Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Syn (něco přes 3,5r) chodí již rok do soukromé školky. Teď od září jde do státní. Doteď byl zvyklý normálně na celodenní docházku i se spaním, cca od 7,30 do 15,30. Když se mi to hodilo, vyzvedla jsem ho po obědě, když se nám ráno nechtělo a mně to pracovně nějak neomezilo (pracuji z domu), tak jsme prostě do školky nejeli, šli jsme na bazén, lyžovat, na výlet atd. Abych to upřesnila, tak tyto výpadky, kdybych to měla zprůměrovat, jsou tak 1× týdně. Ale to je opravdu průměr, někdy musím prostě pracovat tak chodí 3 týdny v kuse, a pak zůstane zas z toho 3 dny u babičky atd.. No ale k mému dotazu. Kamarádka mi tak mezi řečí naznačila, že až bude ve státní školce, tak nám tahle „docházková volnost“ skončí. Popravdě jsem o tom nikdy nepřemýšlela, brala jsem to tak, že si do školky může chodit jak chce. Tím nemyslím aby tam přišel 3× za měsíc a zabíral místo někomu potřebnějšímu, ikdyž i to se v době nemocí lehce stane. Čím víc se to blíží, tím víc o tom přemýšlím, ve školce ted nikdo není abych se na to zeptala, tak se ptám tady, jak to vidíte vy, je to problém?
Ja bych v tom problem nevidela, delam to taky tak, jen u soukrome skolky to obcas zvazuji, protoze je mi lito penez.
Samozrejme, ze ted ve skole u starsi to uz nedelam, i kdyz i tam se najdou rodice, kterym neni blbe vzit dite v patek ze skoly a jet na chatu, to uz mi prijde moc, ale dokud jsou ve skolce, tak dochazku nehrotim.
Podle mě není. Jen teda při neodhlaseni dopředu propadne strava. Takže já když vím, že do školky nepůjde, tak ho odhlasim na ten den ( mivame doktory) a když je to náhlé, tak volám ráno a jdeme si pro oběd.
Můj byl poslední dva roky v MŠ průměrně 3-9 dní v měsíci. Zbytek nemoci.
Dělám to stejně a nikdy problém nebyl.Ani s dcerou v malém městě, ani se synem v Praze.Syn i často marodí a ani slovem mi neřekli, že zabírá místo někomu jinému. Řádně školku platím. A když chceme jet na lyže nebo na výlet tak jedeme.
Holky moc děkuji, docela jste mě uklidnily, nechce se mi totiž ten náš „režim nerežim“ měnit. Tak snad to bude v pohodě ![]()
@marmelada78 u nás tohle problém nebyl. týden předem jsem dala vědět, kdy nepřijde..
a odhlásila stravu
Jako pokud by si držela místo dítkem, které dáš do školky na dva dny v měsíci, tak by možná mohl někdo špačkovat (nejspíš maminky, jejichž kamarádky dítko do školky nedostaly
)…ale ani tak by to nebylo nic proti ničemu, pokud nějaká docházka je a platby budeš platit včas, tak ti nikdo dítko ze školky nevyloučí.
Náš malej je taky párkrát do měsíce na den nebo dva doma, buď s tatínkem, který má výjmečně volno nebo s babičkou, když babi chce.
Nikdo s tím nemá problém, tím spíš ne učitelky. Běžně omlouvám Honzíka ze školky i v půl osmé ráno (chlap zjistí, že má druhý den volno obvykle okolo desáté večer), zavolám na „kancelář“, řeknu, že nedorazí, aby odhlásili oběd a vyřídili to učitelkám a no problemo ![]()
Příspěvek upraven 19.08.15 v 12:12
To rozhodne problem neni, taky jsme to tak delali.Ani s obedem neni u nas v MS problem, da-li se vedet do osmi hodin.
@Mar__tanka1983 Přesně, taky jim vypisuji sms ráno před 8 že prostě nedorazí, v té soukromé naprosto v pohodě, tak jsem teď byla trochu vyděšená že by to ve státní mohl být problém. Jak čtu ale příspěvky, tak snad jsou ty obavy zbytečné.
Urcite neni problem.. moje dcera byla ve skolce tak dva mesice z roku a nikdo po nas ani nic nechtel.. Kamaradka davala i chlapecka na jeden den tydne do soukrome anglicke skolky a taky to nikdo neresil.
@marmelada78 jo, neboj se nic, obavy jsou opravdu zbytečné. Školková docházka není povinná ![]()
U nás, mám takový dojem, jsem v nějakých podmínkách docházky do školky četla loni něco jako, že můžou vyloučit dítko, které bez omluvy nedorazí asi tři týdny v kuse
že ho berou jakože ukončilo docházku, a uvolňuje se místo jinému, ale ani to si nejsem jistá, jestli není podmíněno ještě nějakým písemným upozorněním atd.
Můj muž dělá krátký/dlouhý týden a v ty dny, kdy je doma syn do školky nechodí. Tzn. žádný týden není ve školce celý
Není to problém.
V šatně je sešit, kam se tyto plánované absence zapisují. Platíme řádně celodenní docházku. Za dny, kdy syn chybí nám pak neúčtují stravné.
Ja mela dceru od konce dubna doma pac jsem byla na rizikovce a kdyz jsem ji dala do skolky tak vecne nemocna a nic nevadilo. Skolkovne jsem platila tak popravde ani nic reptat nemohou…prakticky maj o dite/ starost min. Coz spis uvitaj
![]()
Není to problém, nejstarší byl od prosince ve školce 10krát, a nikomu to nevadilo. školka je v poho, to je holubník, škola bude horší ![]()
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.