Na co se připravit při umělém oplodnění?

2
2.3.09 16:41

Na co se připravit při umělém oplodnění?

Zdravím všechny, jsem tu nová a ráda bych zeptala, co skutečně mám očekávat při umělém oplodnění. Příští měsíc začínám s injekcemi a všude okolo sebe slyším jen řeči o tom, jak je to bezbolestné a že vydržet to musím (samozřejmě že musím, vydržely bychom přece pro mimi cokoliv ne?), ale vážně bych se cítila lépe, kdybych věděla, co mě čeká..Děkuji moc za radu :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
43035
2.3.09 17:33

Ahoj
Injekce z pera skoro nebolí. mě teda ne, ale ostatním holkám se při tom docela zvětšilo břicho a prsa. Já tím docela proplula, netrápilo mě nic, ale za to jsem si to docela užila potom (krvácení, hematom…)
Jinak se připrav hlavně na psychickou zátěž, nervy, kolik bude folikulů, aby se dobře načasovala punkce, kolik bude z punkce vajíček, kolik se jich oplodní, kolik se jich bude dobře vyvíjet. obvyklé počty jsou kolem 10-15 vajíček, z toho se jich ale přirozeně oplodní obvykle tak třetina, ICSI víc, pak jsou nějaké odpady při kultivaci. Na zamražení pak ti jich nakonec zbyde tak 2-4.

Já měla 15 vajíček, přirozeně oplodněno 6, do ET se dožili ještě všechny, ale zbývající pak už nezamrazili (důvod pořádně nevím, snad se nevyvíjela), ze dvou zavedených se chytlo jedno a pak krvácení a nervy nervy nervy, ale teď už snad dobrý.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5591
2.3.09 17:58

Ahojky
Jak píše Pudoslava,je to hlavně nápor na psychiku
docela dobrý stránky jsou tady,je tu i fórum,kde si můžeš najít téma,co tě zajímá http://www.neplodnost.cz/…jnost/forum/
Já vždycky mívala tak 6 vajíček (i při minimálních dávkách mi pár vajíček rostlo na úkor ostatních,takže jsem měla 6 kvalitních a třeba ještě 8-10malých oocytů),které vyrostly hrozně rychle.Naposled jich bylo 6,5 oplodněno ICSI (manžel po MESA/TESE),vydržely 3, 2 jsem dostala a vidíš,kdo nám pobíhá doma.Teď chceme další,ale bude to už 4 IVF,takže jen minimálně hrazené pojišťovnou :?
Injekce z pera opravdu nebolí,jde jen o to „poprvé“,ten zvláštní pocit píchnout sama do sebe.Na narkózu jsem se těšívala :oops: :lol: ,potíže jsem mívala až při zavádění embryí (mám snad moc stažený krček dělohy,tak si museli pomáhat injekcema na uvolnění a nástrojema :? ) Ale to všechno v pohodě jde překonat

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
117
2.3.09 20:03

Ahoj,
fyzicky se to dá určitě zvládnout, pícháš si injekce dle rozpisu, chodíš pravidelné na UZV, kde se sleduje počet a velikost vajíček, příp. se upravuje dávkování. Mně bylo po injekcích docela špatně, navíc mě postihl hyperstimulační syndrom, ale i tak mi to nepřišlo nijak strašné. Injekce mi většinou píchal manžel, ale občas jsem to musela zvládnout sama. Mnohem náročnější je psychická stránka, jsou to jako schody, každý zvládnutý krok je úspěch, ale člověk nikdy neví, jak dopadne ten další. My naštěstí byli úspěšní napoprvé a druhé dítko se podařilo přirozeně.
Držím palce!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
3.3.09 12:13

Ahoj mauto,

holky ti to krásně napsaly - já jsem to měla takhle:

vybrali jsme CAR (ISCARE Praha), zašli na první schůzku kde nám doktorka řekla co a jak. to už jsme věděli v čem je zakopaný pes proč nemůžeme otěhotnět. můj gynekolog mi provedl požadované vyšetření ale můžou ti je provést i v tom CARu + odběr krve.

pak už to docela frčelo jako na drátkách: 1. ultrazvuk a čekání na příchod menstruace. 3.den MS jsem si začala píchat Puregon v peru. Jak psaly holky, je to opravdu víc o hlavě než o skutečné bolesti. Mezitím si mě doktorka pozvala na kontrolní ultrazvuk kde sledovala jak rostou folikuly. A do toho mi přidávala další injekce (Cetrotide). I když ty už byly podstatně větší, zas to byla jen otázka hlavy. Jen to štípne. Pak zas kontrolní ultrazvuk a jako poslední byla injekce Ovitrelu. Poté OPU - odběr vajíček - nevíš nic, jsi v nakroze.

Po OPU mi bylo docela zle. Bolelo mě břicho a byla jsem hrozbně unavená. Měla jsem jen 3 vajíčkaa z toho jedno bylo nevyvinuté. Byla jsem z toho hrozně nešťastná, ostatní holky měly třeba 10 ale i 12 nebo 15. Moc jsem jim to záviděla ale i přála. Tak to prostě je.

Oplodnilo se nám 1 jediné vajíčko - byla jsem z toho psycho. Doktorka mi ale řekla: " Na miminko stačí i jedno vajíčko, nebojte".
ET proběhl od den absolutně bez bolestí - jen takový tlak v bříšku.

Největší psycho zátěž bylo ale čekat na moment kdy si můžeš udělat test. To bylo nekonečné. 22. prosince jsem to nevydržela u udělala si ho dřív než jsem měla a byl POZITIVNÍ. Teď jsme ve 14tt a jsme neskonale vděčni za to jedno jediné „vajíčko“ :D

nepřihlášená Penny

• Citovat
  • Upravit
7
13.3.19 13:13

Ahojky holky teď v úterý jsem byla na oplodnění a dnes sem hrozně unavená a bolí mě břicho máte s tím některá zkušenost jestli je to normální????

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

GS Mamatest

• (3.6) + 165 recenzí

Digital

• (4.2) + 98 recenzí