Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Díky za povzbuzení ![]()
MOC …opravdu moc to potřebuji
Aspoň si nepřipadám tak osamělá mezi všemi těmi mladými
![]()
Tak dík za pochopení a držím sobě , Tobě a prostě všem snažilkám moc držím palečky!
Stále hledám snažilky okolo nebo spíš po 40
ale asi je nás málo !!!
No času zatím na hledání mám dost … vše teprve začíná !
Kdybys při svém hledání na netu narazila na znažilky okolo 40 dej mi prosím vědět,ráda bych popovídala a tak.Jsem moc ráda,že vím aspoň o někom kdo je na tom podobně jako já.
Příští týden mám 4 vyšetření,výsledky hrozně dlouho trvají,jedno vyšetření mám až na konci dubna a pak podle výsledků se domluvíme s MUDr. co podnikneme dál.V létě mám narozky,tak si říkám,že by to byl hezký dárek
.Nebude to tak rychle, jak jsem myslela,ale nevadí,hlavně aby se podařilo a já měla zdravé miminko. Držím palce sobě i tobě ![]()
Neboj dam vědět , tady do fórka a nebo do psychika snažilky … bohužel si anonymní tak nevím jak jinak ![]()
Jinak sháním info jak by měl vypadat hormonalni profil !!
A jen kdyby si mi jestli můžeš nastínila, co a jak mne čeká za vyšetření …
bojím se hlavně o ten spermiogram, nejsem si jistá že tam poklada dostanu …;)
On myslí že času je spousta!!!… Lásko není kam spěchat to příjde samo !!!
Najak nechápe, že ve skutečnosti nejsem jeho malá holčička, ale opravdu velká holka
![]()
A mimo jiné k doktorům má zá:,–(ní odpor !!! Hmmm každý má něco , jsem zvědavá co s nim zvýdrním
![]()
Tak pa pa Belf
Belf - jsem kvůli tobě zapátrala do mých začátků snažení a toto jsem našla ve své tajné skrýši
ty nejdůležitější jsou FSH, LH a prolaktin, aspoň myslím …
Normální hodnoty vybraných hormonů u žen a referenční meze v různých fázích cyklu
Progesteron
Folikulární fáze = 0,3-3,5 nmol/l; Luteální fáze = 9,5-63,6 nmol/l; postmenopausa = 0,3-3,2 nmol/l;
Pregnandiol (metabolit progesteronu) v moči folikulární fáze do 6,0 nmol/l luteální fáze 9,0- 12,5 nmol/l
Estron
folikulární fáze = 50-114 pg/ml; preovulační pík = 60-229 pg/ml; luteální fáze = 50-114 pg/ml; postmenopausa = 14-103 pg/ml
17 beta estradiol
Folikulární fáze = 23-313 pg/ml; preovulační pík = 227-796 pg/ml; luteální fáze = 23-184 pg/ml; postmenopausa = 0-98 pg/ml;
FSH (folikulostimulační hormon) 0,7-7,9 IU/l dle fáze cyklu; postmenopausa = 26,8-112,6 IU/l; muži: 1,1-9,4 IU/l
LH (luteinisační hormon) 0,80-76 IU/l dle fáze menstr.cyklu; postmenopausa = 16-54,0 IU/l; muži: 0,7-7,8 IU/l
Prolaktin
před menopauzou 0 - 26,7 µg/l
po menopauze 0 - 19,6 µg/l
Testosteron celkový 0,14-0,91 ng/ml
Testosteron volný 0-3,9 pg/ml
17- ketosteroidy (metabolity testosteronu v moči) 6,9 - 52,– umol/24 hodin
Thyroxin celkový 70-140 nmol/l
Thyroxin stimulující hormon (TSH ) 0,4 - 4,0 IU/l
Volný tyroxinu FT4 10,3 - 24,5 pmol/l
Volný trijódtyronin FT3 2,76 - 6,45 pmol/l
Normální hodnoty krevního obrazu u žen ve fertilním věku
Erytrocyty 3,9 - 5,1×10 na 12 /l
Hematokrit 0,37 - 0,47
Hemoglobin 120 - 162 g/l Lymfocyty 0,23 - 0,45
Trombocyty 154 - 409 giga/l Leukocyty 3,9 - 9,4 giga /l
MCH 28 - 34 pg
MCV 84 - 98 fl
![]()
BÓÓÓŽE Borisko … díky moc , ale kdyby si to napsala vietnamsky , mělo by to asi stejný účinek
No ale určitě se v tom zorientuji jen co budu mít v ruce vlastní profil
![]()
Každopádně doufám, že i kdyby byl špatný ještě jde něco udělat, znám několik žen co byli v přechodu …a najednou ejhle mimi ani neví jak ![]()
Tak snad mám pořád šanci ![]()
Chodim do caru a mudr rikal, ze dneska dokazi zazraky, ale nesmi byt „stary vejce“ , takze jsem se ptala co jsou stary vejce a on rikal, dle reprodukce nejlepe pro plodnost 20 az 21, pres 30 uz problem, pres 35 stary vejce, nechci nikoho urazit jen pisu co mi rikal lekar, ja osobne bych urcite do toho po urcitem veku nesla, protoze je to riziko jak pro zenu, tak pro dite, nejvic postizenych se rodi zenam nad 35 let, sance umrti ditete i rodicky je velika a taky predstava ze jde dite do 1 tridy a me je 50 a vsichni rikaji babicka te vede do skoly … no… taky to , ze clovek umre, kdyz dite jeste neni „zrale“ zcela dospele, osamostatnele, proste v dobe,kdy opravdu jeste rodice potrebuje…
Hm, tak já z mojeho „starýho vejce“ už čekám čtvrtý dítě. Myslím ale, že ten věk neni až tak rozhodující. Ve všech čtyřech případech jsem otěhotněla naprosto přirozenou cestou a tak si říkám, že když to tak příroda chtěla, jsem šťastá a přijímám tenhle dar
.
