Neposedí u jídla

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
291
24.4.05 04:00

Neposedí u jídla

Ahoj holky,
Můj skoro dvouletý syn odmítá sedět u jídla. Vždycky si zobne jedno sousto a šup ze židličky dolů a pochoduje kolem a přitom žvýká. Po chvíli zase přiběhne a takhle to probíhá během celého jídla. Moc mě to sice netrápí zrovna teď, ale obávám se toho, že získá špatný návyk a bude takhle jíst za pochodu už navždycky.

Jí rád a sní téměř všechno, jenom ne u stolu :( Jo a kromě mých obav ze špatného stravovacího návyku je to ještě otrava z důvodu toho, že je celý byt opatlaný od jeho prstíků :)

Je to normální, nebo mám prostě dítě, které už prostě dneska jí stylem „fast food“?
Díky za každou radu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1718
24.4.05 07:08

smazáno autorkou

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1503
24.4.05 08:48

Ahoj, po pravdě řečeno .. Káča má celkem přísnou výchovu, ale v tomto je naprosto stejná.
Je fakt, že jsem ji od začátku nutila jíst teplé jídlo u stolu a bez řečí. Vzhledem k tomu, jak dobře a ráda vše jí, jsem si mohla s přehledem dovolit, v případě neochoty být v klidu, jednoduše talíř sebrat a tím jí naznačit, že takhle teda ne. Pár pokusů proběhlo, ona se párkrát povztekala, já obrečela, jaká jsem to macecha, ale přineslo to své ovoce.
Dnes ví, že jakmile dostane cokoliv na stůl, tak musí sedět (samozřejmě se ošívá a po různu naklání), ale dokud se nenají, tak tendenci odcházet nemá.
Jediný, co toleruju–taky se mi to nelíbí, ale beru to i vzhledem k sobě, je ranní snídaně. Snídá chleba, rohlík, perník…takže u toho mi pobíhá a vždy si přijde kousnout ke stolu.
Svačiny typu jogurt, pribiňák, tvarůžek, přesnídávka opět způsobně zasedne ke stolku..s jablíčkem, sušenkou opět pobíhá..
Asi chce vytvořit hranice…už kvůli upatlanému nábytku.
ahoj MM

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
382
24.4.05 09:18

Teda zírám, jak jsem tady jediná bezzá:,–(ová :-).
Jsem ráda, že mi malá vůbec něco sní, protože ona téměř nejí. Je mi jedno kde. Upatlaný nábytek neřeším, jednou za týden udělám větší úklid. Teď jsem dokonce zjistila, že se víc nají, když ji nechám jíst samotnou, a to je pěkný bordýlek a navíc vše co má na sobě musím hned vyprat :-). Přivazovat dítě do sedačky mi přijde drsný, ale každý si to holt dělá po svým. Myslím si, že když dítě uvidí stolovat rodiče, dříve či později se naučí jíst po jejich vzoru. Takže když mi budeme jíst u stolu začne časem i ona. Jinak co jsem tak slyšela od lidí s dětma kolem sebe, to že děti od jídla odbíhají je docela normální, dělá to skoro každé. Prostě dítka musí zkoumat a zkoumat a poznávat, na jídlo není čas :-).

Kačkač

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
752
24.4.05 09:20

Ahoj Misseline,

taky jsme s tím měli problém :roll: s dnes 2,5 letým synem. Taky měl tendenci běhat po bytě, ale já jsme nebyla moc sdílná :) Prostě musel sedět u stolu a pokud nechtěl, tak jsme ho vyhodila od stolu do pokojíku, ale on vždycky přišel, protože měl hlad a seděl u stolu.

Myslím, že v tomhle musíš být tvrdá a zá:,–(ová, protože jinak ti bude pořad utíkat. Prostě, pokud máš hlad, tak seď u stolu a jez a pokud nemáš hlad, tak běž do pokojíku, ale nedostaneš nic. Zni to tvrdě, ale je to tak. U nás to zabralo dokonale. Když vidím, jak švagrová běhá za 2 letým synem s lžičkou a bojuje s ním, aby se vůbec najedl, tak to je fakt hrůza.

Nemysli si, že můj syn je búhví jak vychovaný, právě naopak, je docela svéhlavý, ale tohle se mi podařilo. Teď už jí sám, sedí u stolu, sám si vezme prostírání a až se nají a už nechce, tak odchází, dřív ne.

Vím, že se to dobře radí, ale zkus vytrvat, určitě to ponese ovoce.

Hodně úspěchů.

