Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Hezké odpoledne, prosím o radu ohledně neštovic, dceři první vylezla minulé úterý, jedna z prvních byla na ukazováčku a tu má do teď neprasklou a pár dalších co nepraskly, je to normální, zmizí? Za jak dlouho? Je stále infekční pokud jsou nalité a nevyloupnuté? Mažeme jen občas proti svědění Fenistilem, nic víc.
Děkuji ![]()
Neměly by prasknout, musí postupně seschnout a udělá se stroupek který se sloupne sám.. prostě čekejte
Jakože v úterý to bylo týden, co jí začaly? Tak to je dlouho, to už měl kluk jenom stroupky.
@ivašot. píše:
Jakože v úterý to bylo týden, co jí začaly? Tak to je dlouho, to už měl kluk jenom stroupky.
mě to právě také přijde dlouho… hlavně nevím, jestli jí mohu poslat v pondělí do školky ![]()
@jdukolem mám je něčím namazat? Genciánkou? Tee tree?
@booa píše:
mě to právě také přijde dlouho… hlavně nevím, jestli jí mohu poslat v pondělí do školky@jdukolem mám je něčím namazat? Genciánkou? Tee tree?
jako dřív se to doporučovalo mazat tekutým pudrem - vysušuje, tlumí svědění, ted ponovu zase nechat být a nic nedávat.. tak nevím.. já osobně, pokud bych to chtěla urychlit bych dala ten tekutý pudr - mám ho vyzkoušený
@booa pokud je nemá seschlé a vyloupané, tak bych do školky neposílala. stále je infekční. možná bych na urychlení zkusila slabý roztok hypermanganu. ten vysušuje.
Po nestovicich by deti mely byt doma minimalne 14. dnu, spis ale tri tydny.Je to zatez na imunitni system, tak aby se daly trochu do kupy a nechytly zas neco dalsiho.
Malá měla velmi lehký průběh a ty pozdější taky nezaschly jako ostatní ale prostě postupně nějak zmizely
Ale jak píšou ostatní, po neštovicích to chce nějakou rekonvalescenci takže bych se školkou nespěchala ani bez pupínků..
@Eemii hmm, to je krásná teorie, ale realita je úplně někde jinde. málokdo si může dovolit být doma víc jak měsíc s nemocným dítětem, aby mu dopřál luxus 14 dní rekonvalescence.
@nozu Tak lepší to nějak udělat, než promarodit dalšího půl roku ![]()
@nozu píše:
@Eemii hmm, to je krásná teorie, ale realita je úplně někde jinde. málokdo si může dovolit být doma víc jak měsíc s nemocným dítětem, aby mu dopřál luxus 14 dní rekonvalescence.
realita je taková, že první je dítě a jeho zdraví
@Ainy jo, v tomhle máš pravdu. ale moje děti měly neštovice za cca 10 dní vyloupané a po těch 14 dnech prostě šly do školky. teda ta starší, mladší je měl v 6 měsících. zvládla to s přehledem a bez dalšího marodění. upřímně neznám ve svém okolí nikoho, kdo nechal děti po vyloupnutí pupínků ještě dalších 14 dní doma, když byly děti OK. osobně neštovice nezlehčuji, mám k nim respekt. ale nic se nemá přehánět a hlavně každé dítě potřebuje péči podle svého vlastního zdravotního stavu. všechny víme, že se nedá jet podle univerzálních tabulek.
Pupínkům pomáhá zasychat hypermangan, koupíš bez předpisu v lékárně, dáš malilinko do vany, že se vytvoří světlounce růžová voda a dítě v tom okoupeš. Nemělo by se v tom ráchat dlouho, aby se pupínky nerozmočili a nepraskli.
Koupala jsem dvakrát denně, pak jen oťukat nebo ještě líp plínou, žádné drhnutí, neštovice po dvou až třech dnech krásně sesychaly.
Teatree jsem dávala jen jako desinfekci na velké ošklivé, aby se tam nezanesla infekce.
Ahoj holky, tak já jen hodím jednu připomínku, neštovice prodělaly obě moje děti začátkem roku. První je měl starší (tehdy cca 3,5 roku), ani bych v podstatě nepoznala, že tohle jsou neštovice, pupínky se podobaly štípancům od komára, vodu jsem v nich v podstatě nepostřehla, uschly snad dříve než se objevily, žádné teploty, svědění minimální, stačilo připomenout, usmál se a přestal. Měl jich sice kolem stovky, ale fakt pohoda. Koupala jsem v hypermanganu, ty „výraznější“ mázla občas tea tree oilem a denně dostával kolostrum. Říkala jsem si, jaký jsem nezvolila výborný postup, že to byla taková pohoda a rychle jsem to vyléčila…
![]()
Pak přišla na řadu mladší (tehdy necelé 2 roky) a už první pupen mě vyděsil tak, že jsem si opět říkala, jestli je to vůbec ono!
Obrovský, zalitý vodou tak, že vystupoval asi 0,5 cm nad povrch kůže a pak další a další stejné, byla to šílenost, byly takhle vodové týden i déle, vůbec nechtěly uschnout, nezabíralo vůbec nic a průběžně se objevovaly další a další. Nejprve jsem samozřejmě najela na ten svůj vyzkoušený, zaručený recept
, ale bylo to k ničemu, pak jsem teda zkusila nekoupat vůbec, zkoušela jsem potírat vylouhovanýma ovesnýma vločkama, prostě cokoliv jsem našla, nezabralo nic, prostě se to muselo přežít. Teploty opět sice nebyly, svědění jsem taky nějak extra nepozorovala, ale nešlo se toho zbavit, měla jich taky cca 100 a ikdyž si to nerozškrábala, má po těle strašně moc jizev.
Trvalo to určitě déle než 14 dní, opravdu i po dvou týdnech od prvního výsevu měla ještě vodové pupínky…
Jen tím chci říct, že co pomohlo vám, nemusí pomoct jiným, neexistuje zaručený recept, musí se prostě zkoušet..
Po svých zkušenostech bych já určitě po týdnu nedala do školky (ani staršího, který měl tak hladký průběh), pokusila bych se zapojit třeba babičky, apod…
@nozu to uz je kazdeho volba.Ja jsem pracujici samozivitelka, se skolkovou dcerou, doma jsem si ji nechala, jak bylo treba.