Nepojištěné auto

Napsat příspěvek
Velikost písma:
3089
23.1.17 20:35

@Ivan PPZ jednalo se o Axa pojišťovnu. Paní mě po telefonu ujišťovala že kartu okamřitě posílá poštou, i přesto že peníze neměli na účtu, ale že pro kopii si musím na pobočku přímo axi a protože u nás ve městě pobočku zrušili, musela sem na nejbližší pobočku, která je v krajském městě. Smlouva normálně trvala dál.
Oni celkově měli zvláštní přístup. manželovi přišel dopis že mu zaniklo pojištění a že má doplatit nějakou částku, než sem se k tomu dostala tak sem dopis s částkou a číslem účtu nenašla, tak sem jí po telefonu řekla všechny údaje, číslo smlouvy a ona že si musí manžel zavolat sám. Na to sem jí řekla, že ale nic po ní vědět nechci, jen aby poslední dopis co mu poslali, poslali ještě jednou na uvedenou adresu co tam mají. Prý to nejde!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11559
23.1.17 22:15

Nějak to nechápu- ona tu ZK okamžitě posílala kam? Domů, nebo na tu pobočku? Nebo to myslíte tak, že ZK sice posílá, ale protože to dojde pozdě, tak musíte na tu pobočku? Axa POV jsem dělal jedno (na výslovné přání klienta), ale ZK bych dokázal z AXA studia vytisknout. Jinak je běžné, že se klientský servis baví pouze s „majitelem“ smlouvy. I když rozumím tomu, že vyžádat si opětovné zaslání dopisu by problém být nemusel. Na druhou stranu- stačilo, aby tam zavolal manžel a částku a číslo účtu by dostal i po telefonu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19789
26.1.17 18:16
@marmelada78 píše:
Obnovuji diskusi. Dnes mi přišel od nejmenované pojišťovny dopis, že ke dni 10. 11. zaniklo povinné ručení u mého vozidla z důvodu neplacení pojištění. Dohledala jsem platbu, kterou jsem provedla v září, zavolala na nejmenovanou pojiš´tovnu, že jde zřejmě o omyl a bylo mi řečeno, že VLONI jsem zaplatila povinné ručení omylem asi o 20,– Kč méně, než jsem měla. Tudíž jsem měla dluh (na ten mě celý rok nikdo neupozornil), nyní v září jsem sice zaplatila, ale oni si z toho strhli těch 20 Kč, zbytek mi PRÝ vrátí, a povinné ručení tak zaniklo pro neplacení.
Tato slavná pojišťovna se celou dobu ani jednou neozvala, aby mi např. sdělila, že dlužím 20 Kč, popř. že hrozí záník pojištění. prostě poslali dopis 12 dní poté, co pojištění zaniklo. Jsem v naprostém šoku.

Tzn., že 12 dní jezdím vesele po světě bez povinného ručení.

Uzavřela jsem okamžitě pojistku novou, u jiné společnosti, a ted mě zajímá, co těch 12 dní, budu něco platit České kanceláři pojistitelů? Nějakou pokutu?

Zákon 168/1999 Sb. Zánik pojištění odpovědnosti

Zánik pojištění odpovědnosti

§ 12

(1) Pojištění odpovědnosti podle tohoto zákona zaniká

a) dnem, kdy pojistník, jeho dědic, právní nástupce nebo vlastník
vozidla, je-li osobou odlišnou od pojistníka, oznámil pojistiteli změnu
vlastníka tuzemského vozidla,

b) dnem, kdy vozidlo, které nepodléhá registraci vozidel podle zákona
upravujícího podmínky provozu vozidel na pozemních komunikacích,
zaniklo,

c) dnem vyřazení tuzemského vozidla z provozu podle zákona o podmínkách
provozu vozidel na pozemních komunikacích, pokud se pojistitel a
pojistník nedohodli na jeho přerušení,

d) odcizením vozidla; nelze-li dobu odcizení vozidla přesně určit,
považuje se vozidlo za odcizené, jakmile Policie České republiky
přijala oznámení o odcizení vozidla,

e) dnem následujícím po marném uplynutí lhůty stanovené pojistitelem v
upomínce k zaplacení pojistného nebo jeho části, doručené pojistníkovi
;
tato lhůta nesmí být kratší než 1 měsíc a upomínka pojistitele musí
obsahovat upozornění na zánik pojištění odpovědnosti v případě
nezaplacení dlužného pojistného a o této upomínce pojistitel současně
informuje osobu uvedenou v pojistné smlouvě jako vlastník tuzemského
vozidla, jde-li o osobu odlišnou od pojistníka; lhůtu stanovenou
pojistitelem v upomínce k zaplacení pojistného nebo jeho části lze před
jejím uplynutím dohodou prodloužit,

f) výpovědí podle zvláštního právního předpisu,^19)

g) dohodou,

h) uplynutím doby, na kterou bylo pojištění odpovědnosti sjednáno.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19789
26.1.17 18:20

