Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Tohle by se tuším dalo brát jako hrubé porušení nájemní smlouvy. My třeba máme ve smlouvě, že nájem musí být do určitého data zaplacen v plné výši, jinak se to bere jako hrubé porušení, za které může být smlouva vypovězena. Radši se ale zeptej třeba v nějaké bezplatné právní nebo občanské poradně.
Výpověď bych nestahoval a dal jim ultimátum - do tehdy a tehdy bude dluh uhrazen, nebo výpověď trvá a stěhují se. Vymáhání neuhrazených nájemných je navíc celkem v poho, je lehce prokazatelné, že nebylo uhrazeno, takže dát to nějakému právníkovi a přijde je to dost draho. Docela pomáhá najít si nějakého místního čudlu prvníka, který za pětistovku napíše dopis, že přebírá případ neuhrazeného nájemného, že po splatnosti je tolik a tolik že v případě nuhrazení do tehdy a tehdy zahájí kroky k podání exekuce. 90% dlužníků mu pak zaplatilo.
@Premek_Orac já nechci stahovat výpověď, mě šlo o to, že pokud by nezaplatili i ten třetí nájem tak je mohu vyhodit okamžitě a ne čekat na tu výpovědní lhůtu, bralo by se to totiž jako hrubé porušení nájemní smlouvy. Jenže oni mi poslali 2000, takže část nájmu a tím pádem to už není trojnásobek, tak nevím jestli je i tak můžu vyhodit ihned nebo čekat.
@Anonymní píše:
@Premek_Orac já nechci stahovat výpověď, mě šlo o to, že pokud by nezaplatili i ten třetí nájem tak je mohu vyhodit okamžitě a ne čekat na tu výpovědní lhůtu, bralo by se to totiž jako hrubé porušení nájemní smlouvy. Jenže oni mi poslali 2000, takže část nájmu a tím pádem to už není trojnásobek, tak nevím jestli je i tak můžu vyhodit ihned nebo čekat.
A jak dlouhou máš výpovědní dobu? Standart je 2 měsíce, ne? I bez udání důvodů.
@Premek_Orac což je standart, 2 měsíce bez udání důvodu platí v zaměstnání a ne co se týče bytů.
Já to u nájmů řeším tak, že kauce odpovídá počtu nájmů dle výpovědní doby. Máte sjednanou kauci?
Ze zákona máš právo dát jim výpověď okamžitou s lhůtou na vystěhování 1 měsíc. A to ve chvíli, kdy jejich dluh dosáhne trojnásobku měsíčního nájemného včetně příslušenství. Jde o hrubé porušení, což musí být ve výpovědi přesně uvedeno. Jakmile je jim výpověď doručena (když zasíláš poštou, považuje se za doručení třetí den od odeslání), tak běží měsíc. I kdyby poté nájem doplatili, mají smůlu. Mohou dát k soudu návrh na přezkoumání výpovědi, nicméně v případě neplacení nájmu, což je dost snadno prokazatelné, by neuspěli. Do měsíce ti tedy musí vyklidit a předat byt. Zároveň mají povinnost ti uhradit dlužné nájemné, ale jeho vymáhání je na samostatný soudní spor.
@Darvulia no ale oni mi právě poslali teď ty 2.000 tudíž to není trojnásobek, takže asi nic nemůžu a musím prostě čekat..
@Anonymní píše:
@Darvulia no ale oni mi právě poslali teď ty 2.000 tudíž to není trojnásobek, takže asi nic nemůžu a musím prostě čekat..
Promiň, úplně jsem to z tvého příspěvku vypustila. Ano, budeš je mít na krku do dalšího termínu, kdy mají zaplatit nájem. Ale to už se tak kumuluje, že jim to moc dlouho nevydrží. Pošli jim (pokud jsi to ještě neudělala) výzvu na zaplacení s informací, jaká bude sankce při nesplnění (výpověď), to je kvůli tomu, aby tvá následná okamžitá výpověď nepozbyla platnost. Jsi povinna je předem varovat. Jakou máte kauci? Můžeš to napsat v číslech včetně toho nájmu? Nebo aspoň kolik nájmů v té kauci je.
@Darvulia my jsme právě pronajímali byt poprvé takže jsme kauci nechtěli, ještě to byli i známí takže jsme si mysleli že to bude v pohodě, naše chyba.. jinak nájemné činí 7500, 2× nezaplatili a teď nám poslali 2.000, takový výsměch no…
Jak já úplně nefndím realitkám, tak dát alespoň dvouměsíční kauci a nechat nájemníky zaplatit provizi RK má smysl v tom, že to vyfiltruje ty největší hrozby s nejnapnutějším rozpočtem…
@Anonymní píše:
@Darvulia my jsme právě pronajímali byt poprvé takže jsme kauci nechtěli, ještě to byli i známí takže jsme si mysleli že to bude v pohodě, naše chyba.. jinak nájemné činí 7500, 2× nezaplatili a teď nám poslali 2.000, takový výsměch no…
Aha, no tak to je budeš muset žalovat. Pokud ti tedy v příštím termínu platby pošlou méně, než 5.500 Kč, už můžeš odeslat výpověď. To už si sepiš, ať to rovnou doplníš a pošleš. Az totiž dojde k naplnění podstaty, tak už nezáleží na tom, že třeba za dva dny poslali peníze, které dluh zase snižují. Nicméně si myslím, že jsou informováni, takže se klidně může stát, že pošlou šest tisíc a budou si myslet, že mají vyhráno. Ty jsi jim ale poslala už výpověď s tříměsíční lhůtou, viď. Kdy uplyne ta lhůta?
Zdravím. Mám dotaz. Máme v bytě neplatici nájemníky, ihned po prvním nezaplaceném nájmu jsem jim dala 3 měsíční výpověď z bytu. Minulý nájem opět nezaplatili, a teď jsem si myslela že taky nezaplatí a tím že by to byl už 3. Nájem tak bych je mohla vyhodit ihned ale poslali mi na účet 2.000… to už ale není ten trojnásobek nájmu takže je budu mít na krku další měsíc?