Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky, máme 13-ti měsíční dceru a zvažujeme jaká nepovinná očkování zvolit. Zajímaly by mě vaše názory na různá nepovinná očkování a co jste zvolili vy.
A ještě bych se chtěla zeptat na váš názor na očkování Priorix-Tetra, nabídla mi to doktorka, že je v tom očkování i proti planým neštovicím, ale stojí to kolem 2000Kč. Teda já nevim, ale očkovat proti neštovicím se mi zdá fakt zbytečné.
Já synka nechala „nadstandartně“ očkovat jen proti žloutence typu A…a co se týká očkování proti planým neštovicím - my je prodělali před bezmála dvěmi lety. Maty je dostal na začátku léta, museli jsme být 3 týdny doma (protože byla vedra a sluníčko) a to jsem se zařekla, že druhé dítko naočkovat nechám…ale pravděpodobně názor změním a nechám, ať si to dcerka/syn prodělá ![]()
Máme navíc žloutenku, žádná další. Dr mi naopak doporučila neočkovat protože Vítek je zdravej na nemocnost si stěžovat nemůžu. Zato je to čunís a volíže kdeco
Ještě dám klíště - to určitě.
Ahoj! Já mám dcerku naočkovanou proti neštovicím. To ale neznamená že je nedostane. Dostane, ale měly by mít lehčí průběh.
Starší holka dostala ve školkovém věku meningokoka a žloutenku A.
Mladší nemá doočkovanou ani hexu, pak se chystáme na Trivivac ( nebudem mít priorix). Jiné očkováníu ní zatím nepadá v úvahu. Jedině jsem zvažovala nějakýho pneumokoka, protože začala hodně trpět na záněty uší, ale nakonec to prozatím nedám, protože ve výtěru z ucha neměla vůbec pneumokoka, ale jinoubreberu, na kterou se neočkuje, takže bych si nepomohla.
Výhledově u holek zvážím očkování neštovic, ale to tak v době před pubertou, kolem 10 orku, pokud je neprodělají samy. A předcházet tomu bude odběr krve na stanovení protilátek, jestli je náhodou neprodělaly skrytě, abych je zbytečně nezatěžovala očkem
Jo a osobně - pokud bych se rozhodla, že chci očkovat neštovice, nedám to dohromady s priorixem, alébrž v náležitě dlouhém odstupu zvlášť
Ahoj,
my jsme nechali Denisku navíc naočkovat Synflorixem a právě Priorixem Tetra. Nechci, aby zbytečně procházela nemocemi, když nemusí.
Např. neštovice. Já sama jsem je neměla, a tak mě očkování čeká taky. ![]()
Helenka je očkovaná proti pneumokoku (Prevenar), neštovicím (Varilrix) a meningokoku (Neisvac), příští týden dostane žloutenku (Havrix).
Mareček dostává Synflorix a dostane Priorix Tetra.
Adámek je očkovaný proti pneumokokům(Prevenar),žloutence(Havrix),meningokoku(Neisvac)
Emička má 3 dávky hexavakcíny a Prevenar,dostala priorix,neštovice prodělala..Časem určitě naočkujeme žloutenku a meningokoka.Bývá často nemocná,až po ukončení základního očkování.
Kačenka má zatím navíc jen Priorix tetra, očko proti neštovicím rozhodně doporučuju, práve je máme, nejdřív starší Kubík, po 14 dnech Kačka - má 4 pupínky, žádné teploty
měla zatím jen jednu dávku, možná po druhé by je neměla vůbec.....
Čeká jí ještě klíšťovka, jsme z JČ, tady se to klíšťatama hemží…
Kuba má kromě té klíšťovky ještě meningogoka, víceméně náhodou, šli jsem na žloutenku A a momentálně nebyla, tak jsem využila, že byl na očko psychicky připravenej
, žloutenku ale ještě dáme, kouše si totiž nehty ![]()
Děkuji všem za názory a rady. Určitě jste nám usnadnili rozhodování.
Klárka je ještě ta skupina, kdy nebyl dotovaný Priorix, takže jsem jí ho nechala nadstandartně. Jinak teď máme objednanou žloutenku A (jen se tam musíme dokopat). chtěla jsem očkovat neštovice, ale než jsem se stihla s doktorkou domluvit, tak mi je malá přinesla a naštěstí u ní byl velmi slabý průběh. Druhé ale nechám určitě naočkovat. Moje doktorka jinak nic moc navíc nedoporučuje, že je to zbytečné zatěžování organismu, takže meningokoka necháme až na pubertu a klíšťovku taky. sicě jezdíme na vysočinu, ale i po celoprázdninovém běhání po zahradě a s kočkou žádné klíště neměla - používáme repelenty.
Jinak si taky myslím, že není moc dobré dávat rovnou priorix tetra. dala bych klasický a s odstupem samostatné neštovice. Klárka nikdy neměla reakce na očkování kromě priorixu. Tohle je dost silná vakcína sama o sobě…
Holky nechávate naočkovat kvůli klíšťatům?
Jinak my mamé Prevenar a budem jeste žloutenku A - ale obojí kvůli ceste do afriky.
ne, klíšťovku dávat nebudu. Doporučuje se spíš naočkovat dospělého