Zuzka a Kuba 32m

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
827
24.4.05 09:56

Taky mám holku, která neposedí (babička o ní říká, že nemá zadek:))))). Musela jsem taky použít metodu, chceš papat?, tak hačáme u stolu, nehačáš? nepapáme! Někdy to bylo fakt drsný, rekord byla tři nebo čtyři odmítnutá jídla za sebou (a to je naše dítě vcelku žrout). Ćas od času to zkoušela znovu, jestli nevyměknu. Naše pediatrička říká, že žádné zdravé dítě dobrovolně neumře hlady. Na druhou stranu je pravda, že tvrdohlavé zdravé dítě vydrží v rámci vzdoru hladovět dost dlouho :( . Další zá:,–(a je, že všichni musí jíst u stolu včetně tatínka, který se rád zašíval s jídlem na pohovku k televizi. Výsledek: malá baští sama u stolu, sní podle toho, jak má hlad, potom sama sleze ze židličky, zavelí umýt ručičky a jde si hrát. Sní jen tolik, kolik chce, nikdo ji nenutí dojídat, ale velice dobře ví, že až do dalšího jídla nic nedostane, tak si dává pozor, aby nesnědla málo. Myslím, že zdravé dítě může už brzy po roce věku převzít odpovědnost za svůj pocit sytosti a hladu, jen je potřeba důslednost a pevné nervy :oops: , bylo mi jí fakt líto, připadala jsem si jako krkavčí matka, jenže pak jsem si vždycky vybavila tchyňku a švagrovou jak honí moje synovce (3 a 1/4 roku a 4 a 3/4 roku) po celým baráku se slovy spapej ještě lžičku a znova jsem se zatvrdila.
Bludička a Kamča 22 měs.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3417
24.4.05 11:32

Já se přidávám, taky chci, aby mi děti seděly u stolu. U mladší holky je to daný - sedí ve vysoký židli, kluk (3roky) má takovou tu rostoucí dřevěnou, ze které taky prchá. Většinou zavelím, někdy poslechne a jí dál, když neposlechne a řekne, že už jíst nechce (on teď vůbec s jídlem stávkuje), tak ho nechám ať si jde a jídlo seberu. Jediný co dávám do ruky je třba rohlík nebo sušenka, hlavní jídla se ale jí na židli u stolu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
54
24.4.05 13:00

Ahoj,
taky se přidám a myslím, že by si mělo dítko zapomatovat, že musí u jídla sedět. Můj syn je taky pěkné kvítko, ale toto zkrátka musí dodržet a u oběda hezky sedět. Pokud nemá dojezeno, ale řekne, že už nechce, nechám ho jít a jídlo se schová. Někdy bohužel pochoduje u snídaně s rohlíkem nebo chlebem, ale i to už jsou výjimky. Později by totiž měl asi dost velké problémy třeba ve školce, toto by mu tam asi nikdo netoleroval. Musíš zkrátka chvíli vydržet, zavést „tvrdá“ pravidla, ale malý to brzy pochopí a bude bez protestů toto dodržovat.
Takže ať se vám to brzy podaří a ahojík.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
291
24.4.05 18:48

Ahoj holky, moc vám všem děkuji za rady.

Jídelní vysokou židli jsme bohužel už vyřadili asi před třemi měsíci, takže alternativa přivázání nepřichází v úvahu. Ale stejně si nedovedu představit ty boje co by nastaly :(

Asi budu muset být opravdu víc důsledná. Nikdy mi moc nevadilo, že u jídla neposedí, nebrala jsem to jako důležitou věc…ale v poslední době vidím, že díky věčnému pobíhání a zkoumání dalších věcí v okolí vlastně do sebe nakonec dostane polovinu toho co by snědl kdyby u stolu seděl a nepřijde mi to ani moc zdravé. A myslím, že je to čistě moje vina, protože když malý chodí do jeslí, tak tam jí hezky spořádaně u stolečku. Tam prostě důslední jsou :)

Když se zamyslím nad tím jak vlastně jíme jako rodina, tak musím přiznat, že je to dost katastrofa. U jídla se společně sejdeme málokdy, protože přes týden se přítel vrací z práce akorát včas na to, aby mi pomohl malého uložit do postýlky. A o víkendech většinou jíme u televize…já ani nesedím u stolu, vyhovuje mi sedět na zemi v tureckém sedu u malého stolečku. :oops: Ach jo…on ten náš synek si vlastně ani nemá kde vzít pořádný příklad.
Asi budeme muset tohle všechno přehodnotit, protože bych opravdu nerada, aby syn zkončil jako mí synovci, kteří vydrží u stolu maximálně pět minut a i těch pět minut je jak hlídat klubko hadů :(

No, jsem na to všechno zvědavá… :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31.1.22 10:35

Hyperaktivita

Zdravím všechny maminky, mám 17cti měsíční dcerku a poslední dobou její hyperaktivní chování nedávám.
Nedokáže mi posedět u jídla natož si hrát, nebo koukat na pohádky, věčně někam leze, ústavičně ji napomínám(nepomůže ani na zadek).Nevydrží prostě sedět ani vteřinu. Máte doma taky některá tohle?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí