LEPEK A NEPLODNOST??

14046
10.3.09 16:51

LEPEK A NEPLODNOST??

ahoj holky, na imunologii mi delali krevni testy, dosla jsem si tam pred IVF, abych nic nezanedbala a ivf podporila. Nasli mi zvysene hodnoty gliadinu IgA 1.87,,IgG 4.26 a transgl.IgA 28.30 rekla, ze to bude celiakie, a ze to bude zakopeny pes, proc nam mimi nejde,, dneska mi gastroenterolog rekl, ze ty hladiny jsou jen vyssi, ze to celiakie nebude a kdyz jsem se ptala na spojeni s plodnosti, tak rekl, ze to vliv nema, ze neslysel o tom aby to vadilo, takze herdek ma pravda gastrodedek nebo imunobabka?? poradite prosim? mate zkusenosti?? pristi tyden me ceka polykani trubky a odebrani biopsie, pokud mate zkusenosti s tim, tak bych taky rada vedela, co me ceka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
10480
10.3.09 17:15

Tak na polykání trubky :P jsem byla a dá se to v pohodě přežít. Ty řeči co jsem slyšela bylo zbytečný strašení :wink: . Důležité je poslouchat dr. - jak máš dýchyt, nepolykat, nechat vytékat sliny. Opravdu to není nic strašného, a to mám zúžený jícen a v době vyšetření jsem měla i hodně rozhašený žaludek.

K té celiakii - mám kamarádku s celiakií a otěhotněla na první pokus :wink:, držím palce ať se zadaří co nejdřív :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
10.3.09 21:47

Jo pravdu má imunolog, celiakie bývá spojena s poruchami plodnosti, zejména u žen, a neléčená teprv!

Hodnoty těžko posoudím, na papíru z laboratoře musí být uvedený interval (tedy spíše max. hranice) a pokud jsi nad, jsi na 95 % celiak.
Ta transglutamináza v třídě IgA může mít limit 30, proto to váhání, záleží i na laborce, na IgA, IgG - jestli není přítomen imunodeficit atd. Chybí mi infomace o endomysiu v třídě A, jestli se nedělalo, tak dovyšetřit.

V 95% jsou výsledky z krve spolehlivé. Více viz.: http://www.praha.eu/…fruhauf.html - lepšího odborníka v ČR není. Dále „A my vlastně biopsii děláme v naději, že bude v těch pěti procentech, kteří to nemají.“

U Tebe asi nakonec rozhodne biopsie, ale i ta může být falešně negativní… je mi Tě líto, to jsem Ti asi udělala radost takto navečer.

Hodně štěstí!

• Citovat
  • Upravit
Mufina
11.3.09 07:26

Ahoj Jizvíková, mě kdysi v pubertě taky zjistili nějaké zvýšené hodnoty, ale řekli, že to je jen alergie na lepek. Bezlepkovou dietu jsem pak ale 2 roky dodržovala, pak mě poslali na tu biopsii a tam se zjistilo, že je vše OK. Při té biopsii jsem ale nepolykala hadici, ale jen takovou sondu na drátě. Hnusný to bylo hlavně zezačátku, když to šlo přes ty zvracecí centra, pak už mi to šlo bokem a to už docela šlo. Ta sonda musela projít až do tenkého střeva, takže to trvalo asi hodinu než se mi dostala polykáním až tam, pak jsme šli na RTG kde mě prosvítili a zjistili, kdy už sonda je, pak vyštípli kousek sliznice a sondu vytáhli. Pak jsem do druhého dne ležela na interně. Na hadici jsem taky byla, ale počítám, že ti spíš budou dělat to tou sondou, protože hadice je snad jen do žaludku.

• Citovat
  • Upravit
14046
11.3.09 09:51

dekuju za info
me ani celïakie nevadi jako to vysetreni, rikali ze dostanu premedikaci a ze to trva 2 min, ale verte doktorum, oni chlacholi porad

jinak na papiru z laborky maji hranici IgA 12, ty ostatni Ig mam jen malinko zvysene nebo tesne hranicni

gastroenterolog prave rikal, ze to spis celiakie nebude, ale rikam si, ze je jedno jestli alergie nebo celiakie, porad je to o diete

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
11.3.09 12:46

Víš, můžeš si taky nechat dovyšetřit to endomysium v IgA a pokud bude pozitivní, tak to celiakie je na těch 95 % a může Ti to stačit k bezlepkové dietě. Ono se Ti taky může stát, že tentokrát vyjde biopsie dobře (ono taky zákeží, jak - a a jak hluboko ji naberou) a za pár let Ti už vyjde blbě.

Jinak alergie na lepek jako takové je podstatně míň závažná a k problémům s otěhotněním by nevedla a nehrozily by Ti další ošklivé věci spojené s nedodržováním bezl. diety. I ta dieta je volnější - můžeš nejspíš výrobky se stopami lepku (stejná balící linka apod.) zato u bezl. diety už jde do tuhého, tak musí být režim gluten = nula.

Ale já si spíš myslím, že alergie na lepek = celiakie v počátku :-(.

Z uvedených hodnot nejsem moudrá, o celiakii rozhoduje transglutamináza v IgA a endomysiu v třídě IgA a pokud je přítomen imunodeficit, tak se posuzuje totéž ještě v třídě IgG. Proto se u těchto vyšetření vyšetřuje i IgA a IgG, práve pro posouzení imunodeficitu a pokud ten přítomen není, tak jsou ty výsledky fakt dost spolehlivé. Pokud imunodeficit je, tak už tak moc spolehlivé nejsou a nastupuje biopsie i při negativní transglutamináze v IgA a endomysiu v třídě IgA, je-li podezření na celiakii.

Vyšetření bych se nebála, bála bych se diety a pokud se fakt hodně bojíš, tak chtěj narkózu, bývá sice vyhrazená dětem, ale i bojácným dospělým, ale musíš o ni zabojovat, neboť je to mnohonásobně dražší, chápej :).

• Citovat
  • Upravit
Anonymni
11.3.09 12:54

Jinak to co píše Mufina ohledně stanovení celiakie je úplně mimo - po dvouleté bezlepkové dietě bude 99 % celiaků mít střeva v pořádku, takže ta biopsie se prováděla zcela zbytečně. Biopsie se musí provádět ještě před nasazením diety, jinak je k ničemu.

Takže mi přijde, že byla spíš pokusný králík… jestli jsem to pochopila dobře.

Dřív se sice prováděl zátěžový test lepkem - dnes se od něj víceméně ustoupilo, protože to jaksi nefungovalo. Po opětovném nasazením lepku může trvat roky, než se to střevo poškodí a tudíž se prokáže, že dotyčný je celiak, ale celé ty roky pak jí stravu, která mu poškozuje zdraví.

• Citovat
  • Upravit
Mufina
11.3.09 13:27

Anonymní, tak to je teda dobrý, takže mě tam tehdá trápili zbytečně:-( A navíc mi pak už žádné kontroly nedělali, prostě řekli, že můžu jest všechno a tím to skončilo…

• Citovat
  • Upravit
Anonymni
11.3.09 14:40

No já myslím, že zbytečně. Co asi chtěli zjistit? Zjistili leda tak to, že při bezlepkové dietě máš střeva v pořádku a že máš-li nějakou chorobu střev, tak celiakii. Ale fakt z tohoto nejde usoudit, jestli celiakii máš :-(. Lze pouze usoudit, že pokud celiakii máš, tak že dvouletá bezlepková dieta vedla k zhojení střev.

Asi bych navštívila gastro s požadavkem na odebrání protilátek proti endomysiu a transglutamináze, ev. tomu glutenu, ale tomu už se až takový význam nedává. Pokud vyjdou pozitivní, tak jsi celiak a pokud negativní, tak bych za čas (cca 2 roky) odběry chtěla zopakovat, protože jaksi pořád můžeš být skrytý celiak…

No a vyžádat si někde ty výsledky z puberty, a dát je zhodnotit někomu zkušenému z gastra - ale byla-li to ta transglutamináza a endomysium, jsi dost podezřelá, ale mohlo to být i něco jiného … třeba ten gluten.

• Citovat
  • Upravit
14046
12.3.09 07:39

a co kdyz jedinÿ lepek ktery jim je 50g chleba za den, ja se snazim uz dlouho zhubnout a tak nejim testoviny, knedliky, pecivo, proste jsem zjistila, ze mam TEMER BEZlepkovy jidelnicek, bylo by na strevu poznat jestli je to celiakie nebo je to zbytecne tam jit, dokud se nebudu cpat moukou par mesicu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Mufina
12.3.09 07:56

Anonymní , ty jo, to nevím, jestli ty výsledky ještě někde jsou je to cca 15 let zpátky…No musím to promyslet, jestli to budu nějak řešit, každopádně otěhotnět se mi teda už 16 měsíců nedaří…

• Citovat
  • Upravit
14046
12.3.09 10:27

tak co? pozna se pri snizenem prijmu lepku na strevech celiakie?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
13.3.09 00:11

Ahoj, omlouvám se za zpoždění.

Jizvikova: nejdřív dovyšetřit tu krev a tu biopsii bohužel taky, ona ta bezlepková dieta není až taková brnkačka a jednou zavedená je celoživotní a celiakie zpětně už de fakto nezjistitelná, takže po čase bys mohla litovat, žes tam nebyla (bezlepkový chleba je fakt hnusný, že to musím tak napsat).

To že moc nejíš lepek může být poznat, už třeba v tom, že ty krevní výsledky jsou hraniční (na druhou stranu ony ale moc nevypovídají o poškození střev - někdo má výsledky z krve jen trochu špatné a změny střevní sliznice pokročilé a naopak) a stejně tak ty změny ve střevech nemusí být tak výrazné, nemusí se najít a i nemusí vůbec být a mohou vzniknout časem (tedy prohlásí, že celiakii nemáš a za pár let už Ti ji zjistí - nebo taky nezjistí…).

Stejně tak nejde říct, jak moc tomu diagnostikování pomůžeš, když se budeš třeba půl roku cpát moukou - někteří celiaci se dlouho dávají dohromady po jednom rohlíku a jiní, nejčastěji v pubertě, se na dietu vykašlou a fakt jsou dlouho bez problémů a i laboratorní výsledky mají v pořádku. Navíc lepek je v tolika jídlech, o kterých se ti nezdá… tím chci říct, že nevěřím, že tvůj jídelníček bude až tak moc bezlepkový, navíc bezlepková dieta spíš tloušťce napomáhá díky vyšším glykemickým indexům mnohých bezlepkových potravin.

Mufina: Moc nepřemýšlej a nech se na ten lepek nabrat, někdy se zdráhaj (je to docela drahé vyšetření), ale když už jsi jednou bezlepkovou dietu držela, tak si myslím, že si Tě nikdo netroufne odmítnout.

S otěhotněním to opravdu souvislost mít může (na druhou stranu znám celiačky, u kterých byla celiakie zjištěna až poté, co ji zjistili jejich dětem) a těhotenství bývá považováno za rizikové (přece jen to omezení jídelníčku je poměrně zá:,–(ní).

Snad je to vše, kdyžtak zase napište.

• Citovat
  • Upravit
14046
13.3.09 12:09

tak ja si reknu o krev a podle toho si dojdu na biopsii, jinak ja kdyz drzim tu svou dietu (ktera je hlavne o soje, tofu, pufovanem chlebiku,tvarohu a rybe, to jim porad )tak hubnu, cöz na celiakii opravdu moc nevypada

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
14.3.09 00:09

Ahoj, já to nemyslela tak, že díky celiakii se tloustne. To ta bezlepková dieta přispívá k tloustnutí, ale dělají to hlavně ty bezlepkové mouky (vesměs škroby) a chleba a pečivo z nich, rýže, pak takový ten problém, že není co zakousnout (sáhne se po bezlepkové sušence, chutnají moc dobře…) a po těch pufovaných chlebíčcích je taky brzy hlad.
Ze sóji se asi moc netloustne, ale nevím, zase tak moc ji nejím, na ty fytoestrogeny nějak nemám jasný názor. A taky nevím, jak jí jíst - párkrát jsem si koupila tofu a po delší době strávené v ledničce jsem ho propadlé vyhodila… jak to jíš?

Měj se hezky.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

GS Mamatest

• (3.6) + 165 recenzí

Digital

• (4.2) + 98 recenzí