@marmelada78 Logicky: I kdybyste akceptovala, že pojištění zaniká tím dopisem, jako že jste to akceptovala, když jste se nebránila, nýbrž uzavřela pojištění nové, tak právní úkon nemůže být vůči adresátovi účinný dříve, než je mu doručen.

Takže na to, že jste byla 14 dní nepojištěná, můžete klidně zapomenout. Pojistila jste se bez zbytečného odkladu a dobrý právník by před soudem dovodil, že to staré pojištění zaniklo okamžikem, kdy jste uzavřela pojištění nové, a to dohodou, protože uzavřením nové pojistky jste konkludentně akceptovala dohodu, kterou vám navrhla původní pojišťovna. Jinak se to snad ani vyložit nedá.

Kdyby se něco stalo dřív, než jste uzavřela tu novou pojistku, tak byste musela vyhledat právníka, který by dovodil, že pojištění odpovědnosti neskončilo před nehodou žádným ze zákonných důvodů, takže auto bylo v okamžiku nehody pojištěné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3089
31.1.17 19:35

@Ivan PPZ řekla mi že posílá originál zelenou kartu okamžitě ke mě domů ;) Tento dopis došel až po třech nědělích ;) Jelikož sem měla správné tušení a věděla sem že do pěti dnů než budu odjíždět od zahraničí, karta nedojde, tak sem si musela dojet pro duplikát, který je platný 3 měsíce, který mi vydají pouze na pobočce axi

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11559
31.1.17 19:51

Humáč. Obyč. dopis je aktuálně asi nejrychlejší „běžná“ pošta. Druhý den to adresát obvykle má ve schránce. Třeba jen zadala požadavek na odeslání, to jde to „dopisníčkového“ centra a pak možná…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19789
31.1.17 19:55
@Denino píše:
@Ivan PPZ řekla mi že posílá originál zelenou kartu okamžitě ke mě domů ;) Tento dopis došel až po třech nědělích ;) Jelikož sem měla správné tušení a věděla sem že do pěti dnů než budu odjíždět od zahraničí, karta nedojde, tak sem si musela dojet pro duplikát, který je platný 3 měsíce, který mi vydají pouze na pobočce axi

Když si stěžujete, že vás nikdo nevyzval, že vás neupozornil, že vám předtím nebylo doručeno: Věděli, kam doručovat tak, abyste si to přečetla?

Pokud jste nebyla k dosažení pro písemné výzvy, tak to ovšem mění situaci, Těžko si můžete stěžovat, že vás nikdo nevyzval a neupozornil…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3089
6.2.17 16:01
@eumedon píše:
Když si stěžujete, že vás nikdo nevyzval, že vás neupozornil, že vám předtím nebylo doručeno: Věděli, kam doručovat tak, abyste si to přečetla?Pokud jste nebyla k dosažení pro písemné výzvy, tak to ovšem mění situaci, Těžko si můžete stěžovat, že vás nikdo nevyzval a neupozornil…

No věděli, ke me domu kde vybírám schránku skoro denne :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19789
6.2.17 16:46

@Denino Pokud jste vybírala poštu na adrese, kterou jste jim uvedla jako kontaktní (čili nezpůsobila zmaření dojití), tak platí, co jsem napsal. Nepojištěné auto jste neměla, protože oni neukončili pojištění způsobem, který ukládá zákon. Pojištění skončilo dohodou, která byla uzavřena vaším konkludentním souhlasem s jejich návrhem (jejich návrh byl vyjádřen tím dopisem a váš souhlas uzavřením nové pojistky) a kdyby se něco stalo mezitím, tak platí stará pojistka. Na tom bych stavěl, kdyby někdo (třeba ČKP) tvrdil, že jste měla nepojištěné auto.

Judikát nemám, ale tak mi to přijde logické (či plynoucí z právní teorie). V případě zájmu vysvětlím podrobněji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat