Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Holky ptořebuji poradit, jak na neposlouchání. Dcera (něco přes tři roky) poslouchá, jen když se jí to hodí. Většinou se jí však nechce, takže ječím jak šílená a ona nic. Strašně mě to štve, vyčerpává a už nevím jak na ni
. Zkoušela jsem domluvy, zakazování oblíbených aktivit, dostala po zadku, ale nic nezabírá
.
Nejhorší je, že neposlouchá i v zásadních věcech, kdy si opravdu může ošklivě ublížit - např. lozí na opěrátko křesla, chmatá na linku, i když ví, že nesmí, že se může opálit, pořezat, atd.. Nejvíc mě ovšem vytáčí tím, že si sedá na parapet u otevřeného okna
. Má to samozřejmě zakázané, ale když otevřu okno, a pak na chviličku odejdu z místnosti, hned sebere židli nebo taburetku, přistaví si ji k oknu, vyleze nahoru a sedne si tam
.
Když neposlechne v tom, že si neuklidí hračky, tak mě to rozčiluje, ale svět se nezboří. Když však dělá něco, čím může v lepším případě ohrozit svoje zdraví, tak mě to dohání k šílenství.
Děti mám 2, takže starší neposluchu nemůžu pořád hlídat a kontrolovat.
Máte někdo radu?
no, mám skoro stejně starou holčičku a jednu dobu to u nás bylo to samé. Ale nějak ji to samovolně přešlo.
Spíš mě napadá, jestli nežárlí na mladší a nesnaží se tímto způsobem získat tvoji potornost…
Zkusila bych tzv. pozitivní motivaci - místo tohle nesmíš, říct udělej to takto. takže u nás klasický příklad : místo „nedávej ty nohy na stůl“ říkám „sedni si hezky s nohama dole“. zrovna nedávno jsem i četla jednu knížku jak na výchovu dítek mezi 2 a 5 lety a tam to taky doporučovali. a taky třeba domluvit si pravidla dopředu a ty pak dodržovat (například, že se třikrát sklouzne na skluzavce a pak se půjde domů. ale pak to opravdu dodržet, i kdyby se měla vztaknout. tohle u nás taky hezky funguje, i když občas dopředu smlouvá. ale dodržíme to, co si usmlouváme
) no a jinak asi vydržet. ony z toho vyrostou ![]()
Joo, je to boj.
Ono se to zlepší - to jsou takové ty naschvály.
Mmch - slyší dobře.To není for, ale naše dcera v tomto věku špatně slyšela vlivem vleklé alergické rýmy..
Jinak od té doby co mám děti, tak okno jedině na větračku - otevřené nikdy.
držím palce a pevné nervy.. ![]()
Jejda, mám ůplně nachlup ten samý problém. Už jsem také chtěla založit diskusi
dcerka 3 roky 4 měsíce, strašně neposlouchá, můžu jí 3× zopakovat at to nedělá ale nic, nejvíc mě vytačí , že začala rozpatlávat nehoráznym způsobem jídlo po stole, a celkově mi přijde, že dělá naschvály. Jinak si sama krásně dovede dlouho hrát, akorát že prostě neposlouchá…začala se takto chovat po delší nemoci(jsou to asi 2 měsíce zpět),když nechodila do dvaapůl měsíce do školky, každej jsme jí rozmazloval a často jí hlídala babyčka co jí vše dovolila,takže doufám, že je to jen takové období které zase přejde…ale bohužel jsem stejně bezradná jako ty,nepomáhá domlouvání ani po dobrém ani po zlém… tak díky za tuto diskusi, doufám že skušené mamky budou psát rady, jo a karlice, nevim v jakém bydlíte patře, ale prosimtě na to okno dávej velký pozor, prostě nevětrej když je malá doma, u nás to taky jinak nejde.
mám taky 3letou holčinu, která se ráda díve z okna, mám výhodu v tom, že do oken které otvírám manžel namontoval napevno sítě proti muchám a nyní je to spíš proti vypadnutí dcerušky z okna ![]()
taky jak zapomenu na stole nůž, tak už ho má v ručkách, když řeknu dá mi ho, ale se vztekem ![]()
Ansa, nič proti sieťkam na muchy, nechcem ťa strašiť, ale na Slovensku sa minulý rok stali tuším 2 prípady, keď dieťa vytlačilo svojou váhou sieťku na okne a vypadlo z okna. V jednom prípade išlo o 2ročné dvojičky, naťahovali sa pri okne, vypadli tuším z 8 či 9 poschodia, jedno zomrelo, druhé bolo vážne zranené (dopadlo na súrodenca a to trochu stlmilo pád).
Istotou sú len bezpečnostné poistky na okná alebo okno na vetračku.
Ona se sice díve z křesla, ze země tam nedošáhne, ale náhoda je … raději dám větší pozor než aby se to opakovalo, hrůza na to jen pomyslet ![]()
Prožívám něco podobného jako karlice,je to šílený,někdy už to s manželem fakt nezvládáme a okolí jen děsivě kouká co jsme za šílený rodiče.Holce je pět a já jsem na mašli,jestli se nesrovná,tak jsem zralá na psychouše
![]()
bodka píše:
Ansa, nič proti sieťkam na muchy, nechcem ťa strašiť, ale na Slovensku sa minulý rok stali tuším 2 prípady, keď dieťa vytlačilo svojou váhou sieťku na okne a vypadlo z okna. V jednom prípade išlo o 2ročné dvojičky, naťahovali sa pri okne, vypadli tuším z 8 či 9 poschodia, jedno zomrelo, druhé bolo vážne zranené (dopadlo na súrodenca a to trochu stlmilo pád).
Istotou sú len bezpečnostné poistky na okná alebo okno na vetračku.
To je strašné ![]()
Holky, poraďte prosím, co byste dělaly vy. Malá (skoro 2 roky) vysypala krabici s hračkama a ani po vybízení nechtěla hračky uklidit zpět. Začala jsem uklízet v domnění, že se přidá. Nepřidala se, naopak krabici otočila dnem vzhůru. Tak jsem se jí snažila domluvit, že se to nedělá a ať to uklidí. Koukala na mě, asi čekala, co bude dál. Tak jsem jí řekla, že dokud hračky do krabice nedá, nepůjde z pokoje a šla jsem pryč. Vydržela to hodinu - hrála si v tom nepořádku. Přišla jsem za ní, jestli už ty hračky uklidila. Řekla mi, že ne. Zase jsem šla pryč. Takhle to bylo až do jedné hodiny, kdy už dávno spí. Vzdala jsem to a odvedla jsem ji do kuchyně s tím, že až se vyspí, hračky budou pryč. Chci je uklidit, abych dodržela slovo. Přiznávám, že s uklízením problémy máme, ale aby se takhle zasekla, se mi stalo poprvé. Jak byste se k celé situaci postavily vy?
@00000 prvně bych ji tam asi nenechala samotnou a snažila bych se, aby uklízela se mnou. Jinak jestli si jí řekla, že budou pryč, tak bych je dala do krabice a tu před ní někde schovala a pak záleží na tom, jak si to představuješ dál ![]()
@00000 : Pokud máte „problém“ s uklízením, tak proč čekáš, že si ty hračky sama uklidí
. Pomáhat a vybízet ať ti pomůže, ale to je běh na dlouhou trať, nečekej výsledky hned a pokaždé - to je sci-fi.
U nás zabírá pohrozit vařečkou - to bys viděla, jak kmitaj
. - Ale je mi jasný, že takhle to řešit asi nechceš…
@00000 já vyhrožuju, že jestli si to neuklidí, tak to vyhodim do koše… párkrát jsem to tak udělala (samozřejmě s žádnou drahou hračkou, ale většinou nějakou blbostí z kinder vajíčka nebo z mekače) a ona si na to od tý doby dává pozor
V tomhle veku bych uklizela, pozadala ji o pomoc, krabici podrzela, aby ji nemohla vysypat. Pak bych odnesla a uklidila celou krabici a rekla, ze kdyz mi priste pomuze, tak budu mit velkou radost. Pokud by hystercila, tak by se nedalo nic delat. Pokud by mi nekdy v budoucnu pomohla, mela bych velkou radost a hooodne ji pochvalila.
Ani ne dvoulete dite, ktere se po zanehani o samote uklidi hracky, kdyz predtim nechtelo, mi prijde sci-fi ![]()