Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@micelinka To jsem dělala doteď. Výjimečně mi pomohla, abych byla pravdivá. Mám toho dost, proto píšu sem. Chci toho po dvouročním dítěti moc?
@Reinka Proč bys ji tam nenechala samotnou? Aby se nebála? Moc dobře věděla, co po ní chci. A co si představuju dál? Právě nevím. Proto se ztrapňuju tady…
@teta 278 Protože to dřív šlo. Poslední měsíc je jak vyměněná. Chci to zastavit.
@teredes píše:
Ani ne dvoulete dite, ktere se po zanehani o samote uklidi hracky, kdyz predtim nechtelo, mi prijde sci-fi
@00000 nenechala bych jí tam, protože by mi bylo jasný, že to neuklidí
I když věděla, co po ní chceš, tak jak ji tam necháš bez dozoru, tak si prostě bude hrát a neuklidí nic
Pokud dřív uklízela, tak bych ty hračky fakt někam schovala a řekla ji, že se k ní vrátěj, až se naučí si po sobě uklízet
A třeba za každý uklizení si čehokoli bych ji jednu hračku (no, záleží kolik jich je
) v noci vrátila, nebo tak…záleží, co by na ni mohlo fungovat…
My začali se starším hračky uklízet až asi v těch 2 letech. Na začátku tedy zasáhl svojí autoritou manžel, že před spaním se musí vše uklidit. Vždycky (doteď) - jsou mu 3,5 uklízíme s ním. Neumím si představit, že by to uklidil sám. Zezačátku jsem používala různé triky, třeba jestli se trefí do krabice a ty z hraček, se kterými to bylo možné jsme tam třeba strefovali.
Zároveň jsem dbala vždy na to „prosadit si svou“. Teda když se vážně sekl, prostě jsem ho tam dovedla za ruku, popřípadě jsem ho tam odnesla, narvala mu do ruky hračku a musel ji tam hodit. To jsem si někde přečetla. Připadalo mi to jako blbost, ale funguje to. Pak jsem hodně počítala a občas ještě počítám do 3 s tím, že zezačátku jsem to dělala hodně s ní: „pojď, já ti pomůžu“ atd. Postupně jsme zavedli - nemůžeš si hrát s další hračkou, dokud neuklidíš tu původní.
Teď už chce často uklízet sám nebo začneme spolu a řekne, že už to dodělá sám a ještě si pochválí, jak je to hezky uklizené. ![]()
Nevyhrožovala bych odebráním hraček, u nás se bordel uklízí až večer a to chodím a ukazuju na každou jednotlivou hračku a říkám, ať ji dá do bedýnky/do poličky.
Další možnost, když se jim nechce, tak pustím jednu krátkou pohádku, pak to stopnu a řeknu, že bude další, až to uklidíme. Já chodím a ukazuju, oni uklízejí. Pokud je něco problém, nabízím pomoc, kterou vždy nadšeně přijmou, ale jen pomoc, neudělám to za ně. Na rozbordelený hračky se neumírá a já nechci, aby se učili, že když neuklidí, tak maminka to stejně uklidí. I bordel je přirozený důsledek jednání a pokud zmizí sám od sebe, tak to ničemu nepomůže. Přes den si případně neodpustím poznámku, když o něco zakopnou, že kdyby to uklízeli, tak by nezakopli ![]()
@00000 píše:
@teta 278 Protože to dřív šlo. Poslední měsíc je jak vyměněná. Chci to zastavit.
období vzdoru nezastavíš. Je to jako bys napsala, že chceš zastavit pubertu
@00000 : Co chceš zastavit?
Období vzdoru - to nezastavíš. To musíš jen přežít.
@Levandule121 Ona si dřív hračky posbírala sama, někdy jsem jí taky pomáhala, ale teď uklízím sama a ona vytahuje další. Ruku jsem jí vedla a měla z toho ohromnou srandu. Takhle jsme uklidily tři hračky, pak jsem toho nechala. Držela jsem ji chvilku u krabice za ruku, ale vztekala se a řvala na celou čtvrť.
Chtěla bych zavést, že se musí jedna hračka uklidit, než se vyndá jiná, ale ona je někdy tak rychlá, že většinou nestihnu reagovat a sedět u ní pořád nechci, musím třeba vařit. Pak přijdu a pokojík je jedna velká džungle. Přece nebudu na krabice dávat zámečky? ![]()
@00000 : Tak buď jí nech jen pár hraček a ty obměňuj, a nebo si pořád dokola uklízet a vysvětlovat, a nebooo si zvyknout na bordel.
@Gladys Nesnáším vyhrožování, ale už jsem nevěděla, co dělat. Hračky za binec nepovažuju, ale potřebovala jsem pokoj vysát. Ukazování zkusím, pohádku můžu taky. Co si mám konkrétně představit pod pomocí při uklízení, aby to nebylo tak, že to uklidím sama? Řekla jsem, že jí pomůžu, dělám to tak, ale nakonec uklízím jen já.
Chci zastavit ten vzdor. Bojím se, že mi přeroste přes hlavu. Jsem pro demokracii, často ustoupím, ale chci, aby věděla, že já rozhoduju, když je to nutné. Asi na to jdu špatně. ![]()
@teta 278 Beru zvyknout si na bordel. Když jsem to vydržela doteď
Ale co bude dál? To mě takhle už nebude poslouchat v ničem.
@00000 : Úklid hraček opravdu není to nejnutnější, ale vim jak to štve.
No pokud by u vás nastalo období vzdoru, jak u nás - tak opravdu málokdy poslechnou po dobrém. Našim prckům je 28m. Jeden hračky uklízí celkem sám, ale druhý nebude i kdybych se po… U nás uklízíme než jdou spát - v poledne i večer. Prostě furt dokola, každý den. Většinu ale taky uklidím já, než oni.
Vzdor fakt nezastavíš. Snažit se chtít po dítěti, co nejmíň. Samozřejmě jsou věci, které musí být a ty se snažím vyžadovat i přes mrtvoly
.