Jinak si myslím, že dnešní 50ti leté dámy jsou většinou ještě v plné síle, aktivně zapojené do pracovního procesu a leckterá (znám ze svého okolí) by hravě přeskočila i „mladou“ třicátnici. Takže já nevidím důvod, proč by nemohla vést dítě do první třídy a proč by přitom už měla vypadat jako babička. Zemřít bohužel můžou i rodiče v mladém věku ať už tragicky, tak kvůli nemoci (jsem zdravotník, takže znám i takové případy). Nepíšu to abych se hádala, jen přikládám svůj názor
.
Holky snažilky a nechcete si založit rovnou diskusi pro 4cátnice ať už ve snažení nebo v očekávání?? jinak držim moc palečky
![]()
No pravda je asi na obou stranach , ikdyz v dnesni dobe zacinaji dost prevladat maminky se "starými vejci " dle p.dr. ;o)) A buhvi jk to bude pokracovat ! Ostatne většina mých kamarádak začíná mimi přizovat až td coz je mezi 35-40 a nikdy neslyšeli nic o tom že jsou staré …
ale asi věc názoru .
Myslím ale že dnes se ve 20 opravdu děti nerodí ! ![]()
A snad to dokážu i se starými vejci ![]()
P.S. Jdu založit forum pro 40cátnice
![]()
Belf,
Mne je 39, mam uz jedno dite (15let), a kdyz jsem zacala chtit druhe cca pred 3 lety, neslo to a neslo to … Brala jsem antiko cca 7 let.
Udelali mi horm.profil, opakovane, a opakovane prokazal predcasne ovarialni selhani - neboli predcasny prechod. Proste jsem si v klidu brala antiko a myslela si, jak je vsechno fajn, a telo se hezky potichu nenapadne presaltovalo do prechodu, ani ne ve 40ti (na druhou stranu - jsou holky, ktere ani to jedno dite nestihnou, a jsou v prechodu v 25ti - taky tu takove diskuse byly).
Takze ted jsem tehotna a uz skoro budu rodit, ovsem z darovaneho vajicka (IVF s darovanym vyslo napoprve a tehot. je uplne ukazkove a bez jakychkoli problemu).
Clostilbeghyt a jedna stimulace na vlastni vajicka v CAR vubec nezabiraly, to byly jen takove pokusy, bohuzel.
Takze i to se muze stat, pocitej s tim.
anonymka
Ahoj Anonymko,
ano i s tímhle já bohužel počítám, jen dokud to nebudu vědět, snažím se nepřipuštět si to ![]()
Dala sem sama sobě takový mlhavý termín asi tak jeden rok léčby nebo spíš snažení se za podpory!
Když to nepůjde , nechám to být! Nechci nic lámat, nechci to za každou cenu ![]()
Když to má bý - půjde to, když ne …
![]()
Nepůjdu ani na umělé, ani na nic podobného!
Nic proti tomu nemám, jen to prostě já nechci, bylo by to asi moc vynucené a taky dítě už mám …
Prostě by sem chtěla aby to šlo samo, a když ne , tak se nedá nic dělat!!!
Hmm nějak me to rozesmutnilo, ale takový je život .
PŘESTO STÁLE VĚŘÍM ŽE SE NÁM TO PODAŘÍ !!!
![]()
Ja Ti drzim palce Belf, ale co pises ve druhem odstavci, je presne to, co jsem si rikala i ja
.
Myslim, ze u Tebe o predcasne selhani vajecniku ani nepujde, u me to tak bylo, a na druhou stranu je to velice snadno zjistitelne - z horm.profilu. Jakmile je vysoke FSH, je to jasne. Oni odbery zopakuji, ale vetsinou se to potvrdi.
Kdyz Ti ale nabidnou reseni, tak se cloveku tezko rika „ne“, ver mi. A to u me bylo reseni jedine - darovane vajicko. Nevahala jsem ani chvili, najednou jsem se nemohla smirit s tim, ze uz dite nebude, kdyz si ho tak preju. A stara na materstvi jsem si jeste nepripadala (a to jsem si puvodne take rikala - kdyz to pujde, budu rada, kdyz ne, veset se nebudu … ovsem rikala jsem si to jen do chvile, nez mi rekli, ze to nejde, ale jit by to s IVF mohlo).
No a u Tebe - kdyz o tento problem ani nepujde, a reknou Ti, ze by se to mohlo podarit atd., ja si myslim, ze je to skoda to nechat byt. Abys pak treba nelitovala, vzdyt dnes je tolik maminek na IVF … Ja myslim, ze to za to stoji. Nepovazuj to za vynucene, je to skoda. Cekat rok „jen tak“ treba s anovulacnimi cykly, kdyz muzes byt sledovana v CAR a ovulaci s jejich pomoci mit a otehotnet ..... NEVZDAVEJ TO TAK SNADNO.
Drzim palce
anonymka
Ahoj …
a anonymní dík za podporu, nevzdávm to jen mám obavy a ty teď nějak rostou …
Asi moc negativních zpráv v okolí …a tak si nějak začínám připadat stará !!!
Tak sem si udělala metřík a stanovila si max. dobu 1 rok ![]()
Ahoj Belf, hlásím se do klubu. Letos mi bude 41 a mám doporučení do Plzně do centra ve Smetance. Docela by mě zajímalo zkušenosti ostatních snažilek s tímto centrem. ![]()