se stáčel hlavičkou dolů zase, ale místa tam podle doktorky měl ještě dost, takže kdo ví, jak nakonec skončí
) Já si říkám,že to mrně asi ví, proč je natočený tak jak je…
NAvíc se prý při tom otáčení zvenku přes břicho stává, že se prcek otočí zase zpátky ![]()
Monny
to je přesně ten „cvik“ na čtyřech a dělat kočku,…upřímně jsem na to ale tak trochu kašlala a mimčo se nakonec otočilo samo ![]()
ano, doporučují se cviky - kočičí hřbety, ideálně jeste tak, že si pod kolena dáš nízkou stoličku, či 3 tlusté slovníky
, abys byla z kopce. a děláš při tom vlny jako kočičí hřbety.
totéž se doporučuje bez těch vln, jen na všech čtyřech, kolen výš než břicho, ruce si na zemi opřít o předloktí- prostě abys měla zadek co nejvýš a trup skoro u země - v této pozici vydržet cca 10min - fakt to chce vydržet, aby mělo mimčo čas se otočit
může se cvičit třeba třikrát denně-
Důležité: smysl to má, jen když je mimčo vzhůru, protože to vyžaduje jeho aktivní spolupráci - kdž ti usne, tak na to kašli a cvič zase až když je vzhůru ![]()
Cvik určitě kamarádce doporučuji, cítila jsem jak se miminko při něm snaží otočit, ale to moje mělo již málo místo a bylo moc sestouplé do malé pánve.
miminko v poloze KP se někdy rodí císařem někdy vaginálně (moje vaginálně) - oboje má svá pro a proti. Císař se dufám, většinou dopředu nijak neplánuje- to asi až když je maminka rozhodnuta, že cche císaře, a je blízko termínu, tak se přímo dohodnou kdy přijde na operaci.
Vnější otočení se taky dělá - např. v celé praze byli dva lékaři, které mi moje gyndr. doporučila, že to uměj. - a ano, považuje se to za riskantní také proto, že mimčo má někdyke KP důvod- třeba zamotaná či krátká šňůra, a manuálním přetočením se mže šnůra ještě víc zamotat.
Luciště píše:Švagrovka vytírala na 4 a malej se jí otočil den před porodem..
Ahoj,
chtela bych se zeptat za svoji svagrovou, ktera je tehotna v Italii. Ma 5 týdnů do porodu a mimi se pořád nechce správně otočit. V Itálii narozdíl od ČR v těchto případech oficiálně předepisují akupunkturu, moxu a dokonce i manuální otáčení, prováděné doktorem.Jak to funguje tady v ČR? Máte někdo zkušenosti s něčím neinvazivním, alternativním, co vám pomohlo k přetočení na poslední chvíli?
A kdy je ten poslední termín (týden), kdy se dítě ještě může otočit a kdy už se plánuje císar?!
Díky moc za vaše zkusenosti
sterezie píše:
Monnyto je přesně ten „cvik“ na čtyřech a dělat kočku,…upřímně jsem na to ale tak trochu kašlala a mimčo se nakonec otočilo samo
u mě to doktorka též neřešila ( žádné hmaty )a nepřetočil se takže císař a supeeer ![]()
a byl plánovaný 3 týdny dopředu.